TARİHİ LEFKE BEZİ YENİDEN HAYAT BULUYOR

TARİHİ LEFKE BEZİ YENİDEN HAYAT BULUYOR

Osmaneli Belediyesi unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerini tekrar gün yüzüne çıkarıyor. Geçmişte Osmaneli’nde ve bölgede yaşamın her alanında...

A+A-

Osmaneli Belediyesi unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerini tekrar gün yüzüne çıkarıyor. Geçmişte Osmaneli’nde ve bölgede yaşamın her alanında kullanılan “Lefke Bezi”, geçtiğimiz hafta İstanbul Ticaret Üniversitesi ile yapılan protokol ile “TARİHİ LEFKE BEZİ” yeniden hayat bulacak. Osmaneli Belediyesi bugüne kadar üniversiteler ile yapmış olduğu işbirliğinin meyvelerini toplamaya devam ediyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi Moda ve Tekstil bölümü ile ortaklığı ile hayat bulacak  olan Lefke Bezi  Osmaneli Belediyesince kurulacak Atölye ile Lefke Bezi sürekli olarak üretilip Belediye şirketince pazarlanacak.

tarihi-lefke-bezi.jpg

İstanbul Ticaret Üniversitesi ile yapılan protokol hakkında gazetemize bilgi veren Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, “Üniversitelerle işbirliğimiz artarak devam ediyor.60.Türkiye Hükümeti Eski Başbakan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof Dr Nazım Ekren’in katılımlarıyla Osmaneli Belediyesi ile İstanbul Ticaret Üniversitesi arasında işbirliği protokolü imzaladık. İstanbul’da İstanbul Ticaret Üniversitemiz Rektörlük binasında gerçekleşen törende rektörümüzün yanında Rektör Yardımcısı Prof Dr İbrahim Baz, dekanlar ve öğretim üyeleri katıldı.


İstanbul Ticaret Üniversitemizle 2014 yılı ortalarında başlayan işbirliği ile Osmaneli’nin mimari yapısı, kent planı, sit alanı, restorasyon çalışmaları, parklar, şehir merkezi oluşturma, doğal bitki yapımız ve doğadaki hayvan varlığının tespiti ve değerlendirmesi, köylerde yaşam, turizmde hedefler, Lefke Taşı, Lefke Bezi ve bir çok konuda çalışmalar yapılmış ve 2015 yılında 3 gün süren sempozyumda değerli akademisyenlerin katılımı ile Osmaneli’nin mevcut durumu ve gelecek planlaması ve hedefleri masaya yatırılmıştı. Özellikle Prof Dr İdris Oğurlu hocamızın öncülük ettiği Tubitak destekli doğa çalışmaları ile Osmaneli’nin doğa envanteri (bitki ve hayvan türleri, toprak yapısı)çıkarılmıştı.
İstanbul Ticaret Üniversitesi ile yapmış olduğumuz son görüşme ve imzaladığımız protokol ile 
1-Lefke Bezi Projemizi başlattık. 
2-Lefke Taşı Projemiz devam ediyor. Haydarpaşa Garı bu proje kapsamında Lefke Taşı ile onarımdan geçirilecek.
 3-Osmaneli ile ilgili akademisyenlerin çalışmaları içeren kitaplar Osmaneli Belediyesi tarafından yayınlanacak. 
4-İstanbul Ticaret Üniversitesi Osmaneli Konaklarından birisini restore ettirerek Akademik çalışmalarında kullanacak ve Osmaneli ile üniversitenin çalışma merkezi olacak. 
5-Turizmin gelişimi, şehir planlamaları, kentsel gelişim, Osmaneli’nin gelişimi vb konularda işbirliği yapılacak. 
6-Osmaneli doğal yaşamı konusunda Tubitak destekli projeler devam edecek. Prof. Dr. Yunus Söylet İçmeler Tesislerinde 30 günlük kampla birçok akademisyen bu projede Osmaneli de olacak.
Osmaneli Belediyesi unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerini tekrar gün yüzüne çıkarıyor. Geçmişte Osmaneli’nde ve bölgede yaşamın her alanında kullanılan “Lefke Bezi”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Moda ve Tekstil bölümü ile ortaklığı ile hayat bulacak.

tarihi-lefke-bezi-(2).jpg
İstanbul Ticaret Üniversitesi Moda tekstil Tasarımı Mühendisliği bölümü başkanı Prof Dr Habip Dayıoğlu’nun organizasyonunda Rektör Prof Dr Nazım Ekren ve değerli dekanların, öğretim üyelerinin katılımı ile Yapılan protokolle öncelikle Lefke Bezinin laboratuar incelemeleri yapılarak yapısı bilimsel olarak tespit edilecek. Sonrasında Osmaneli Belediyesi Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde İşkur ortaklığı ile açılacak eğitimle bir dokuma atölyesi kurularak İstanbul Ticaret Üniversitesi Moda ve Tekstil bölümü alanında uzman akademisyenleri Lefke Bezinin kullanım alanlarını belirleyerek tasarımlar yapacak ve bayanlarımıza Lefke bezinin dokuması öğretilecek. Osmaneli Belediyesince kurulacak Lefke Bezi Atölyesi ile Lefke Bezi sürekli olarak üretilip Belediyemiz şirketince pazarlanacak.

tarihi-lefke-bezi-(3).jpg
İstanbul Ticaret Üniversitemizin ilçemize gösterdiği ilgiye, çalışma alanı olarak işbirliğine teşekkür ediyor, Osmaneli için hayırlı olmasını diliyorum. Osmaneli Belediyesinin en güçlü yanı "Üniversitelerle işbirliği ve akademisyenlerin projelerimize desteği". Projelerimize sürekli katkı sağlayan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitemiz başta olmak üzere, Osmaneli'yi çalışma alanı olarak tercih eden tüm üniversitelerimize teşekkür ediyoruz. Ayrıca bu konuda belediyemize her türlü desteği veren Bilecik İş-Kur müdürlüğümüze de teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

Bu haber toplam 3099 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.