OSMANELİ’NİN GELİŞMESİ İÇİN ESNAFLAR OLARAK ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA HAZIRIZ

OSMANELİ’NİN GELİŞMESİ İÇİN ESNAFLAR OLARAK ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA HAZIRIZ

Osmaneli Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Aydın Yıldız ile Osmaneli Esnafının durumunu ve Osmaneli’de esnaflığı konuştuk. Oda Başkanı Aydın Yıldız,...

A+A-

Osmaneli Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Aydın Yıldız ile Osmaneli Esnafının durumunu ve Osmaneli’de esnaflığı konuştuk. Oda Başkanı Aydın Yıldız, Osmaneli esnafının durumu, Osmaneli’li vatandaşların dışarıdan alışveriş yapmaları, Osmaneli’nin gelişmesi için neler yapılması gerektiğini konuştuk. Osmaneli Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Aydın Yıldız ile yaptığımız Röportajımız. 
Mehmet Erdem : Sayın Başkan; Ülke genelinde olduğu gibi Osmaneli esnafında da bir durgunluk, işlerde bir kesatlık gözleniyor mu? Osmaneli’de esnaf olmanın zorlukları nelerdir? Bu zorlukların aşılması için ne gibi tedbirler alınmalıdır?
Aydın Yıldız; Sayın Erdem, Öncelikle sizi ve sizin nezdinizde Osmaneli Haber Gazetesi ve çalışanlarını ilkeli, dürüst, güvenilir ve tarafsız gazetecilik yapmanızdan dolayı tebrik ediyor, teşekkürlerimi sunuyorum. 1978 yılında Osmaneli’nin ilk haber gazetesi olarak basılan Osmaneli Sesim gazetesi o zamanki imkânsızlıklarla yayın hayatını 1989 yılında kadar devam ettirdikten sonra kapanmak zorunda kaldı ve bugüne kadar Osmaneli ilçemizde kimse bu işe cesaret edip giremedi. Sizi ayrıca bu cesaretinizden ve Osmaneli’deki büyük bir eksiği kapattığınızdan ötürü teşekkür ederim. Yayın hayatına başladığınız ilk günden bugüne kadar hep Osmaneli Esnafının yanında durdunuz, esnafımızın sorunlarını dile getirdiniz. Sizin de bu dönemde gördüğünüz gibi Osmaneli Esnafı da, ülkemizdeki diğer küçük esnaflarla aynı sorunları yaşamakta hatta biraz daha fazlasını yaşamaktadır.

 Bunun birçok nedeni vardır. Bunları sıralayacak olursak, öncelikle Osmaneli’de çarşı sorunumuz vardır. Halkın alışveriş yapabilecekleri, esnafın toplu halde olduğu bir çarşımız maalesef yoktur. Eski çarşımız var ama o da çok eski zamandan kaldığı ve Osmaneli’nin gelişimine ayak uyduramadığı için çok işler bir durumda değildir. 
Sayın Erdem; Çarşımız eskiden 2 mahallesi olan Osmaneli’nin tam ortasında (Camikebir ve Camicedit) iki mahalleyi birbirine bağlayan, iki mahalleden kolayca ulaşılabilen bir konumda iken, Haceloğlu ve İnönü mahallelerinin imara açılması ve gelişmesi ile 1980’li ve 1990’lı yıllarda imarın ve yapılaşmanın bu iki mahalleye kayması ile merkez konumunu kaybetmiş ve kenarda kalmıştır. Eskiden Pazar bu çarşıda kurulurken, Pazar yerinin büyümesi ve pazarın sokak aralarından çıkartılıp yeni yapılan Pazar yerine geçmesi ile önemini tamamen kaybetmiştir. Merkez konumu olmayan, yeni yapılaşmaya elverişsiz olan çarşı, ilçede önemini kaybetmiş ve geçmiş yıllarda Haceloğlu ve İnönü mahallelerinde yapılan her evin altına bir dükkân ruhsatı verilmesi çarşıyı tamamen bitirmiş ve alışveriş yerlerinin dağılmasına neden olmuştur. Bugün geldiğimiz noktada çarşısı olmayan bir Osmaneli var iken, Belediye Başkanımız Münür Şahin’in TOKİ ile yaptığı anlaşma ve Pazar yeri civarının yatırımcıların yaptığı yeni işyerleri ile Hükümet konağı çevresi bir çarşı kimliği kazanacak gibi duruyor. Bu gelişmeyi Osmaneli halkı ve esnafları merakla bekliyoruz. 
Sayın Erdem, esnafımızı zor duruma düşüren nedenlerden birisi de ilçemizdeki zincir marketlerin çokluğudur. 15 Bin nüfuslu ilçemizde 7 tane zincir market bulunmaktadır. Bu zincir marketlerde yerel esnafımızın gelişmesini engellemektedir. Ayrıca ilçemiz ekonomisine en çok katkı sağlayan 2 önemli fabrika maalesef bu günlerde eski güçlerini kaybetmiş ve işçisine asgari ücretten maaş ödemektedirler. Sanayi kuruluşlarının güçlü olmadığı daha çok 80-100 kişi çalıştıran atölye tarzı fabrikalar ilçe ekonomisine yeterli katkıyı sağlayamamaktadırlar. İlçemizin büyük geliri tarımla sağlanmaktadır. Sakarya havzasındaki bereketli topraklar her ürünün yetişmesine imkân vermektedir. İlçemizin iklimi de Akdeniz iklimine yakın bir iklimdir. İklim, toprak yapısı ve Sakarya nehri topraklarımıza bereket katmaktadır. Zirai geliri en yüksek ilçelerden biri olmamıza rağmen, ilçemizin yapısı gereği ilçemize bağlı 39 köy ilçemize ulaşım bakımından uzak kalmakta, çevre ilçelere gitmeleri daha kolay olmaktadır. Arapuçtu’dan öbür taraftaki köylerimiz ki bu köyler ilçenin ekonomisi en iyi köyleridir, Bursa, İznik ilçesine daha kolay ulaşabilmekte ve resmi işlemleri haricinde Osmaneli’yi pek tercih etmemektedirler. Yine zengin köylerimizden Medetli ve Soğucakpınar köyleri ulaşım olarak Gölpazarı ve Bilecik ilini tercih etmektedirler. Bu nedenlerden dolayı ilçemiz ekonomisi ilçe köylerinin tarımsal gelir harcamalarından yeterince faydalanamamaktadır. Zaten ilçemiz tarım kesimi de yıllardır gerekli birlik ve beraberliği sağlayamadıklarından dolayı dışarıdan gelen ve çok ta temiz ahlaklı olmayan bazı kabzımallara mecbur kalmakta ve ürünlerini laiki ile pazarlayamamaktadırlar. Bunlar zincirin halkalarıdır ve bu halkalar ilçemiz esnafının gelişememe nedenlerindendir. İlçemizde kurulacak bir hal binası ve pazarlama için kurulacak paketleme fabrikası, çiftçimizin ürününü değerinde satmasına ve paralarını tahsil etmelerine, dolayısıyla da ilçemiz esnafında bu paraları harcamalarına neden olacak, dolayısıyla hepimiz kazanacağız diye düşünüyorum. İlçemiz konum olarak çevredeki büyük illere yakın olması dolayısıyla çok sayıda insanımızın günlük ve hafta sonları gezme amaçlı çevredeki büyük illere gitmelerine ve orada gezerken alışveriş yapmalarına neden olmaktadır. Adapazarı 70 Km, Bursa ve Eskişehir 110 Km, uzaklıktadır. Son yıllarda büyük gelişme gösteren Bilecik ilimiz de 35 Km, uzaktadır. Halkımızın gezme ve alışveriş için tercih ettiği yerlerdir. Büyük merkezlerle ilçemiz esnafının rekabet şansı yoktur. Daha çok ürün ve daha çok çeşit için AVM’leri tercih edilmektedir. Fiyatlar konusunda dikkat edilirse çok büyük farklar yoktur. İlçemiz esnafı da uygun ve kaliteli mallar satmaktadır. Ama insanların gezme ihtiyacı aynı zamanda alışveriş yapma isteklerini doğurmakta, bu da ilçe ticaretine zarar vermektedir. 
Belediye Başkanlarımızın Sakarya nehri kenarına yaptığı yatırımlar ilçemizi bir cazibe merkezi konumuna getirmiş ve hafta sonları civar ilçelerden insanların gelip burada gezmelerini ve dolayısıyla alışveriş yapmalarını sağlamış, bu da esnafımıza yeni bir hareket ve gelir kapısı açmıştır. Turizm beklentimiz Sakarya kenarı turizmi ile başlamış, İnşallah eski evler ve kültür turizmi ile devam edecektir. Bu konuda beklentimiz devam etmektedir. Bu zamana kadar ilçemizi gezmeye gelen yerli turistlerden beklentimizi karşılayamadık ama esnaflar olarak şunu öğrendik ki doğru ürünü sunmak ve kaliteli güleryüzlü hizmet vermek çok önemli. Bu konuda da Belediye Başkanımızla devamlı temas halindeyiz. Esnafımızın yetiştirilmesi ve geliştirilmesi için her türlü desteği kendilerinden almaktayız. İlçemiz bürokratları da esnafımıza her zaman yardımcı olmakta, bizlere Devletimizin sıcak ve güler yüzünü göstermektedirler. İlçemizin gelişmesi için Organize Sanayi Bölgesinde çok güçlü ve lokomotif bir fabrikaya ihtiyaç vardır. Böyle bir fabrika Osmaneli’ye geldiğinde yan sanayi ile birlikte ilçemizin birden ayaklanmasına ve büyümesine çok fayda sağlayacağı aşikârdır. Şu anda bu yükü üstlenen CP fabrikası ilçemiz ekonomisinin en önemli taşlarından birisidir. Ayrıca REHAU, METEK, SEZERSAN ve her ne kadar eski günlerindeki gibi olmasa da ODÖKSAN fabrikası ilçemiz ekonomisine büyük katkılar sağlamaktadırlar. İlçemizdeki yüksek okulun ekonomiye katkısı tartışılmazdır. İlçemizde Üniversitenin bir Fakültesinin açılabilmesi için yapılacak her türlü girişime ilçe esnafları olarak elimizden gelen bütün desteği vermeye hazırız. Bacasız sanayi öğrencilerimiz ilçe ekonomisine ve kültür hayatına büyük katkı sağlamaktadırlar. Açılacak yeni bölümlere gelecek öğrencilere hizmet için esnafımız ve halkımız hazırdır. Bizler bir bu kadar daha öğrenciyi Osmaneli’de ağırlamaya ve onları barındırmaya yetecek büyüklükteyiz. Bu konuda da Rektörümüzün desteğini bekliyoruz. Bizler de üzerimize düşeni yapmaya hazırız.
Bütün bunlar birleştiğinde ilçemiz ekonomisi canlanacak ve küçük esnafımıza çok faydası olacaktır diye düşünüyorum” dedi. 
Osmaneli Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Aydın Yıldız ile yaptığımız röportajımız yarın da devam edecektir.  


Bu haber toplam 2653 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.