Osmaneli'de deprem gerçeği

Osmaneli'de deprem gerçeği

Her depremde olduğu gibi İzmir Depreminde de deprem yorumcuları TV lerde sorumlulukları bugün akıllarına gelmiş gibi yorumlar yapıyorlar. Oysaki yıkılan binalar depremden önce ayaktaydı ve buralarda birçok insan yaşamına devam ediyordu.

A+A-

Muhtemelen gerçek bina sahipleride binalarınn riskini biliyorlardı. Sonuç deprem oldu bu binalar yıkıldı ve şu ana kadar 100’ün üzerinde kardeşimizi kaybettik. Allah rahmet eylesin, yakınlarına Allah sabırlar versin. Covid-19 salgını hepimizin sağlığını tehdit ediyor bu günlerde. Ama inanın sıkı güvenlik tedbirleri olmasa içimizde gezen birçok pozitif vakalı insan olurdu. Tehditlere meydan okuyan bir yapımız var. Velhasılı riski seven bir milletiz.

Allahtan son 20 yılda her alanda olduğu gibi tabi afetlere müdahale ve yaraları sarmada çok büyük yol kattettik. Sağlıkta büyük yatırımlarla Dünyada örnek model olduğumuz gibi, doğal afetlerde de sadece yurt içinde değil yurt dışında da olaylara ilk müdahale eden ve yardıma koşan bir Türkiye var artık. Hatta son yıllara buna ezilen tüm Dünya halkarının bölgemizden başlayarak emperyalizme karşı umudu olduk. Bunlarda da Allah’a şükür çok güçlendik.

Herşeyi devletten, her şeyi hükümetten bekleyen bir anlayışımız var. Ama iş uygulamaya gelince özellikle kentsel dönüşümde herkes daha fazla daire nasıl alabilirim hesabı yapıyor. Sonuçta anlaşamayan apartman sakinleri nedeniylede birçok riskli binada sahipleri dâhil vatandaşlarımız oturmaya devam ediyor. İnşallah bu felaketlerden dersimizi alır, kentsel dönüşümde hükümetimizin, devletimizin bunca kolaylığına karşı kat hesabı yapmadan öncelik olan can güvenliğimizi önemseriz. Sanırım bunuda yaşaya yaşaya öğreniyoruz. İnşallah bu son hazırlıksız yakalandığımız deprem olur.

Osmaneli olarak baktığımızda ise öncelikle ilçemizin geçmiştede depremlerden ölümcül hasarlar görmediğini tarihçilerimizin tespitlerinden biliyoruz. Depremde yaşanan hasarlara da, Sakarya Nehri üzerinde yer alan Roma Köprüleri, Taş Köprü gibi diğer köprülerimizdir. Onun dışında Osmaneli eski yerleşim yerimiz kayalıklar üzerinde yer alan güvenli bir bölge olarak depremlerden ve doğal afetlerden etkilenmemiştir. Bu ilçemiz açısından son derece önemli bir durumdur. Geçmişimize o günün şartlarında böyle güvenli bir bölgede Osmaneli'yi kurdukları için kendilerine minnettarız.

Tarihte yakın çevremizde olan depremleri özetlersek;

MS 29 İznik Şiddeti IX,MS 325 İznik Şiddeti IX, MS 358 İznik Şiddeti IX,MS 427 İznik Şiddeti IX ,MS 447 İzmit Şiddeti IX , MS 478 İstanbul Şiddeti IX ,MS 553 İzmit-İstanbul Şiddeti X, MS 715 İznik IX, MS 865 İstanbul IX, MS 1064 İznik Şiddeti IX, 1344 İstanbul Şiddeti IX ,1462 İstanbul Şiddeti IX,1493 Şiddeti IX, 1493 İstanbul Şiddeti IX ,1509 İstanbul Şiddeti IX,1659 İstanbul Şiddeti IX, 1719 İzmit Şiddeti IX ,1754 İzmit Şiddeti IX ,1766 İstanbul Şiddeti IX ,1855 Bursa Şiddeti X ,1894 İstanbul X ,1943 Hendek Şiddeti X ,1956 Eskişehir Şiddeti VIII , 1957 Abant Şiddeti IX , 1963 Çınarcık Şiddeti VIII , 1967 Mudurnu Şiddeti IX , 1999 Gölcük X, 1999 Düzce IX.Görüldüğü gibi çevremizde olan bunca şiddetli

depreme rağmen Osmaneli'de sit alanının bulunduğu eski Osmaneli(Lefke) yerleşim yerinde yıkıcı ve ölümcül etki olmamıştır.

Osmaneli halkının son depremlerden sonra merak ettiği konuya açıklık getirmek için bu yazıyı kaleme aldık. Osmaneli eski yerleşim yeri, Cami Kebir ve Cami Cedit Mahallelerimizin bulunduğu alandır. Eski Osmaneli Konaklarının da yer aldığı ilçemizin kuruluşunun gerçekleştiği ve 1970 li yıllara kadar iki mahalleden oluşan bu yerleşim yerinde kuruluşundan bugüne depremlerden ve doğal afetlerden hiçbir hasar ve kayıp yaşanmamıştır. İnönü ve Haceloğlu Mahallelerimizin yer aldığı sonradan ilçemizin genişleme alanında Gölcük ve Düzce depremleri görülmüş olmasına rağmen kayda değer bir hasar oluşmamıştır.

Deprem açısından baktığımızda Osmaneli ilçemizi son derece güvenli bir yerleşim yeridir. Risk sadece Göllü Camiinin alt kısmında ve İstasyon Caddesinin alt kısmında söz konusudur. Belediyemiz mecliside yaptığı son imar planı revizyonunda Osmaneli’de kat sınırlaması dört kat olarak belirlenmiştir. Yeni TOKİ ise Fore kazıklar üzerine oturtulmuş ve Osmaneli ilçemizin depreme en dayanıklı binasıdır. Osmaneli halkının rahat olması açısından konuyu bilgilerine sunduk.

Bundan sonrası Osmaneli'nin genişleme alanı eski Osmaneli'nin olduğu Tekke Tepesinin bulunduğu alan, Eski bağların bulunduğu alan, Beşevler, Kızılüzüm, Balçıkhisar Köyü yolu civarı, Eski Toki genişleme arsası vb. depreme en dayanıklı alandır. Eski Osmaneli Konakları Osmaneli’deki en güvenli evlerdir. Eski Konak alıp restore eden, hem güvenlik, hem de sağlık açısından en doğru kararı vermiş olur. Depremler sonrası eski Osmaneli ve sit alanının değeri çok daha artacaktır. Bizden söylemesi, yatırımcılara ve halkımıza ve de özellikle gençlerimize duyurulur. Gençler için artık yeni moda konaklarda oturma ayrıcalığı olmalıdır.

Tekrar İzmir depreminde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allahtan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar dileriz.

Saygı ve sevgilerimle,

Ymm Münür Şahin

Osmaneli Belediye Başkanı

Bu haber toplam 23814 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum