OSMANELİ’NİN ALTIN ATLETİ ZUHAL

OSMANELİ’NİN ALTIN ATLETİ ZUHAL

1308 Osmaneli Belediyespor'un, 16 farklı branşta devam eden spor faaliyetlerinden biri de atletizm. 1308 Osmaneli Beldiye Spor atletizmde de ulusal ve uluslararası...

A+A-

1308 Osmaneli Belediyespor'un, 16 farklı branşta devam eden spor faaliyetlerinden biri de atletizm. 1308 Osmaneli Beldiye Spor atletizmde de ulusal ve uluslararası arenada bir çok başarıya imza atmaya devam ediyor. 1308 Osmaneli Belediye Spor  Atletizm antrenörü Sercan Ocak, sporcuları  ile müsabakadan müsabakaya koşmaya devam ediyor. O sporuculardan biri de Zuhal Ürker. Beşinci sınıfta başladığı koşuda dereceye giren Zuhal hocasının tavsiyesi ve annesin isteği üzerine başladığı atletizm de Marmara Bölgesi Kros liginde, U-16 Türkiye Şampiyonasında, İstanbul’da dereceler elde etti. Osmaneli 75.yıl Anadolu lisesinde eğitimine devam eden Zuhal Ürker ve Atletizm antrenörü Sercan Ocak  ile bir röportaj gerçekleştirdik

Atletizme nasıl başladın?
Zuhal Ülker:
 İlk yarışımda 1500 metrede derece elde ettim. İlk onyediye girince devam et dedi Sercan hocam annem ise sadece sağlıklı vücut için gitmemi istiyordu. Başarılar gelmeye devam edince profesyonel olarak devam ettik ve bugüne kadar geldik.


Seni örnek alıp veya atletizme teşvik ettiğin arkadaşın oldu mu ?
Zuhal Ürker
: Benden  örnek alıp başlayan çok oldu ama bırakanlar oldu. İstikrarlı davranmadılar. 
Sercan Ocak: Örnek alanlar var, Zuhal gibi derece elde etmek atletizm de yer almak isteyenler var.

Spor dışında derslerin nasıl hem çevik hem zeki misin ?
Zuhal Ürker:
 Derslerim teşekkür ve onur belgesi aldım . Sadece matematiği yapamıyorum ama onu da geçmeye çalışıyorum.
Hepimizin derdi matematik zaten.  Antrenmanlara katılmak derslerine engel oluyor mu?
Zuhal Ürker:  Planlı programlı olduktan sıkıntı olmuyor. Derslerime de spora da gerekli önemi verdiğim için hiçbir problem olmuyor.


Atletizmin senin için kolay ve zor yönleri nelerdir?
Zuhal Ürker: Zor yönü olarak sürekli dışarıdayız. Haftanın her günü idman yapıyoruz.Bir başarı gelebilmesi için. Yeri geliyor uykumuzdan feragat ediyoruz. 10 saat uyuyacağımıza 6 saat uyuyoruz. Kolay yönlerine gelirsek kolay yönü yok. Mesela ağırlık çalışıyoruz sabah her tarafımız ağrıyor okula zor gidiyoruz.


Spor alanında ilerleyecek misin yoksa öğretmenlik gibi bir bölüm mü seçmeyi düşünüyorsun ?
Zuhal Ürker: Spor alanında ilerlemeyi düşünüyorum ama bir B planı olarak birinci idealim İngilizce öğretmeni olmak. O olmazsa, beden eğitimi öğretmenliğini ya da antrenörlük düşünüyorum.


Beden derslerin nasıl geçiyor ?
Zuhal Ürker
: Hiç bir şey yapmıyoruz.
Beden dersleri boş ders olarak görülür. Öğretmen bir şeyler yaptırmak istese de, öğrenci yapmak istemez.
Sercan Ocak: Dolu dolu yapılsa sporda farklı noktada olurduk.
Zuhal Ülker: Beden dersinde serbest bırakıyor genelde mesela ilk iki hafta konu olarak basketbolu işledi fakat herkese zor geldi. öğretmeniz beş tur koşturuyor öğrenciler bıkıyor ve nefes nefese kalıyorlar. Açma germe hareketlerinde onu yapamam bunu yapamam diyorlar. İnsanlar zora gelemiyorlar.

Beden dersinde daha fazla aktivite yaptırsalar daha fazla sporcu çıkacak belki Osmaneli'den.
Zuhal Ürker:
Cumhuriyet ortaokulunda kapalı spor salonu yoktu.  yağmurlu havalar da  kış şartlarında dışarı çıkarmıyordu. Anadolu lisesinde kapalı spor salonu da var ama öğretmenimiz yine bir şey yaptırmıyor. 

Teneffüslerde spor salonu açık oluyor mu. Şu an Anadolu lisesi çok şanslı eğer okulun etrafında bir çok spor tesisi yapıldı. Öğrenciler beden derslerinde buradan faydalana bilirler.


Zuhal Ürker: Üst sınıflarda erkek öğrenciler basketbol toplarına ayakları ile vurduğu için teneffüslerde top vermiyorlar ve spor salonu kapalı oluyor.
Sercan Ocak: Spor toto, tesisleri henüz vermedi diye biliyorum bir kaç ay sonra Basketbol,voleybol,tenis tesisleri açılınca inşallah faydalanır öğrenciler beden derslerinde . Şu an Atatürk orta okulu öğrencileri beden derslerini statta yapıyor bence çok şanslılar.


Öğrenci olarak siz müdürünüzden veya hocanızdan orada beden dersini yapmak için istekte bulundunuz mu ? Röportajı okuyunca oralardan faydalanmanızı sağlarlar belki.


Zuhal Ürker: Bizim bir şikayetimiz olduğu zaman hoca bana gelmeyin diyor dilekçe yazın ilçe milli eğitime gönderin. Mesela kapalı spor salonu çok soğuk oluyor. Montlarla ders yapıyoruz kaloriferler var ama yanmıyor .

Katıldığınız müsabakalardaki spor salonları nasıl ? Diğer sporculara bakınca keşke bizde bu da olsa diyor musun?

Zuhal Ürker: Bizim ekipmanlarımız az,sporcunun birden fazla taytı olmalı,birden fazla ayakkabısı yada tişörtü olmalıdır. Müsabakalardaki  salonun kum havuzu bizimkinden biraz daha farklı bizimkide onun gibi olsa, tartan zemin olsa bir şerit olsa bile yeter.
Sercan Ocak: Atletizmde ekipmanlar çok önemlidir önemli . İlk yarışmaya gittiğimizde sporcunun farklı kıyafeti var dediğinde biz orada psikolojik olarak etkiliyor. Enka,Fenerbahçe gibi büyük atletizm grupları ile yarışıyoruz onlar mesela daha fazla ekipman kıyafet ayakkabı ile geliyorlar. Onlar İstanbul gibi bir yerde daha fazla imkanlara sahipler. Spor salonu,ağırlık aletleri bir burada kendimiz oluşturmaya çalışıyoruz ağırlık aletlerini. Bir yerde tutunmak gerçekten kolay değil.
Zuhal Ürker: Bizden başarı isteniyor ama bizim başarmamız için bize imkanlarında verilmesi lazım onlarda imkanlar var o şekilde başarıyorlar biraz daha kolay yoldan başarmış sayılıyorlar.  Biz imkanlar olmadan daha zor şartlarda başarmaya çalışıyoruz.
Sercan Ocak: Biz inanıyoruz ki zamanla 1308 Osmaneli Belediyespor atletizmde daha fazla başarı elde edecek.
 

Sporcu olarak özel beslenme uygulaman var mı ? Protein ve amino asit ....
Zuhal Ürker
: Muz ağırlık olarak besleniyorum
Sercan Ocak: Tam teşekkürlü beslenme imkanımız yok. Dünya Dopingle Mücadele Ajansı, İngilizce World Anti-Doping Agency (WADA) dolayı doping olayından  korkuyoruz, bir doping çıkarsa ben mesleğimden ihraç olurum Zuhal de spor yapamaz. Bu nedenle takviye ürünleri kullanmıyoruz. 
 

Yarıştan önce ve sonra ne hissediyorsun ?
Zuhal Ürker:
Yarıştan önce çok heyecanlanıyorum. Orada silahlar patlıyor.Bazıları düşüyor,kazanamayanlar oluyor,çizgiyi geçenler oluyor atlarken, bende onlardan biri olursam diye düşünüyorum. Koşmaya başlayınca hiç bir şeyi düşünmüyorum. Sercan hoca pisttin bağırsa bile ben onu duymuyorum. Yarış sonrası her yerim kasılıyor çok heyecandan dolayı oluyor ya da vücudumdaki kaslardan oluyor belki çok hazır değil.
Sercan Ocak: Vücut farklı reaksiyon veriyor. Basit bir spor değil. 
 

Koşu mu zor yoksa sınavlar mı ?
Zuhal Ürker:
Sınavlar daha zor.    

Antrenmanları nerede yapıyorsunuz ?
Zuhal Ürker:
İlçe standı yapıyoruz ağırlık çalışma gerekirse kapalı spor salonuna gidiyoruz. Sporcu olarak tesislerimizin artması lazım 
Birey sporlarda mı başarılı olmak daha fazla yoksa takım halinde yapılan sporlar da mı ?
Zuhal Ürker:
Bireysel sporlarda başarı olmak daha fazla. Takım halinden yapılan sporlarda kolay bir üste çıkıp tekrar alt lige inme durumu var.
Sercan Ocak:  Takım sporların birinci olmak çok kolay değil. Bireysel sporlarda sizi hep üstte tutarlar ve kimliğinizi hiç bir zaman kaybetmezsiniz. Taekwondo örneği, bireysel katıldıkları için başarı daha fazla. Ben son olarak başta Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, 1308 Osmaneli Belediyespor Kulübü Başkanı Hayati Kaba ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Şener Öner'e bize gösterdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. 

Bu haber toplam 5666 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.