MEHMET ERDEM

MEHMET ERDEM

YUNAN ZEYTİNİ İLE KAHVALTI

A+A-

Bilecik’in ilçelerinin içerisinde tarıma en elverişli olanları başta Osmaneli ve İnhisar’dır. Tarımın olmazsa olmazı toprak ve suyu Allah bu iki ilçemize yeterince bahşetmiş. Orta Sakarya vadisi olarak adlandırılan Osmaneli ve İnhisar ilçeleri arasındaki arazi, bilinçli, bilimsel ve tarıma uygun şekilde işlense, beklide Türkiye’nin yarısına yetecek ürünleri çıkartacak kapasiteye sahiptir.

Dünya bilimsel tarıma yönelirken, daha organik, daha kaliteli ve daha çok ürünü nasıl alırız diye AR-GE’lerini çalıştırırken, bizler hala babadan kalma usullerle tarım yapmaya çalışıyoruz. Çiftçimiz devletten yeterli desteği alamadığından dolayı, ürettiği malından zarar edince ekmemeye, dikmemeye başlıyor.

ABD ve Avrupa bilimsel tarıma geçerek, çiftçisini desteklerken, bizde ise hala ekmemek, dikmemek ve yok etmek üzerine politikalar üretilmeye ve uygulanmaya çalışılıyor. İşte Hükümetin en son TBMM’ne getirdiği üretim torba yasasındaki Zeytinliklerle ilgili yasa gibi.

Bırakın sadece kendisini Bilecik’i, İstanbul’u doyuracak kapasitede olan Osmaneli ilçesinde yapılan tarım sizce yeterlimidir? Bu güzelim verimli topraklarda, suyun bol olduğu bu bölgede çiftçi ürettiği malından neden hala para kazanamaz? Neden hala yeterince üretim yapamaz? Antalya’dan sonra mal çıkartan bir bölge olan Osmaneli’de çiftçilik neden bilimsel ve modern şartlarda yapılmaz?

 Bilimsel tarıma geçmek için devletin desteği şarttır. Devletin yanı sıra Tarım ile ilgili olarak kurulmuş bulunan, Ziraat Odaları, Tarım Kredi Kooperatifleri ne iş yaparlar? Devletin Ziraat mühendisleri senede kaç gün Osmaneli arazilerini dolaşıyorlar, çiftçiyi bilgilendiriyorlar? Ziraat odalarının ÇKS belgelerini onaylamaktan ve çiftçiden aidat almaktan başka yapacak işleri yok mudur? Tarım Kredi Kooperatiflerinin amacı çiftçi üzerinden ticaret yaparak para kazanmak mıdır? Bilecik Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne gittiğinizde her masada bir ziraat mühendisi veya teknikeri oturur. O insanlar takım elbiseyle, kravatla masa başında oturmaları için mi okutulup Ziraat Mühendisi diplomaları verilmiştir. Ziraat odaları çiftçilerden topladıkları aidatlar ve belge paraları ile iki tane Ziraat mühendisi istihdam edemezler mi?

Her zaman söylüyor ve yazıyoruz. İsrail Allah’ın çölünü ıslah ederek tohumculukta dünya üzerinde ilk üçe girerken, bizlerin bu verimli toprakları yeterince işleyemeyişimiz, yeterli ürünü alamayışımız, garip bırakılan çiftçilerimizin ayıbı olmasa gerekir. Gelecek yıllarda en büyük sıkıntıyı çekeceğimiz alan, gıda sektöründe olacaktır. ABD ve AB’nin baskıları sonucunda ülkemizde her yıl tarım geriye gitmektedir. Dün Haşhaş’ta, Şeker Pancarında, Buğdayda dayatma ile koydurulan kotalara bugün neden bu kadar ısrar edildiği hala anlaşılamayan Zeytinlikler yasası ile devam ediyor. Elimizde ihraç edebileceğimiz bir tek ürün olan Zeytini de gelecek birkaç yıl içerisinde bitirirsek, sabah kahvaltılarını da Yunan zeytinleri ile yaparız artık. 

Bu yazı toplam 2350 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum