MEHMET ERDEM

MEHMET ERDEM

SAHİ, OSMANELİ BÜYÜYÜNCE NE OLACAK?

A+A-

Hani küçükken büyüklerimiz bizlere sorarlardı, “Büyüyünce ne olacaksın” diye. Bizlerde büyüyünce şimdiki çocuklara soruyoruz, “Büyüyünce Ne Olacaksın” diye. Aslında bu soru çocuklardan ziyade, nüfusları küçük kalmış, ekonomik yönden gelişememiş şehirlerimize, ilçelerimize sorulması gereken bir soru. 

Örneğin Osmaneli İlçemiz büyüyünce ne olacak?

Değerli dostlar;

Bir ilçenin, bir beldenin büyük veya küçüklüğü nüfusları ile ölçülmemelidir. Nüfustan ziyade, bir şehrin büyüklüğü, gelir düzeyiyle, refah düzeyiyle, sosyal ve kültürel düzeyiyle ölçülmelidir. Bir ilçenin nüfusu 50 bin olmuş, 100 bin olmuş, o ilçede işsizlik varsa, insanların cebine para girmiyorsa, huzur bozulmuşsa o ilçe büyük bir ilçe değildir. Nüfusu 15 bin olsun, fakat herkesin bir işi olsun, cebine para girsin, sosyal ve kültürel düzeyi üst seviyelerde olsun, işte ben o ilçeye, o şehre büyük derim. Yukarıdaki soruyu şehirlere sormak lazım dediğim de bu işte. Bir şehir refah düzeyini artırmak, huzurunu sağlamak, insanların aşa, işe kavuşması için önce ne olacağına, ne ile kalkınacağına karar vermelidir. Bu kalkınma, Sanayi ile mi, Tarım ile mi, Turizm ile mi, Üniversite ile mi olacak ona göre karar verip adım atmalıdır. Hepsini bir arada yapmaya kalkan şehirler, hiç birini beceremediklerinden, kalkınmayı da sağlayamıyorlar. Burada en büyük görev o şehirdeki Yerel Yönetim ile Sivil Toplum Kuruluşlarına düşmektedir. Belediye, Esnaf Odaları, Ziraat Odaları ve siyasi partiler gibi kurum ve kuruluşlar bir araya gelerek, şehrin geleceği ile ilgili planlar yapmalıdırlar. Hangi yöne ağırlık verirsek, şehrin kalkınması, şehirde yaşayanların refah düzeylerinin artması daha sağlıklı olur yönünde çalışmalar yapmalıdırlar. İlçemiz Osmaneli’yi bu konuda örnek gösterecek olursak, yıllar öncesinden OSB kurulmuş fakat yanlış politikalar yüzünden atıl vaziyette. Üniversite kurmaya kalksan olmayacak iş. Turizm ile kalkınma sağlamaya kalksan bütçeler yetmiyor. Temeli tarım olan Osmaneli’de bu yönde de yeterli çalışma var mı, henüz belli değil. Havasıyla, toprağıyla, su kaynakları ile Doğu Marmara Bölgesinin en güzel Coğrafyasına sahip olan Osmaneli, 2017 yılına az bir zaman kala, yeterince gelişememiş, refah düzeyini artıramamış şehirlerarasında ise, zamanında sorulmayan o “Ben Büyüyünce Ne Olacağım” sorusu yüzündendir. Aslında çok da geç kalınmış değildir. Şehrin ileri gelenleri, Belediye Başkanı,  Siyasi Partilerin ilçe başkanları, Sivil Toplum Kuruluşları, İşçileri, Çiftçileri bir araya gelerek büyüyünce ne olacaklarına karar vermelidirler. Verilen kararın peşinden hep birlikte gidilerek o yönde yatırımlar yapılmalı, istihdam o yöne kaydırılmalıdır. Yok, biz hem Turizmi, hem Sanayiyi, hem tarımı hep birlikte götürürüz deniyorsa, bilinsin ki hepsi yarım yarım kalır bir bütün etmez. Burada en büyük görev Belediye başkanına düşmekle birlikte, her şeyi de belediye başkanının üzerine yıkarak ondan beklememek gerekir. Bütünüyle bütün STK’lar, ilgili kişi ve kuruluşlar taşın altına elini koyarak bu işi yapmalıdırlar. Öncelikle istişarede bulunup samimiyetle “OSMANELİ BÜYÜYÜNCE NE OLACAK” sorusunu sormalıdırlar.

Yazının tam sonuna gelmişken ben bile merak ettim. Hakikaten OSMANELİ BÜYÜYÜNCE NE OLACAK? Mühendis mi? Doktor mu? Öğretmen mi? Yoksa Kaldırım Mühendisi mi? Ne dersiniz?

Bu yazı toplam 2517 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum