KÖYLÜLERİN ŞÜPHELERİ VAR

KÖYLÜLERİN ŞÜPHELERİ VAR

Osmaneli’nin Orhaniye Köyü’ne yapılması planlanan Hidroelektrik Santrali (HES) projesi için başta Orhaniye Köyü olmak üzere Dereyörük ve Düzmeşe...

A+A-

Osmaneli’nin Orhaniye Köyü’ne yapılması planlanan Hidroelektrik Santrali (HES) projesi için başta Orhaniye Köyü olmak üzere Dereyörük ve Düzmeşe köyleri muhtarları ve beraberindekiler İl Genel Meclisi toplantısına katıldılar. 

25517.jpg

Kasım ayı olağan toplantılarının 12. birleşimini takip eden köylüler İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun konuyla ilgili toplantısında yer aldılar. Endişe ve isteklerini dile getiren köylüler meclis üyelerinden bilgi aldılar. Köylüler, tarım arazilerini sulamada kullandıklarını suyun kesilip kesilmeyeceğine dair endişeleri olduklarını belirttiler. 

Orhaniye Köyü sınırları içerisinde kurulması planlanan HES’in Dereyörük köyünün arazilerini su altında bırakacak olması, konudan köylülerin çok da haberdar olmaması bazı endişelere sebebiyet veriyor. Konu ile ilgili olarak Orhaniye Köyü Muhtarı Nevzat Kayretli, Dereyörük Köyü Muhtarı Ziya Demir ve Düzmeşe Köyü Muhtarı Recai Bayram ile görüştük.

İşte Köy Muhtarlarının görüşleri.

Nevzat Kayretli - Orhaniye Köyü Muhtarı

“Yapılacak olan Hidro Elektrik Santrali tamamen bizim tarlalarımıza kurulacak. HES kurulacak alanda bizim 130 dönüm arazimiz var. HES bizim tarlalara kurulacak fakat su altında Dereyörük köyünün tarlaları kalacak. Fakat bizleri de şüphelendiren durumlar var. HES kurulduğunda su verilmez deniyor. Eğer böyle bir durum olacaksa biz buna itiraz ederiz dedik. Su toplama havzasından bizlere kapalı devre usulü ile su verilmesi gerekir. Bu iş benim hiç hoşuma gitmedi” dedi.

Ziya Demir - Dereyörük Köyü Muhtarı

Kurulacak olan Hidro Elektrik Santrali asıl bizim köyümüzü etkiliyor. Arazilerimizin ve köyümüzün su altında kalacağı söyleniyor. Bizim köyümüze ait dere boyunda 200 dönüm arazimiz vardır. Fakat bunun nereye kadar su altında kalacağı, nereye kadar tuttuğu hakkında bize bir şey söylenmiyor. 137 parsel tarlamız su altında kalacak. Tarım İl Müdürlüğü gelip bizleri bilinçlendirmesi gerekir. Bazıları köyümüzün de su altında kalacağını ve köyümüzün bulunduğu yerden kalkacağını söylüyor. Bazıları da çakma yaparak köyün altından suyun geçirileceğinden bahsediyor. Buradaki en büyük eksiklik bizlerin hiç bir şeyden haberimiz olmaması. Arazimizin veya köyümüzün ne kadarı su altında kalacak, ne kadarı kullanılacak bu konuda bizler hiçbir şey bilmiyoruz” dedi. 

Recai Bayram - Düzmeşe Köyü Muhtarı

Hidro Elektrik Santrali Kurulmasından dolayı bizim köyümüz çok etkilenmeyecek. Yalnız santral kurulduktan sonra su kontrolsüz bir şekilde salınırsa, arazilerimizde yıkılma meydana gelebilir. Bizim endişe ettiğimiz tek konu bu. Bizim köyümüze artısı olur eksisi olmaz diye düşünüyorum. Elektrik üretimi safhasında suyu havzadan kuvvetli bir şekilde salarlarsa o bizler için sıkıntı olabilir. Biz İl Genel Meclisinde katıldığımız toplantıda da bu konuyu dile getirdik. Bizlere gelip anlatmaları, bilinçlendirmeleri gerekir. Arkadaşlar not aldılar bu konuyu da. Bu santral suyun kuvvetli bir şekilde salınması dışında bu bölgenin yararına olur diye düşünüyorum” dedi.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun HES için hazırlanan imar planıyla ilgili çalışması önümüzdeki günlerde meclis gündemine getirilerek karara bağlanacak.

Bu haber toplam 1568 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.