Ağaca Hayat Veren Eller

Ağaca Hayat Veren Eller

Osmaneli ilçemizde ağaca hayat veren eller, 4 yıldan bu yana sanat icraa etmeye devam ediyorlar. Osmaneli ilçemizde Osmaneli’li hemşerimiz Veysel Demir, açmış...

A+A-

Osmaneli ilçemizde ağaca hayat veren eller, 4 yıldan bu yana sanat icraa etmeye devam ediyorlar. Osmaneli ilçemizde Osmaneli’li hemşerimiz Veysel Demir, açmış olduğu tesbih imalathanesinde, tesbih üretmeye devam ediyor. Üretmiş olduğu sanat eseri değerindeki tesbihleri yurt içi ve yurt dışına sattıklarını belirten imalathane sahibi Veysel Demir çalışmaları hakkında yaptığı açıklamalarında, “Osmaneli ilçemde 4 yıl önce kurmuş olduğum atölyemde tesbih imalatı yapıyoruz. Tesbihlerimizi ham maddesi Brezilya’da yetişen KUKA ağacının meyvelerinden üretiyoruz. Kuka  çok sert ve lifli bir ağaçtır. Bir çok özelliğinin yanında, en önemli özelliği antibakteriyel oluşudur. Kuka ağacından yapılan tesbihi çeken kişinin ellerinde mikrop birikmez” dedi.

tesbih-(1).jpg

Tesbih imalatçısı Veysel Demir’e kuka ağacı tesbihlerin tarihçesini ve başka ne gibi özelliklerini sorduğumuzda “Kuka ağacı belirttiğim gibi çok sert ve lifli bir bitkidir. Kuka ağacı tesbihler Osmanlı döneminden beri kullanılmaktadır. Mikropları dezenfekte etme özelliği ile de tek ağaç türüdür. Bundan dolayı ilaç sektöründe de kullanılmaktadır. Tarihi kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre Osmanlı’da saraya alınacak hekimlerde en dikkat edici özellik KUKA tesbih kullanıp kullanmamaları imiş. KUKA tesbih kullanmayan hekimler saraya alınmadığı gibi, bu hekimlere halk ta muayene olmazmış. Yine Osmanlı döneminde sağlık alanlarında yapılan ilaçlarda ve tedavilerde ilk olarak KUKA ağacından yararlanılırmış” dedi.

tesbih-(4).jpg

Osmaneli ilçemizde 4 yıl önce kurmuş olduğu imalathane ile bir ilke imza atmış olan Veysel Demir, bu işin bu bölgedeki merkezi İznik’tir. Ben Osmaneli’li olduğum için İznik’e değil imalathanemi Osmaneli’ne kurmaya karar verdim. Belki benden sonra birkaç arkadaş daha bu işi yapar, ilçemizde istihdam sağlar diye düşündüm. Fakat benden başka yapan olmadı. Ben genelde sipariş üzerine çalışıyorum. Müşterilerimin istediği modellerde tesbihler üretiyorum.

tesbih-(3).jpg

 

Sade ve işlemeli olarak üretilen tesbihlerimiz yurt içinde ve yurt dışında hayli rağbet görüyor. İşlemelerini atölyemizde yaptığımız gibi zaman zaman Erzurum Oltu’daki atölyelere de yaptırabiliyoruz. Şu anda benim atölyemde 8 Osmaneli’li arkadaş çalışıp ekmek yiyiyor. Ben Osmaneli ilçemizde bu işi yapanların çoğalmasını arzu ediyorum” dedi.

tesbih-(7).jpg

Bu haber toplam 5252 defa okunmuştur
Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum