MEHMET ERDEM

MEHMET ERDEM

İZLANDA

A+A-

İzlanda, Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde Grönland'ın güneydoğusu ile İskandinavya ve Britanya Adası'nın kuzeybatısında yer alan bir ada ve Avrupa ülkesi. İzlanda, jeolojik olarak hem Avrupa hem de Kuzey Amerika kıtasındadır. Ülkenin toplam yüzölçümü 103.000 km2'dir. İzlanda’nın büyük bir bölümü volkanik olup adadaki yanardağlar hâlâ faaldir. Bunların sayısı 200’ü bulmaktadır. Bitki örtüsü genelde çalılar ve dikenlerden meydana gelmiştir. Büyük ve iri gövdeli kayın ağaçlarından meydana gelen ormanlar giderek azalmış, günümüzde yok denecek hale gelmiştir. Ormanların çok az oluşu ve iklim şartları adada yabani hayvanların bulunmamasına sebep olmaktadır. İzlanda’da sadece 5 Üniversite, iki de kolej bulunmaktadır.

320 Bin Nüfuslu bir ülkedir İzlanda. 15-25 yaş arasında olan genç diye tabir ettiğimiz nüfusun sayısı 23 bin kişidir. Bu 23 Bin kişinin %10’u engelli olsa, %40’ı kız olsa, %10’u da futbola ilgi duymasa geriye 9200 kişi kalıyor. Yani futbol oynayabilecek kişi sayısı. Şunu da belirtmem gerekir ki, İzlanda topraklarının ancak %30’u yaşanabilir topraklar. Yani Buzullarla kaplı bir ada ülkesi. Adamların futbol oynamak için çim sahaları bile yok. Bırakın çimi, hava koşulları nedeniyle İzlanda’da yabani hayvan bile yaşamıyor.

Türkiye, 780 Bin Kilometre kare toprağa, 80 Milyon nüfusa, bu nüfusun da %40’ı genç kuşağa sahip bir ülke. Türkiye topraklarında her türlü bitki, her türlü hayvan, her türlü çimin en alası yetişiyor.

Tüm bunları neden yazdığımı herhalde tahin ettiniz. %70’i buzullarla kaplı çim bitkisinin bile yetişmediği bir ülke, çim üzerinde oynanan ve adına da futbol denen sporda her gelişinde bize 3 tane atıp gidiyorlar. 9 Bin genç içerisinden 25 tane futbolcuyu çıkarmayı başaran İzlanda. 20 Milyon genç içerisinden 25 tane futbolcuyu çıkarmayı başaramayan bir Türkiye. Avrupa ve Dünya kupası finallerinin yıldızı, 320 Bin nüfuslu bir buzul ülkesi, Avrupa ve Dünya kupası finallerini ancak televizyonlardan izleyebilen ve topraklarında futbolcudan başka her türlü canlının yetiştiği cennet bir ülke. Demek ki buzullarla kaplı ülkelerinde bitki yetiştiremeseler de, Adam yetiştirmeyi beceren bir İzlanda. Her türlü bitkiyi yetiştirmeyi becerip, Adam yetiştirmeyi beceremeyen bir Türkiye. Dünya kupasına neden gidemediğimizi her halde anlamışsınızdır. Başka da bir şey demeyeceğim. 

Not: Kimisinin ayağı, kimisinin kolu, kimisinin bir gözü yok. Fakat mangal gibi yürekleri var. Belki ceplerinde çok paraları da yok. Ama onurları, şerefleri ve haysiyetleri var. Demek ki futbol denen spor, sadece ayakla, kafayla oynanmıyormuş. Futbol denen spor, yürekle oynanıyormuş. Futbol denen spor ceplere konan yüz binlerce liralık primlerle değil, üzerine giydiği formasındaki Ay Yıldız’ın aşkıyla oynanıyormuş. Helal olsun, Helal Olsun, Helal Olsun. Milyonlarca kez Helal olsun. Futbolun beşiği İngiltere’yi finalde 2-1 yenerek Avrupa şampiyonu alan Ampute Futbol Milli Takımımızı yürekten kutluyorum. 

Bu yazı toplam 2004 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.