SARIKIZ BU YILDA AĞLADI

SARIKIZ BU YILDA AĞLADI

Versin hastalıklara şifa , dertlere deva, hıdırellezda akar sade başka gün yok meydan da

A+A-

Osmaneli'de her yıl sadece 6 Mayıs'ta Sarıkız mevkisindeki kayadan sızarak akan ve şifalı olduğuna inanılan sudan içmek ve vücutlarına sürmek isteyen vatandaşlar, sabahın erken saatlerinde sarıkız mevkisine geliyorlar.

Osmaneli halkı tarafından ilçe mezarlığının üstünde yılda bir kere akan suyunun şifalı olduğuna inanılıyor. Buraya gelen vatandaşlar suyu ellerine ve yüzlerine sürüp dilekte bulunuyorlar. Sarıkız’a ziyarete gelemeyen komşularının kapısına ise bereket getirmesi için dere yatağından topladıkları yabani bitkilerin çiçekli dallarını takıyorlar.
Sarıkızı ziyaret eden Serkan Karyağdı “Yüz yıllardır Hıdırellez sabahları 6 Mayısta insanlar buraya gelerek dilekte bulunuyorlar. Bulunduğumuz kayada damla damla suyun sızdığını görüyoruz. Damlayan suyun şifalı olduğunu söylene gelir. İnsanlar yeri geldiğinde şişeler su doldurur, yeri geldiğinde vücutlarına yüzlerine sürüp faydalı oldukları bu su ile vücutlarını tazeliyorlar. Doğanın bir harikası Osmaneli ilçemizde. Ben aslen Antalya'lıyım bir çok doğal güzelliğin olduğu yerde büyüdüm bunu bu sene duydum geldim gözlerime inanamadım muazzam bir yer. Ülkemiz coğrafyasında bu ve buna benzer bir çok yer olduğunu biliyoruz ancak keşfetmek bu güne nasip oldu " dedi.
Gürkan İşkur’da Osmaneli ve bir çok yerden gelenler olduğunu belirtterek “ Her yıl Hıdırellez sabahı Sarıkıza gelip sürekli dileklerde bulunan biz ve Osmaneli halkı hatta dışarıdan bir çok ziyaretçilerimiz akınla gelip sürekli dileklerde bulunuyorlar. Bununla birlikte biz gelip burada gelen misafirlerimizle bol bol o dileklerle beraber aynı gün birbirlerimize ikramlarda bulup çiçekler toplayıp evlerimize dönüyoruz. Bu arada gelemeyen insanların kapılarına toplamış olduğumuz çiçekleri evlerinin kapılarına asıyoruz.” dedi. 
Hıdırellez sabahı sarıkıza geldiklerini belirten Belgin İşkur ise “Hıdırellez bereket bolluğu simgeliyor bizler için” dedi.
Turan Sezen’de Sarıkız'ın Osmaneli'nin bir efsanesi olarak bilindiğini ve yıllardır Hıdırellez günü buraya geldiklerini belirterek, “Eskiden daha fazla katılım oluyordu son yıllarda azaldı. Macır dediğimiz Yunanistan'dan mübale ile gelen Osmaneli halkı bu işi daha iyi organize ediyorlar. Onlar hiç bırakmıyorlar. Yerel halk biraz yabancılaştı.” dedi.

 ''Sarıkız ve sarı su" rivayeti

Rivayete göre, Sarıkız, Osmanlı Devleti kurulmadan önce bölgede yaşayan bir beyin kızıdır. Bir çatışma sırasında Sarıkız'ın yönettiği birlik yenik düşer. Yaralanarak ölen Sarıkız'ı, babası bugün suyun çıktığı mevkide gömer.
Sarıkız'ın, suyun çıktığı yerde yattığına, akan suyun da Sarıkız'ın gözyaşı olduğuna inanılıyor. Sarı su, sadece mayıs ayında bir gün, genellikle de ilk haftasında damla damla akıyor. Buraya genellikle kısmet arayan bekar kız ve erkeklerin yanı sıra şifa arayan hastalar geliyor. Suyun çıkmasıyla oluşan ve alna sürülen çamurun baş ağrısını giderdiğine ve uğur getirdiğine inanılıyor.

Bu haber toplam 4396 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.