OSMANELİ TURİZMİNİN GELİŞMESİNE TÜRSAB’DA KATKI SAĞLAYACAK

OSMANELİ TURİZMİNİN GELİŞMESİNE TÜRSAB’DA KATKI SAĞLAYACAK

Osmaneli; tarihi ve kültürel varlıkları, şifalı içmeleri, yöresel mutfağı, yöresel damak tatları, doğal güzellikleri, yaylaları, doğal yürüyüş...

A+A-

Osmaneli; tarihi ve kültürel varlıkları, şifalı içmeleri, yöresel mutfağı, yöresel damak tatları, doğal güzellikleri, yaylaları, doğal yürüyüş parkurları, farklı dinlere ev sahipliği yapmış mekânları gibi birçok özellikleri ile turizmde bir cazibe merkezi haline gelme şansına sahiptir. 
Osmaneli Belediyesi Sürekli Eğitim Merkezinde, Osmaneli Belediyesi El Sanatları ve Kaybolmaya yüz tutmuş meslek grupları atölyesinde (Lefke Bezi üretimi, Lefke bezinden elde edilen takılar, Folklorik bebek üretimi) ve ilçede kadınlar tarafından üretilen yöresel ürünler ilçeye tam anlamıyla turist gelmeye başlamadığı için üretilen ürünlerin pazarlanmasında sıkıntı yaşanmaktadır. Buda üreticilerin motivasyonunu olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca ilçede faaliyet gösteren turizm işletmeleri (otel, pansiyon, lokanta, Cafe, hediyelik ürün satan işletmeler vb) ve halk için, turizm alt yapısı tamamlanan artık ziyaretçi bekleyen ilçede turizm eğitimleri hala eksik kalmıştır. 

Gerek işletmeler gerek halk gerekse de kamu çalışanları gelen ziyaretçiye nasıl davranılır, ürün nasıl pazarlanır, müşteri köprüsü nasıl oluşturulur vb. bilgilere tam sahip olmadığı için turizm eğitimlerinin alınması zorunlu hale gelmiştir. Teknik destek programı ile TÜRSAB Üyesi olan danışman - eğitim firması tarafından Türkiye'de marka olmuş zincir şubeleri olan bir firmanın ilgili yöneticileri ile masaya oturup ilçede üretilen yöresel ürünlerin bu firmaya pazarlanması çalışmaları uygulamalı olarak yapılacaktır. Bu pazarlama faaliyetine Yöresel ürün üreticilerinden seçilecek 2 temsilci, yöresel ürün üretim eğitmeni, belediyenin ilgili çalışanlarından da 2 kişi katılarak pazarlama stratejileri konusunda deneyim elde edecekler ve üretilen ürünlerin pazarlanması sağlanacaktır. 
Bu proje ile İlçenin turizm değerlerinin tanıtılması, Üretilen yöresel ürünlerin pazarlama tekniklerinin üreticilere öğretilmesi ve uygulamalı olarak büyük firmalara pazarlama çalışmaların yapılması, ilçede turizm sektöründe faaliyet gösteren firmalardan yöresel ürün üreticileri, Restaurant işletmecileri, otel ve pansiyon işletmecilerine yönelik verilecek olan Osmaneli Turizm çeşitleri, Yöresel ürünlerin tanıtım ve pazarlanmasının Osmaneli turizmi açısından önemi, Müşteri köprüsünü inşa etmek, Kalite yönetimi, Turizmde yöresel ürünlerin maliyetlendirilmesi, Turizmde pazarlama ve satış teknikleri ve turizmde global etik değerler konularında eğitimler verilecektir.
Osmaneli kuruluşu M.Ö 8000 yıllarına dayanan, birçok medeniyete yerleşim yeri olmuş, ipek yolu, İstanbul-Bağdat-Mekke yolu ve menzil noktası olarak stratejik bir coğrafyada yer alan tarihi bir kenttir. Helen, Trak, Bithynia, Mısır, Hitit, Frigler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Büyük İskender ve Roma İmparatorluğu, Bizans, Emevi, Abbasi, Selçuklu ve Osmanlı Devleti gibi uygarlıklara ait kuleleri, camileri, kilisesi, köprüleri ve daha birçok eseri ile turizmde önemli bir değere sahiptir. Osmaneli tarihi konakları ve harika doğası ile fark oluşturmaktadır. 
Türkiye'nin üçüncü büyük nehri olan Sakarya Nehri, Göynük Suyu, Karasu ve Göksu Osmaneli İlçesine ayrı bir değer katmaktadır. Özellikle Emeviler döneminden kalma ve BEBKA destekleri ile tekrar canlılığını kazanan Şifalı İçmeler Tesisi, doğa harikası yürüyüş parkurları, Atv turları, Bot safari ve rafting alanları, çadır konaklamalı etkinlikler ve tarımsal ürün organizasyonları ile Osmaneli, ayrı bir cazibe merkezi haline gelmiştir. İlçede bulunan 150 adet tescilli tarihi konaklar Belediye imkanları ve Kültür, Turizm Bakanlığı destekleri ile röleve ve restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam etmektedir. 
İlçede BEBKA Destekleri ile kurulan Sürekli Eğitim Merkezi ile Kadınların ve gençlerin gelir getirecek beceriler kazanması, çalışanların ve yeni mezunların mesleki, yabancı dil konusunda eğitilmeleri sağlanmıştır. Özellikle sürekli eğitim merkezinde yetişen kadınlar tarafından yöreye ait ürünler üretilmektedir. Belediye tarafından bir konakta oluşturulan atölyede kadınlar tarafından dokuma tezgâhlarında Lefke bezi dokuma ile Lefke bezi üretimi, Lefke bezi kolye, bileklik, küpe, yüzük ve anahtarlık imalatları, sanatsal mozaik tasarımı, folklorik bebek, tarhana, salça, makarna gibi yöresel ürünler imal edilmektedir. Tarihi çarşının canlandırılması içinde yine BEBKA tarafından finanse edilecek İş Geliştirme Merkezi Projesi Güdümlü Proje ile desteklenecektir. Gelecekte Osmaneli bir Safranbolu ve Bir Beypazarı olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.
Osmaneli, Eskişehir'e 106 km, Adapazarı'na 72 km, Kocaeli'ne 110 km, Bursa'ya 104 km ve İstanbul'a 202 km uzaklıktadır. Büyükşehirlere bu denli yakın olmasına rağmen hak ettiği turizm hareketliliğini sağlayamamıştır. Bölgenin tanıtım eksikliği nedeniyle ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimini tamamlayamamıştır. Bu proje ile İlçenin turizm değerlerinin tanıtılması, Üretilen yöresel ürünlerin pazarlama tekniklerinin üreticilere öğretilmesi ve uygulamalı olarak büyük firmalara pazarlama çalışmalarının yapılması, ilçede turizm sektöründe faaliyet gösteren firmalardan yöresel ürün üreticileri, Restaurant işletmecileri, otel ve pansiyon işletmecilerine yönelik verilecek olan Osmaneli Turizm çeşitleri, Yöresel ürünlerin tanıtım ve pazarlanmasının Osmaneli turizmi açısından önemi, Müşteri köprüsünü inşa etmek, Kalite yönetimi, Turizmde yöresel ürünlerin maliyetlendirilmesi, Turizmde pazarlama ve satış teknikleri ve turizmde global etik değerler konularında eğitimler verilerek ilçenin turizmde hak ettiği değeri alması sağlanacak ve yöresel ürün üreticilerin ürünlerin pazarlanması teknikleri sayesinde üretici sayısı artacak ve ilçeyi ziyaret eden turistin alabileceği hediyelik ürün sayısı artmış olacaktır. Üretilen ürünlerin pazarlanması sayesinde özellikle bu ürünleri üreten kadın girişimciler güven kazanarak çarpan etkisi dalga dalga bölge girişimcilerine örnek olacaktır.


Bu haber toplam 1688 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.