SERKAN KARYAĞDI

SERKAN KARYAĞDI

PEŞİN

A+A-

Değerli okurlarım, “peşin satan, veresiye satan” kalıbını ters yüz edip, “peşin alan, veresiye alan” olarak konuyu ele almayı tercih ettim. Herkesin dilinde, “çiftçilik zorlaştı” lafı dolaşıyor ama çiftçinin çiftçiliği kendi kendine zorlaştırdığını kimse söylemiyor. İnanın ticaret yapmak çok daha zorlaştı. Bunu de biz esnaflar zorlaştırdık. Bankalardan ve tedarikçi firmalardan “Sakarya” gibi akan para ve mal muslukları damla damla akmaya başlayınca bizler duvara tosladık.

Sermayesi kadar iş yapmayan esnaf ve üreticiler, sermayesinin üstünde kalan kısım kadarlık kredisini tüketince gerçeklerle yüzleşmek zorunda kalıyor. Tavsiyem alışverişlerinizi “peşin” yapın! Denemesi bedava; şu andan itibaren ilk kullanılacak ürün ne? GÖZTAŞI, BORDO, YAĞLI İLAÇ git alışveriş yaptığın yere, nakit ve vadeli fiyatını sor. Sadece kendi bayiine değil bütün bayilere sor. Koy nakit parayı cebine çatır çatır pazarlık et, en ucuz bulduğun yerden al. Göreceksin ki, nakit alışverişle vadeli alışveriş arasında en az % 20 daha karlısın. Aldığı malın parasını 5 ay içinde %20 fazlasıyla ödeyen bir çiftçi, 40.000 TL yerine 50.000 lira ödüyor. Aylık 2.000 lira eder, asgari ücretten fazlasını havaya atıyorsun. Yapma!

Hemen aklınıza “bayi çok kazanıyor demek ki” yanlışı gelmesin. Senin verdiğin peşin parayla peşin alışveriş yapan bayi de tedarikçisinden peşin alırsa o indirimleri alabilir. O indirimi de seve seve sana yansıtır. Bahsettiğim örnek alışverişte 50bin liranın 10bin lirası, çiftçinin, bayinin veya tedarikçinin cebinden herhangi birinin ya da hepsinin cebinden çıkıp bankalara faize gidiyor. Konuyu daha fazla derinleştirmek istemiyorum.

Alışverişini peşin yapan üretici, borcu olmayınca satış yaparken de eli cebinde, bacak bacak üstünde satar. Vadesi yaklaşan borcunu ödemek için 50bin liralık iradını 30bin liraya vermek zorunda kalmaz. Açıklarını kapatmak için, borcu kadar parayı alıp, kalan parayı sahte veya karşılıksız çeklerle satıp günün sonunda kendisini ve borçlu olduklarını mağdur etmez. Ülkemizde üreten tek sektör olan “Tarım” babana bile güvenmeyeceğin bugünlerde tam da bu sebeplerden darboğazda. Paran kadar iş yap, peşin al peşin sat, hırsız olma hırssız ol! Bereket kendiliğinden gelecek. Hayırlı Cumalar,

 

Bu yazı toplam 5679 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.