MEHMET ERDEM

MEHMET ERDEM

Ortak Akıl

A+A-

21.nci Yüz Yıldayız. İçinde bulunduğumuz bu Yüz Yılda Dünya her ne kadar küçülse de, mesafeler ortadan kalksa da, iş yoğunluğu bir o kadar arttı. Dünyanın en büyük şirketlerinden tutun da, Dünya’nın en gelişmiş ülkeleri kollektif çalışmaya özen gösteriyorlar. Kollektif çalışma, insanların üzerinden bazı yükleri aldığı gibi, değişik fikirler sayesinde çok daha güzel ve çok daha faydalı işlerin de orataya çıkmasına neden oluyor. Demokrasi’nin olmadığı Arap dünyasına, Afrika kıtası ülkelerine, Güney Amerika kıtası ülkelerine bir bakınız. Bu ülkelerin doğal zenginlikleri belki çok daha gelişmiş ülkelerden daha fazla olmasına rağmen, hemen hepsi halen 3.ncü dünya ülkesi konumundadırlar. Sebebi de kollektif bir yönetimlerinin olmaması, herkesin en tepedekinin ağzından çıkacak söze bakması. Tek karar vericinin olduğu yerde, hata yapılması oranı, kollektif çalışmanın olduğu yere göre Yüzde Doksan daha fazladır. Çünkü bir tek kişinin herşeyi bilmesi mümkün değildir. Hani bir söz vardır ya; “Herşeyi Bilen, Hiçbir Şey Bilmezmiş” diye işte o hesap.

Ülkemizde bile Başkanlık sistemi çok yeni olmasına rağmen, birçok ağızdan Demokratik Parlamenter sisteme dönme söylemleri çıkmaya başladı. Belki de bu dönüşü yine Sayın Cumhurbaşkanı sağlayacak. Ben bunu biraz daha aşağılara, yani yerel yönetimlere indirmek istiyorum. Osmaneli ilçemizde geçtiğimiz dönemde Osmaneli Belediyesi birçok başarılı hizmete ve yatırıma imza attı. Geçtiğimiz dönemde Osmaneli Belediye Başkanını tamamlayıcı ve yükünü hafifletici bir başkan yardımcısı ve söz söyleyen birkaç yetkili daha vardı. 31 Mart seçimlerinden sonra Osmaneli Belediyesinde ne hikmetse Belediye Başkan Yardımcılığı makamı ortadan kaldırıldı. Elbette ki sebebini Sayın Başkan biliyor. Fakat bir tek karar verici merciinde olan Başkanın her işe yetişmesi, her işe kafa yorması, her projeye kendisinin karar vermesinin imkânı varmıdır? Osmaneli ilçemizde yapılacak olan birçok hizmet ve gelmesi gereken birçok yatırım vardır. Osmaneli halen kabuğunu kırabilmiş değildir. Osmaneli’nin kabuğunu kırabilmesi için, Osmaneli’de Kollektif akla ve çalışmaya ihtiyaç vardır. Park ve bahçelere dikilecek ağaca da, Konağa çakılacak tahtaya da, bir vatandaşın yapacağı inşaatın imarına da, zabıtanın ceza kesip kesmeyeceğine de, belediyenin karşısına araç park ettirilip ettirilmeyeceğine de bir başkanın karar verecek olması, tüm bunlara başkanın ne zamanı yeter, ne de gücü. Hâlbuki başkanın yanında bir teknik bir de idari başkan yardımcısı olsa, belediyenin işleri daha da güzel gider. Dedik ya, günümüzde yapılacak işler çoğaldı, yapılacak olan işlere bir tek idarecinin zamanı yetmez. Bir tek idareci bir işe odaklandığında, yapılacak diğer işler yarım kalır. Aynı zamanda insan vücudunun ve beyninin de bir kapasitesi vardır. Bu kadar yoğun işi bir tek kişinin kaldırmasının mümkünatı yoktur. İşte bu sebeplerden dolayı, Osmaneli Belediyesinde Belediye Başkan Yardımcılığı makamı yeniden tahsis edilse, Belediyenin yapacağı işler başkan ve yardımcıları tarafından pay edilse, işler hem daha güzel yürür, hem de zamanından önce bitmiş olur. Belediye başkanı da her sabah itfaiyeye giderek o gün işçilerin hangi parkı sulayacağı, hangi sokağı süpüreceği konusunda kafa yormaz.

Ben sadece Osmaneli ilçemize daha iyi hizmet ve yatırımın gelmesi için naçizane bir teklifte bulunuyorum. Kollektif çalışmanın getireceği faydalardan bahsediyorum. Ortak aklın ortaya koyacağı fikirlerden Osmaneli’nin daha iyi yararlanması için bir öneride bulunuyorum. Sayın Başkan derse ki; “Ne atanmışlardan, ne de seçilmişlerden başkan yardımcılığı görevini yapabilecek kapasitede kimse yok” onu da ben bilemem.

Sayın Başkanı sevdiğimden dolayı tek başına koşturup yorulmaması konusunda bir öneride bulunuyorum. Çünkü yorgun olan insanın verimi ister istemez aşağı düşer. Öneride bulunmak bizden, değerlendirmek Sayın Başkandan.

Hoşça ve Dostça Kalın.

Bu yazı toplam 2644 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.