KERVANSARAY’DA TESCİLLENDİ

KERVANSARAY’DA TESCİLLENDİ

Osmaneli Belediye Başkanı seçildiği günden bu yana Osmaneli tarihi ile ilgili birçok araştırmalar yaptıran, bazı kaybolmaya yüz tutmuş değerleri ortaya...

A+A-

Osmaneli Belediye Başkanı seçildiği günden bu yana Osmaneli tarihi ile ilgili birçok araştırmalar yaptıran, bazı kaybolmaya yüz tutmuş değerleri ortaya çıkartan Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, Rüstem Paşa Kervansarayı ile ilgili çalışmalara başladıklarını söyledi. Başkan Şahin konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamada; 
"Turizmle öne çıkmak"hedefimize ulaşmak için Turizmde büyük çıkış içindeyiz. Bir taraftan var olan varlıklarımızı korurken, diğer taraftanda tescili yapılmamış bazı değerleri ortaya çıkarıyoruz. Geçmişte Osmaneli’de halk arasında Medrese, Kervansaray, Han gibi isimlerle anılan oldukça geniş bir alana kurulu, ancak taşlarının en az yarısı bina inşaatlarında kullanılmak suretiyle neredeyse yok olmak üzere olan tarihi varlığın kurula tescilini yaptırdık.
Osmaneli Belediyesi tarafından kamulaştırma çalışmaları yapılan ve Eskişehir Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından geçici olarak"Lefke Rüstem Paşa Kervansarayı"ismi verilen yapının çok daha önceki dönemlere ait olabileceği kurul tarafından ifade edildi. Yakında Üniversite, Müze ve Belediyemizce kazı çalışmalarına başlayacağımız Tarihi Yapının gerçek hikayeside ortaya konacak. "Tarihi varlıklarımızı korurken, diğer taraftanda yenilerini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. İsmi kesin olmamakla birlikte Lefke Rüstem Paşa kervansarayı hakkında çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Değerli Doç. Dr. Refik Arıkan hocamıza çok teşekkür ediyoruz."dedi.
kervansaray-tescillendi-3.jpg
Bu tarihi yapı üzerinde incelemeler yapan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Refik Arıkan hocamızın araştırma yazısı;

REFİK ARKAN’IN YAZISI
"MS. 330 yılında İstanbul’un kuruluşu ile birlikte Anadolu yol ağı önemli değişikliklere uğramıştır. İstanbul'u Anadolu’ya bağlayan güzergâh; aynı zamanda “Diagonal Yol” adı ile Avrupa ve Asyayı da kavuşturan ana arter haline gelmiştir. Medeniyetin ve iktidarın başta gelen araçlarından olan yollar aynı zamanda ticaretin de belirleyicisi olmuşlardır. Yollarla birlikte güvenliği ve ticaret erbabının ihtiyaçlarını sağlayan tesisler de ortaya çıkmışlardır.
Anadolu Selçukluları zamanında Anadolu ticaretinin gelişmesinde bu yapılardan “Kervansarayların önemi büyüktür. Bu yapılar Osmanlı döneminde de bir takım mimari değişikliklerle varlıklarını devam ettirmişlerdir. Çalışmamıza konu olan kervansarayda da olduğu gibi; Osmanlı Devletinde hanedan ailesi başta olmak üzere devlet erkânı, gelirlerinin önemli bir kısmını hayır işlerine vakfetmişlerdir. Bu sayede İstanbul başta olmak üzere Osmanlı coğrafyası mimari eserlerle bezenmiştir. İstanbul dışında, imar faaliyeti için seçilen yerlere bakıldığında, özellikle “Hac Yolu”, “Ordu ve Ticaret Yolları” gibi yoğun şekilde kullanılan güzergâhların tercih edildiği görülür.
Kanuni Sultan Süleyman'ın sadrazamı ve damadı Rüstem Paşa da ardında cami, kervansaray ve hamam gibi onlarca eser bırakmıştır. Çalışmamıza konu olan kervansaray dışında, Lefke’de (Osmaneli) bir cami ve hamam da yaptıran Rüstem Paşa, aynı bölgede biri Sapanca ve diğeri de İznik-Pazaryeri arasında Akbıyık mevkisinde olmak üzere kervansaraylar inşa ettirmiştir. Bunların yanında, Rüstem Paşa tarafından yol güzergâhında başka yapılar ve yatırım aracı olarak değirmenler de yaptırılmıştır. Rüstem Paşa tarafından inşa ettirilen Lefke Kervansarayı, İstanbul-İznik-Eskişehir güzergâhında yer almaktadır. Bilecik’in Osmaneli ilçesinin İznik tarafından girişinde ve hala Bağdat Yolu olarak adlandırılan tarihi yol üzerinde bulunan kervansaray’dan günümüze sadece doğu ve güney duvarları sağlam olarak ulaşabilmiştir. Bu çalışma ile bugüne kadar herhangi bir müstakil çalışmaya konu olmayan bu yapının teknik özellikleri ve ulaşım ağındaki yeri üzerinde durulacaktır."

kervanaray-tescillendi-1.jpg

Bu haber toplam 2470 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.