KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALI?

KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALI?

Gıda Mühendisi Tutku İlhan Kurban Bayramı'nda kesilen etlerin korunması ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu söyledi. Yaklaşan...

A+A-

Gıda Mühendisi Tutku İlhan Kurban Bayramı'nda kesilen etlerin korunması ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu söyledi. Yaklaşan Kurban Bayramı sağlıklı beslenme ve kurban etlerini saklama koşulları hakkında önerilerde bulundu. 

Tutku İlhan gazetemize yaptığı açıklamada "Kurban kesildikten sonra iç organlarının en fazla 30 dakika içinde çıkartılması gerekir. Kurbanlık etlerin muhafaza edilmeden önce parçalara ayrılıp sıcaklığının geçmesi beklendikten sonra en az 3-4 saat dinlendirilip tüketilmesi ve derin dondurucuda saklanması  gerekir. Sıcaklığı geçmeden dolaba konulan et bozulur ve tüketilemez hale gelir. Etleri parçaladığınızda etin iç kısmı da soğuyacaktır. Bu yüzden etleri parçalayarak ve tek seferde tüketebileceğiniz kadar ambalajlara ayırarak depolayınız. Etler ilk kesildiğinde sert olduğu için dinlendirilmeden tüketilen et sindirim zorluğuna sebep olur. Etler, 4°C’ de 3-5 gün, -18°C’ de 8 ay bozulmadan kalabildiği gibi daha düşük sıcaklıklarda daha uzun süre muhafaza edilebilmektedir. Kavurmalık et bitkisel yağlar ile değil kendi yağı ile kavrulduğunda  daha sağlıklı ve lezzetli olacaktır. Kurban bayramında çok fazla et tüketiminden kaçınılmalı, günde 100-150 gram kadar et tüketilmelidir. Etler daha çok haşlanmış, fırınlanmış ve ızgarada pişirilmiş olarak tercih edilmelidir. Amerikan kalp derneğinin yayınladığı rakamlara göre: Günlük olarak alınması tavsiye edilen şeker miktarı  erkekler için; 35 gram=150 kalori, kadınlar içinse; 20 gram=100 kaloridir. 1 dilim baklava 125 kaloridir. Bu yüzden günde 1 dilimden fazla baklava yenmemesini ve sütlü tatlılara ağırlık verilmesini tavsiye ediyorum.
Tüm İslam aleminin kurban bayramını en içten dileklerimle kutluyorum. Sağlıklı, mutlu ve kavurma tadında bir bayram geçirmelerini temenni ediyorum." dedi.


Bu haber toplam 3578 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.