MEHMET ERDEM

MEHMET ERDEM

NİŞANLILIK NE KADAR UZARSA…?

A+A-

Türkiye’de Yerel ve Genel ile Cumhurbaşkanlığı seçimleri yasal süre olarak 2019 yılının Mart ve Kasım aylarında yapılacak. Ak Parti sözcüleri ve Cumhurbaşkanı da ısrarla seçimlerin yasal süreleri içerisinde yapılacağını söylüyorlar.  Oysa normal süreleri içerisinde yapılacak olan seçimlerden, Ak Parti zararlı çıkabilir. Bilindiği üzere, Ak Parti Yerel seçimlerde Genel seçimlere oranla %7-8 daha az oy alıyor. 2019 Mart ayında yapılacak olan yerel seçimlerde Ak Parti %35-40’lar seviyesinde oy alırsa, bu 8 ay sonra yapılacak olan Milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçimine de yansır. Yerel seçimlerde alınacak az oylar, Ak Parti tabanında moral bozukluğuna yol açar ki bu Muhalefetin moral bulmasına yarar.

Ak Parti Eylül ayında yapacağı olağan büyük kongresini Mayıs ayına çekti. Afrin harekâtında elde edilen zafer. Taşeron işçilere verilen kadrolar. Yine Ekim ayında açılışı yapılacak olan İstanbul’daki 3. Havalimanı gibi unsurlarda Ak Parti’ye bir hava katabilir. Emekli vatandaşlara verilmesi konuşulan Bayram ikramiyeleri, Kobilere verilecek olan Nefes Kredisinin 5 Milyar Liradan 7,5 Milyar liraya çıkartılması. Köylülere verilecek olan koyun ve düve projeleri de seçim hazırlıkları gibi geliyor bana.

MHP ile yapılan ittifak nişanının süresi de uzatılmadan Ak Parti’nin bir erken Milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçimine gideceğini tahmin etmekteyim. Bilindiği gibi nişanlılık süresi ne kadar uzarsa, aradaki pürüzler de o kadar çoğalır. Yine yeni kurulan İyi partinin de özellikle ekonomide oluşabilecek olumsuzluklar ile oylarını artıracak olması ihtimali, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı 2018 yılı içerisinde bir seçime zorlayacaktır.

Ayrıca MHP’nin de bu erken seçimi çok isteyeceğini umuyorum. MHP 16 Nisan referandumu ve 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Ak Partiyi sürekli destekliyor. MHP bugüne kadar hep veren parti konumunda oldu.  Artık onlarda bu nişanlılığın fazla uzamadan, daha hayırlı bir işe dönüşmesini istiyorlar. Zaman uzadıkça, MHP tabanında da kaymaların artacağı, buradan gidecek olanların da İyi Partiye geçerek, muhalefetin elini güçlendireceği aşikâr olduğundan, bence 2018 yılının Ekim veya Kasım aylarında bir erken seçime hazır olunması gerektiğine inanıyorum.

Ak Parti ve Cumhurbaşkanı seçimlerin erkene alınmasını da MHP üzerinden yapabilir.  MHP ile ittifak yaptık, seçim ortağı olduk, biz erken seçim istemiyoruz ama ortağımızın da bazı gerekçelerini geri çeviremeyiz. Madem ortağımız erken seçim diyor, buyurun o zaman erken seçime gidiyoruz diyebilir. Erken seçimi de kendisi değil ortağına söyleteceği için, burada da bir sıkıntı görmeyecektir.

Ak Parti seçimleri normal sürecinde, yani Yereli Mart ayında yapıp, Genel seçimleri Kasım ayına bırakırsa, başının çok ağrıyacağını hesap edecek kadar tecrübeye sahip bir partidir. Özellikle Cumhurbaşkanı böyle bir riske giremez diye düşünüyorum.  2018 yılının Ekim sonu veya Kasım ayı içerisinde bir erken Genel ve Milletvekili seçimine aday olacaklar şimdiden hazırlanmaya başlasalar iyi olur derim. 

Bu yazı toplam 2450 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum