OSMANELİ’DE İLK KARPUZ FİDELERİ TOPRAKLA BULUŞTU

OSMANELİ’DE İLK KARPUZ FİDELERİ TOPRAKLA BULUŞTU

Osmaneli’nin simgesi haline gelen ve yüzyıllardır Osmaneli topraklarında yetiştirilen Osmaneli karpuzunun ilk fideleri toprakla buluştu. Osmaneli’li...

A+A-

Osmaneli’nin simgesi haline gelen ve yüzyıllardır Osmaneli topraklarında yetiştirilen Osmaneli karpuzunun ilk fideleri toprakla buluştu. 
Osmaneli’li karpuz üreticisi Abdullah Küçük, Osmaneli ilçesinde ilk karpuz dikimini gerçekleştirdi. Yaklaşık 40 Bin adet karpuz fidesi dikeceğini söyleyen Abdullah Küçük, “Adana’da kendimizin yetiştirdiği fidelerimizi Osmaneli ilçemize getirerek ilk karpuz dikimini gerçekleştirdik. Bu sene erken hasat yapmak için fidelerimizi erken dikmeye başladık. Adana’dan sonra karpuzun ilk hasadını Osmaneli’de gerçekleştireceğiz” dedi.

osmaneli’de-ilk-karpuz-fideleri-toprakla-bulustu.jpg

Osmaneli ilçesinde karpuz dikimi ile ilgili bilgiler aldığımız Abdullah Küçük, Osmaneli, Türkiye’de Adana’dan sonra ilk karpuz hasadı yapan ilçedir. Osmaneli ilçemizde her yıl yaklaşık 3 ila 3 Buçuk Milyon adet fide dikilmektedir. Bakımlar iyi yapıldığı takdirde dikilen bu fidelerden ortalama 60 bin ile 65 bin ton arasında karpuz alınmaktadır. Özellikle Medetli, Düzmeşe, Selçikköy, Soğucakpınar ve çevre köylerinde karpuz yetiştiriciliği daha fazladır. İlçemizde yetişen karpuzlar, başta Sakarya, Kocaeli, Bursa, İstanbul, Ankara olmak üzere Türkiye’nin her bölgesine gitmekte, Osmaneli karpuzunu ülkemizin her köşesindeki vatandaş yemektedir” dedi. Fide fiyatlarının pahalı olup olmadığını sorduğumuz karpuz üreticisi Abdullah Küçük, “Tarımdaki tohum konusunda tamamen dışa bağımlı hale geldik. Ne yazık ki yerli tohumumuz kalmadı. Bu yıl karpuz fidesinin tanesi 1.70 kuruştan satılmaktadır. Yine ilaç ve gübrede de Türkiye maalesef dışa bağımlı durumdadır. Türk çiftçisinin gelişmesi ve daha da büyümesi için yerli tohum, yerli ilaç ve gübrede Türkiye’nin bir şeyler yapma vakti geldi hatta geçmiş durumdadır. Yılda üç dört ürün alınan bu topraklarda daha bilinçli üretim yapılır hale gelirse, Tarım ürünlerinde Türkiye’nin ihracatı şu ankinden kat be kat daha çok olacaktır” dedi.

osmaneli’de-ilk-karpuz-fideleri-toprakla-bulustu-2.jpg

 

Bu haber toplam 4945 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.