KARABUĞDAY HASATI YAPILDI

KARABUĞDAY HASATI YAPILDI

Bilecik'te "Kadın ve Aileleri ile Güvenli Tarım ve Sağlıklı Beslenme Projesi" kapsamında ekimi yapılan karabuğdayın hasadına başlandı.Gölpazarı İlçesi...

A+A-

Bilecik'te "Kadın ve Aileleri ile Güvenli Tarım ve Sağlıklı Beslenme Projesi" kapsamında ekimi yapılan karabuğdayın hasadına başlandı.

Gölpazarı İlçesi Aktaş Köyünde yapılan Hasat Törenine Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Özgün, Gölpazarı Kaymakamı Kadir Duman, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız, İl Müdür Yardımcısı Mustafa Demirbaş, Proje Sorumlusu Teknik Personel ile yerel yöneticiler ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

 

Beşevler köyü Aktaş mevkisinde gerçekleşen hasat şenliğinde söz alan İl Müdürü Yıldız yaptığı konuşmada şunları söyledi;
" Karabuğday üretiminin Türkiye'de yaygınlaşması, benimsenmesi ve kadın çiftçilerin gelir düzeylerinin artırılmasını amaçlamaktayız. Büyük bir potansiyeli olan kadın iş gücünün özellikle "eril iş" olarak adlandırılan iş alanlarına katılımı anlamında önemli bir farkındalık yaratmak için çalışıyoruz.

img_0090.jpg
Kadın çiftçiler ve aileleri ile ülke tarım ve ekonomisine katkı sağlayacak bir çalışmayı beraber yürütmekte olup, Türkiye için yepyeni bir ürün olan karabuğdayı yetiştirmelerini, kendileri için yeni olan arıcılık faaliyetlerini yürütmelerini ve kendi kooperatiflerini kurarak girişimcilerini canı gönülden destekliyoruz. İkişer adet arılı kovan dağıttık. Gerekli Kursları da vermeye hazırız" dedi.
Çiftçilerin topraklarına sahip çıkmasını isteyen İl Müdürü Yıldız; "Emektar Kadın Çiftçilerimizin o çatlamış ellerinden öperim. Buradan sizlere şunu da söylemek isterim, Çocuklarınızı evlendirip İllere gönderiyorsunuz orada tarımdan uzak bir hayat yaşıyorlar ve yine sizlerin ürettiği tarımsal ürünlerle geçimlerini sağlıyorlar. Emek vermediği bu toprakları yarın yabancılara satıp geçecekler, bir sonraki nesil ise belki bu ata topraklarında işçi olarak çalışacak. Lütfen topraklarımıza sahip çıkalım ve gençlerimizi bu üretimin içerisine katalım. Gençleriniz Genç Çiftçi Desteklemelerinden faydalansınlar. Sele, yele ve ele verilecek bir karış toprağımız yoktur."dedi

img_0078.jpg


Filizlerin Mucizesi
İl Müdürü Yıldız, "Bilecik'te proje kapsamında ilk kez karabuğday yetiştirilmesinden duyduğum mutluluğu dile getirmek istiyorum. Ayrıca Çölyak Hastalığına iyi gelen bu bitkinin Bakanlığımızca ilan edilen ve İlimizde 3 adet olan Büyük Ovalardan ikisinin Gölpazarı'nda var olması ile bu niş ürünün İlimize özel Şerbetçiotu ve Kinoa'dan sonra üretilmesinden oldukça memnunum. Ayrıca Yumurtaları bir sepete koymamalı, üretimdeki riski dağıtmalıyız. Çiftçilikte her yıl kar olmaz. 3 yıl boyunca verilerimizi toplayıp sonuca öyle bakmalıyız. Karabuğday ile ilgili İyi ve Organik Tarım sürecini başlatmış bulunmakta olup, Ağustos ayında sertifikanın alınması planlanmaktadır. Ancak bu kavramları her üretilen üründe kullanmamalı ve içlerini boşaltmamalıyız. Sertifikası olmayan hiçbir ürün Organik değildir.
Bu vesileyle Projede emeği geçen herkese teşekkür eder, Çiftçilerimize hayırlı, uğurlu ve bereketli olmasını dilerim"Dedi.

img_0064.jpg
Karabuğdayın örnek tarlada hasadına başlanması ile birlikte Halk oyunları gösterilerinin ardından karabuğday ürününden yapılan yiyeceklerden davetlilere ikram edilmesiyle tören sona erdi.

Bu haber toplam 1525 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.