SOMALİ’DEN OSMANELİ’YE KÖPRÜ

SOMALİ’DEN OSMANELİ’YE KÖPRÜ

Somali Türkiye arasında hızla gelişen ikili ilişkiler, bu ülkede Maarif Vakfında görev yapan Halim Kesici'nin katkılarıyla Somali'den işadamlarının...

A+A-

Somali Türkiye arasında hızla gelişen ikili ilişkiler, bu ülkede Maarif Vakfında görev yapan Halim Kesici'nin katkılarıyla Somali'den işadamlarının Osmaneli ziyaretini sağlandı. Belediye Başkanı Münür Şahin'i ziyaret eden Somali’li işadamları ilçemize hayran kaldı. Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, Somali’li İş Adamlarının ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek yaptığı açıklamada; “Türkiye'nin, Somali ile yaklaşık son 10 yıldır geliştirdiği ekonomi odaklı ilişkiler ve insani yardımlarla birlikte üretilen sürdürülebilir kalkınma projeleri, önümüzdeki günlerde açılması beklenen askeri eğitim kampı ile stratejik bir nitelik de kazanacak. İslam ve Türk Dünyasının, ezilen halkların umudu olan Türkiye Somali de çıkarılmaya çalışılan kardeş kavgalarını ve iç çatışmalara da dur diyor.
Emperyalist ABD ve AB ülkelerinin sömürmeye, iç çatışmalarla kendi planlarına uygun sınırlar çizmeye çalıştığı Afrika ülkelerinde de sömürü düzenine dur diyen yine Türkiye ve onun Lideri Recep Tayyip Erdoğan’dır. Hükümetin, bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'nun genişleyen topraklarında doğrudan temas kurulan bu Afrika Boynuzu ülkesine gösterdiği önem, onlarca yıldır açlık ve çatışmalara sahne olan Somali'de gözle görülür birtakım değişimleri de beraberinde getirmiş durumdadır.
Cumhurbaşkanı olarak iki sefer, Başbakan sıfatıyla da bir kere Somali'ye resmi ziyaretler gerçekleştiren Recep Tayyip Erdoğan aynı zamanda G20 liderleri arasında bu ülkeye bu düzeyde ziyaretler gerçekleştiren tek lider durumundadır.
Bir süre önce Somali'de inşa edilen askeri tesisin Türkiye toprakları dışında şu ana kadar kurulan en büyük askeri üs’tür. Katar krizinde Türkiye'nin bu ülkeye verdiği desteği Somali'de bir başka askeri üs ile derinleştirmesi, Türkiye'nin bölgedeki etkinliğini de ortaya koymaktadır. Somali de terör örgütü El Şebab yine klasik emperyalizmin uşağı terör örgütüdür. Türkiye askeri üssüyle Somali askerlerini eğiterek terör örgütünü de ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.
Somali'den gelen işadamlarımıza Osmaneli'yi gezdirirken birlikte neler yapabileceğimizi de planlamaya çalıştık. Somali topraklarının çok verimli olması özellikle tarım alanında işbirliğini de cazip kılıyor. Öncelikle ABD ve Avrupa ülkelerindeki Somali’leri Ticari ve Turistik geziyle Osmaneli de ağırlamak, sonrası bu işbirliklerini arttırmak ilk hedefimizdir. Somali de bir kent ile kardeş kent olma girişimimizi de kendilerine ilettik ve bunu memnuniyetle karşıladılar. Yine özellikle Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde 4 Somalili öğrencinin eğitim masraflarını karşılayabileceğimizi kendilerine söyledik. Değerli Somali’li işadamlarına ziyaretleri için çok teşekkür ediyoruz” dedi. Somali’li İş Adamları da Osmaneli’nin çok güzel bir ilçe olduğunu ve burada bulunmaktan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdiler. 

 


Bu haber toplam 3536 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum