ULVİ AMCAMIZ HAK’KA YÜRÜDÜ

ULVİ AMCAMIZ HAK’KA YÜRÜDÜ

Osmaneli ilçesinin ayaklı tarihi olan Ulvi Erbaş, Hak’kın rahmetine kavuştu. Cenazesi 27 Haziran 2018 Çarşamba günü Öğle namazını müteakip Camicedit...

A+A-

Osmaneli ilçesinin ayaklı tarihi olan Ulvi Erbaş, Hak’kın rahmetine kavuştu. Cenazesi 27 Haziran 2018 Çarşamba günü Öğle namazını müteakip Camicedit Mahallesindeki Yeni Cami’den kaldırılacak.

ULVİ ERBAŞ KİMDİR

Osmaneli’de yaşayan Ulvi Erbaş, İlçe’nin simgesi haline gelmiş halk tarafından çok sevilen birisiydi. Ulvi Erbaş 1928 yılında Bilecik’in Osmaneli ilçesinde dünyaya gelmiş. 1941 yılında Balaban İlk Okulundan mezun olmuş. Daha sonra Eskişehir’de Lise eğitimine devam etmiş ancak 2. Dünya savaşı sırasında maddi imkânsızlıklardan dolayı lise eğitimini yarıda bırakarak, iş hayatına tezgâhtarlıkla başlayan Ulvi Erbaş, 1954 yılında Özel İdare’de Tahsildar olarak çalışmış ve 1977 yılında emekliliği ile memuriyet hayatı son bulmuş.

90 yaşında vefat eden Ulvi Erbaş İlçe’nin gülen yüzü, büyüğü herkesin sevdiği, saydığı, saygı duyduğu, sıcak, samimi ve alçakgönüllü yapısıyla yakın bir zamana kadar durmadan yorulmadan bir şeyler üretmek, anlatmak ve öğretmek için ilerlemiş yaşına rağmen dinamik ve enerji dolu bir insandı. Ulvi Amca Tarihe olan sevgisiyle İlçe’nin turizmine katkı sağlamak amacıyla her türlü fedakârlığı, çabayı göstermiş ve bu anlamda daha önceki tarihimize ait olan eserlerin birer kopyasını düşünerek yeniden hayat vermişti.  Ulvi Amca'nın maketlere olan ilgisi ise, 2. Abdülhamit döneminde yeniden inşa edilmiş, akabinde gerçekleşen savaşlarda tahrip olan tarihi Yangın Havuzunun yıkılmasında sonra; tarihi konakların yanı sıra var olan eserlerin de yıkılacağını endişesinden hareketle ilçede bulunan tarihi binaların ve tarım aletlerinin maketlerini yapmakla başlamış. 

Ulvi Erbaş maketlerini yaparken hiçbir şekilde elektronik ve teknolojik alet kullanmadan, testere ve bıçakla yapmış. Osmaneli Belediyesi tarafından yer tahsis edilmesi ile yapmış olduğu eserleri sergileyerek İlçe turizmine katkı sağlamış. Sergiledikleri eserler arasında çıkrık, dokuma tezgâhı, tarihi köprüler, tarihi Osmaneli konakları ve yörenin eski dönemlerde kullanmış oldukları köy ve zirai aletleridir. Yapmış oldukları bütün maketler çalışır vaziyette yer almaktadır. Bunun yanı sıra maketlerinin yanında eski dönem belgeleri bir araya getirip kitap haline getirdiği arşivi de bulunmaktadır. İstiklal harbinde bölge coğrafyasının ve Osmaneli’nin durumunu mısralara dökerek şiir haline getirdiği şairliği de var. On parmağında on marifet olan Ulvi Erbaş hayatının son günlerine kadar Osmaneli için bir şeyler yapmanın gayreti içerisinde bulunmuş bir kişilikti. Ulvi Erbaş’ın vefatıyla Osmaneli çok büyük bir değerini ve adeta ayaklı tarih olan bir şahsiyetini yitirmiş oldu.

Osmaneli Haber Gazetesi olarak Ulvi Erbaş’a Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar, tüm Osmaneli’ye de baş sağlığı diliyoruz.

Bu haber toplam 3757 defa okunmuştur
Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum