BALABAN ÇAVUŞ'A YAKIŞIR BİR ESER YAPACAĞIZ

BALABAN ÇAVUŞ'A YAKIŞIR BİR ESER YAPACAĞIZ

BELEDİYE BAŞKANI MÜNÜR ŞAHİN "BALABAN ÇAVUŞ'A YAKIŞIR BİR ESER YAPACAĞIZ"

A+A-

 bir değeri olan, Osmaneli ilçesinin Osmanlı topraklarına katılmasında büyük yararlılıklar gösteren Balaban Çavuş’un (Balaban Gazi) bugün Osmaneli ilçesinde adı meydana, sokağa, okula ve çeşmeye verilse de, Balaban Çavuş’u simgeleyecek herhangi bir eser bulunmamaktadır. Osmaneli’nin bu tarihi değerine yakışır bir eser yapmayı planladığını belirten Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, “Zamanında Balaban Çavuş’a yapılan saygısızlığı yapacağımız bir anıt mezarla ortadan kaldıracağız” dedi. Başkan Şahin Balaban Çavuş’la ve yapacakları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Osmanlı tarihinin büyük değeri Balaban Çavuş (Balaban Gazi), Osman Gazi'nin en büyük savaşçılarından biri olmuş ve özellikle Bursa'nın fethinde büyük kahramanlıklar göstermiştir. Osmaneli'de Balaban Çavuş adıyla anılan bir cami yaptırmış ve ölümü sonrası bu caminin avlusuna gömülmüştür. Cami zamanla harap olmuş ve bakımı yapılmadığı için yıkılmıştır.
Balaban Çavuş (Balaban Gazi) nin mezarı, Balaban meydanı düzenlemesi sırasında büyük bir saygısızlık yapılarak kaldırılmış ve cenazesi tarihi mezarlığa nakledilmiştir. Sonrası o tarihi mezarlıkta yerinden kaldırılmış ve Balaban Çavuş (Balaban Gazi)nin mezarı eski mezarlığa nakledilmiştir. Osmaneli’nin büyük değeri olan kahramana yapılan bu büyük saygısızlığı yapacağımız anıt mezarla ortadan kaldıracağız.
Bu dönem Osmaneli'nin gerçek tarihini ortaya çıkardığımız, geçmişimize sahip çıktığımız, geçmişimize değer verdiğimiz bir dönem olarak tarihe geçecek. Balaban'dan kaldırılan tarihi Balaban çeşmesini yerine yeniden yapacağız. Yerleri değiştirilen birçok değerli büyüğümüzün mezarlarını Balaban Çavuş (Balaban Gazi) nin anıt mezarı içersinde muhafaza edeceğiz.
Balaban Çavuş (Balaban Gazi) Osmaneli için her zaman çok önemli olmuştur. Balaban Çeşmesi, Balaban Camii, Balaban Meydanı, Balaban İlköğretim Okulu, Balan Sokağı hep bu değerli büyüğümüzün adıyla anılmıştır. Osmaneli halkına Balaban Çavuş (Balaban Gazi)’yi tekrar tanıtıp onu yaşatacağız” dedi.

29512446_2005192713030595_7034000002992486543_n.jpg


Bu haber toplam 3229 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.