MEHMET ERDEM

MEHMET ERDEM

OSMANELİ KENT DEĞİL MİDİR?

A+A-

Ak Parti iktidar olduktan sonra Kentlerin yönetimleri ile ilgili birçok değişikliğe imza attı, bu konuda kanunlar ve yönetmelikler çıkardı. Bunlardan biri İl Genel Meclislerinin şekli yapısıdır ki, daha önce İl Genel Meclislerine Valiler Başkanlık yapar iken, Ak Parti İl Genel Meclislerini yerel parlamento haline getirerek, başkanının da seçilmişlerden olmasını sağladı. Yine İl ve İlçelerde 5393 Sayılı Belediye Kanununun 76. Maddesine dayanılarak, 8 Ekim 2006 tarih ve 26313 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yönetmelik ile Kent Konseyleri kurulması yönünde bir adım attı. 5393 Sayılı Yerel Yönetim Kanununun 76. Maddesinde; 
Kent konseyi Madde 76- Kent konseyi, kent yaşamında; kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışır. Belediyeler kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, noterlerin, varsa üniversitelerin, ilgili sivil toplum örgütlerinin, siyasî partilerin, kamu kurum ve kuruluşlarının ve mahalle muhtarlarının temsilcileri ile diğer ilgililerin katılımıyla oluşan kent konseyinin faaliyetlerinin etkili ve verimli yürütülmesi konusunda yardım ve destek sağlar. Kent konseyinde oluşturulan görüşler belediye meclisinin ilk toplantısında gündeme alınarak değerlendirilir. Kent konseyinin çalışma usûl ve esasları Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanacak yönetmelikle belirlenir.

Kent Konseyleri kurulmasının amacı bu yönetmeliğin 1. maddesinde şu şekilde tarif edilmekte. “
             “Amaç
             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışan kent konseylerinin çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.”
8 Ekim 2006 tarih ve 26313 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan KENT KONSEYİ Yönetmeliğinin 5 maddesinde; 
Kent konseyinin kuruluşu; MADDE 5 – (1) Kent konseyleri belediye teşkilatı olan yerlerde, mahalli idareler seçimlerinin sonuçlarının ilanını takip eden üçüncü ayının ilk haftasının ilk mesai günü, 8 inci madde de belirtilen kişi ve kuruluş temsilcilerinin katılımı ile kurulur.
             (2) Kent konseyi genel kurulu ilk toplantısını, belediye başkanının çağrısı üzerine belediye başkanının başkanlığında yapar ve bu toplantıda, genel kurul dışındaki organların seçimi yapılır.

5393 Sayılı Yerel Yönetimler Kanunu ve bu kanuna ait yönetmelikte belirtilen şekliyle, Belediye teşkilatı olan her ilçe ve ilde kent konseylerinin kurulması zaruridir. Kent konseylerinin kurulması da Belediye Başkanının uhdesindedir. Çünkü İlk toplantısına Belediye Başkanı Başkanlık eder. 
Şimdi gelelim Osmaneli ilçemize. 03.07.2005 tarihinde çıkan 5393 sayılı Yerel Yönetim Kanunu ve 08 Ekim 2006 tarih ve 26313 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Kent Konseyi Yönetmeliği Osmaneli İlçemizde neden hiç uygulanmadı. Kuruluşu Belediyenin uhdesinde olan Kent Konseyi Osmaneli ilçemizde neden hiç kurulmadı? Bütün il ve ilçeler KENT KONSEY’lerini kurup işletirken, Osmaneli’de bunca senedir neden KENT KONSEYİ yok?  Kent Konseyini kurması gerekenler, Osmaneli’de Kent Konseyinde görev yapmaya layık üye mi bulamadılar? Kent Konseyleri bildiğim ve araştırdığım kadarıyla tavsiye meclisleridir. Yönetmeliğin ve kanunun  ilgili maddelerinde de belirtildiği gibi Kentin vizyonunu geliştirme organlarıdır. Her kentin yönetilirken ortak akla ihtiyacı vardır. Osmaneli’de bu ortak akla ihtiyaç yokmudur? KENT KONSEYİ’ni kurmamak, Devletin çıkartmış olduğu kanuna ve Yönetmeliğe karşı gelmek değil midir? 
İnşallah Osmaneli ilçemizi yöneten yerel yöneticilerimiz kanunun emrettiği şekliyle KENT KONSEYİ Meclisini kurarlar, Osmaneli’nin Ortak akıl ile yönetilmesini sağlarlar. Ben Yaptım olduğu mantığı ile hiç bir yere varılamadığını AK PARTİ Hükümeti görmüş ki bu kanunu ve yönetmeliği çıkartmış, yöneticilerin de o kanun ve yönetmeliğe uymaları elzem hale gelmektedir. Gelmezlerse, uymazlarsa bizim diyeceğimiz birşey yok, çünkü kanunu ve yönetmeliği çıkartan parti onların partisi. 
Osmaneli’de KENT KONSEY’i kurulmamışsa ve kurulmayacaksa;
OSMANELİ KENT değil midir?
Bir Başka Deyişle; OSMANELİ’DE ORTAK AKLA İHTİYAÇ YOKMUDUR?
Hoşça ve Dostça Kalınız.

Bu yazı toplam 17766 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum