SÖĞÜT RUHUNU YAŞATACAĞIZ

SÖĞÜT RUHUNU YAŞATACAĞIZ

VALİ TAHİR BÜYÜKAKIN 'SÖĞÜT RUHUNU YAŞATACAĞIZ'

A+A-
737. Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenliklerinin açılış töreninde konuşan Vali Tahir Büyükakın bir kez daha Söğüt ruhuna dikkat çekti. Daha önce Söğüt'te gerçekleştirilen şenliklerin Davos'ta düzenlenen zirveye alternatif olabileceğine işaret eden Vali Büyükakın, bu yıl 737.'si gerçekleştirilen şenliklerin Söğüt ruhunu canlandıracağını ifade etti. 
sogut-ruhu2.jpg
Şenliklerin Türk ve Müslüman yani gönül coğrafyamızı kapsayacak şekilde büyütülmesi için çalışmaların sürdüğünü aktaran Vali Büyükakın,"Söğüt ruhunu yaşatma noktasında son derece önemsediğimiz bir başka husus ise toyumuzu gönül coğrafyamızı kuşatacak şekilde genişletmek, Türkiye’yi ve dünyayı ilgilendiren konularda, hak, hakkaniyet, medeniyet esaslı uluslararası çözüm arayışlarına yeni bir merkez yapmaya dair arzumuzdur" dedi.
sogut-ruhu3.jpg
Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Gazi‘nin babası Ertuğrul Gazi’yi anmak ve Söğüt ruhunu gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla düzenlenen ve 3 gün sürecek olan 737. Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri başladı. 
ERTUĞRUL GAZİ TÜRBESİ ZİYARET EDİLDİ
7 Eylül Cuma günü başlayan törenlerde ilk olarak Ertuğrul Gazi Türbesi ziyaret edildi. Vali Tahir Büyükakın, Söğüt Kaymakamı Murat Öztürk, Bozüyük Kaymakamı Hasan Yaman, Ak Parti Milletvekili Selim Yağcı, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Bulut, Bilecik Belediye Başkanı Nihat Can, Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, Türkiye Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Ak Sakallılar Meclis Başkanı Niyazi Çapa ve beraberindekiler Ertuğrul Gazi Türbesini ziyaret ederek dua etti.
sogut-ruhu4.jpg
Türbe ziyaretinin ardından törenler, 16 Türk büyüğünün büstlerinin bulunduğu alanda devam etti. Burada Vali Tahir Büyükakın ve yörükler tarafından Atatürk anıtına Bilecik Söğüt Ertuğrul Gazi Birliği'nin çelengi bırakıldı, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşımız okundu.
Törenin devamında konuşmalar gerçekleşti. Türkiye Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Ak Sakallılar Meclis Başkanı Niyazi Çapa törende yaptığı konuşmada genç nesillere tarih bilincini aşılayacaklarını ifade ederek: 'Bizlere cennet vatanı miras bırakan şanlı ecdadımızı ve geçmişin güzelliklerini genç nesillere aktaran, köprüler olmaya tarih bilinçlerini daha da geliştirmelerini sağlayacağız.' dedi. 
sogut-ruhu5.jpg
Vali Tahir Büyükakın ise, 'Toyumuza hoş geldiniz, şeref verdiniz, safalar getirdiniz.' diye başladığı konuşmasında şunları dile getirdi: 'Sözlerime Ertuğrul Gazi’nin “O bizim boyumuzun ışığıdır” dediği Şeyh Edebali’nin Osman Gazi’ye ettiği nasihattan bir alıntıyla başlamak istiyorum.
sogut-ruhu6.jpg
“Geçmişini bilmeyen, geleceğini de bilemez. Geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini unutmayasın!..”
Geçmiş geleceğe gelenekle taşınır. Milletler gelenekleri ne kadar kadim ise o kadar büyüktür. Ve milletler geleneklerini gelecek nesillere aktarabildiği ölçüde uzun ömürlüdür.
Beylerin, devlet adamlarının toy toplaması da milletimizin kadim geleneklerinden biridir.
İlk toy, Asya Hun İmparatorluğuna, Metehan’a kadar uzanmaktadır.
Selçuklu sultanı Alaaddin Keykubat tarafından Ertuğrul Gazi’ye 1281 tarihinde uç beyliği verildiği günden bu yana da Söğüt’te toy toplanıyor.
Hiç şüphe yok ki, bu gelenek milletin bölünmez bütünlüğü ve devletin bekası için yegane hazinedir!
sogut-ruhu8.jpg
'HİÇ BİR KUVVET ASLA BİZİ YENEMEZ'
Tam da bu noktada Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şu tespitini bir kez daha hatırlatmakta yarar görüyorum. “Arkadaşlar! Gidip, Toros Dağları'na bakınız, eğer orada bir tek yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez.”
Ertuğrul Gazi toyunu 737 yıldır yaşatan yörük beylerine, yiğitlere, bacılara selam olsun.
Şüphesiz Ertuğrul Gazi de O’nun boyunun ışığı Şeyh Edebali de dar-ı bekaya göçüp gittiler. Ancak, miras bıraktıkları devlet ve medeniyet tasavvuru yüzyıllardır hayatta ve dimdik ayaktadır.
sogut-ruhu7.jpg
“And olsun ki; üstte mavi gök, altta yağız yer yarılmadıkça, zulme boyun eğmeyeceğim” diyen Ertuğrul Gazi sanki zalimlere bugün meydan okumaktadır.
Şeyh Edebali “insanı yaşat ki devlet yaşasın” diye sanki Osman beye değil de bugün bize nasihat etmektedir.
'BU MİRASI KORUMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR'
Zaman ve mekan ötesinden gelen bu sözler bize kutsal bir vasiyettir! Bu vasiyeti yerine getirmek de bizim boynumuzun borcudur. Bu devlet ve medeniyet tasavvuru bize mirastır. Bu mirası korumak, yüceltmek ve gelecek nesillere devretmek de bizim boynumuzun borcudur. Devraldığımız sancağı hakkıyla taşımak ve gururla devretmek için varlığımızı bu geleneğin yücelmesine adamalıyız.
Bu noktada Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenliklerinin çıtasını her yıl daha yukarı taşıyacak şekilde hazırlıklar yapıyoruz.
Önümüzdeki yıldan itibaren tevarüs ettiğimiz devlet ve medeniyet tasavvuruna dair uluslararası sempozyumlar dizisini başlatacağız.
İlk sempozyum kuşkusuz Uluslararası Ertuğrul Gazi Sempozyumu olacaktır. Çalışmaların yeterli bir olgunluğa ulaşmasının ardından ödüllü kültür, sanat ve edebiyat etkinlikleri gerçekleştireceğiz.
Bunun yanında, çizgi film, animasyon filmi, dizi filmler, sinema ve belgeseller yapımını teşvik edici organizasyonlar gerçekleştirmeyi de hedefliyoruz.
Söz konusu çalışmalar özellikle çocuklarımızın doğru rol modeller benimsemesi, böylece sağlam bir millet, devlet, dünya ve insanlık şuuruyla yetiştirilmesi açısından son derece önemlidir. Spiderman, Batman, Superman gibi gerçek dışı ve medeniyet tasavvurumuzla uzaktan yakından alakası olmayan “sahte kahramanlar” bizim çocuklarımızın rol modeli olamaz. Çocuklarımız rüya çınarına can veren Malazgirt ruhunu, Söğüt ruhunu ancak ve ancak Dede Korkutları, Yunus Emreleri, Hayme anaları, Sultan Alparslanları, Fatihleri modellediğinde yaşatabilirler.
'SÖĞÜT RUHUNU YAŞATMAK ARZUMUZDUR'
Dolayısıyla, sözünü ettiğim yapım çalışmalarına yönelik faaliyetler, Söğüt ruhunu yaşatmak açısından son derece hayati öneme haizdir.
Söğüt ruhunu yaşatma noktasında son derece önemsediğimiz bir başka husus ise toyumuzu gönül coğrafyamızı kuşatacak şekilde genişletmek, Türkiye’yi ve dünyayı ilgilendiren konularda, hak, hakkaniyet, medeniyet esaslı uluslararası çözüm arayışlarına yeni bir merkez yapmaya dair arzumuzdur.
Bu hususların tamamını dikkate alarak, toyumuzun bütün bir yıla yayılan çalışma ve etkinlikler dizisinin son toplantısı ve sonraki yıllarda yapılacakların konuşulacağı ilk toplantı olarak tasarlanması gerektiğini düşünüyorum.
Nasip olursa bu cumartesi akşamı yörük beylerimizle bey çadırında toyumuzu toplayıp bu konuları bir kez daha istişare edecek ve ardından çalışmalarımıza başlayacağız.
Niyetimiz hayırdır, inşallah akıbetimizde hayır olacaktır. Bize düşen halis niyetle işe koyulmak ve gayret göstermektir. Şüphesiz, gayret bizden, tevfik Allah’tandır.
Bu duygu ve düşüncelere bir kez daha yurdumuzun dört bir yanından gelerek toyumuza can veren yörük beylerine, alperenlere, bacılara ve organizasyonda emeği geçen tüm kurum, kuruluş ve kişilere ayrı ayrı teşekkür ediyor, toyumuzun hayırlı uğurlu olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.' dedi. 
Vali Büyükakın'ın konuşmasının ardından halk oyunları ekipleri gösterilerini sundu. Buradaki törenler geleneksel pilav ikramı için kurban kesilmesiyle sona erdi. 

Bu haber toplam 2048 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.