İNHİSAR HES MECLİS GÜNDEMİNDE

İNHİSAR HES MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, İnhisar’a kurulacak Hidroelektrik Santral ile ilgili iddiaları TBMM gündemine getirerek Başbakan Binali Yıldırım’a...

A+A-

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, İnhisar’a kurulacak Hidroelektrik Santral ile ilgili iddiaları TBMM gündemine getirerek Başbakan Binali Yıldırım’a bir dizi soru yöneltti. 

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Başbakan Binali Yıldırım’a, İnhisar’a kurulacak HES nedeniyle kaç kişinin malına mülküne el konularak yerinden yurdundan edilip göçe zorlanacağını sordu.
CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, İnhisar’a kurulacak Hidroelektrik Santral ile ilgili iddiaları TBMM gündemine getirerek Başbakan Binali Yıldırım’a bir dizi soru yöneltti.
İnhisar HES ile ilgili Bakanlar Kurulu kararı 4 Haziran günü Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu karara göre, Akköy, Çayköy, Günerorbay, Karaağaç, Zafer ve Taprak’ta acele kamulaştırma işlemi yapılacak. Kamulaştırma kararı verilen arazilerin bedeli bilirkişi tarafından belirlenerek bir bankaya yatırılarak ve hazine adına kaydedilecek. Bu arazilere Hidroelektrik Santrali, Kum-Çakıl Ocakları ve Kırma-Eleme-Yıkama Tesisleri yapılacak.
Tüzün, acele kamulaştırma kararıyla ilgili olarak Başbakan Binali Yıldırım’a,  “İnhisar’da yapılması planlanan HES, Kum-Çakıl Ocakları ve Kırma-Eleme-Yıkama Tesisleri projeleri için acele kamulaştırma kararı alınmasının gerekçesi nedir?” diye sordu. 
YURT SAVUNMASIYLA İLGİSİ NE?
Tüzün kanuna göre, acele kamulaştırma yapılabilmesi için yurt savunması ve olağanüstü durum gerektiğine dikkat çekerek, “İnhisar ilçesinde HES kurulmasının yurt savunması veya olağanüstü durumla ilgisi var mıdır?” sorusunu yöneltti.
VATANDAŞA SORULMAYACAK
Çevre Kanunu gereği Hidroelektrik Santral kurulmadan önce bölgede yaşayan vatandaşın da görüşü hazırlanarak, Çevresel Etki Değerlendirme Raporu alınması gerekiyor. Bu raporda kurulacak tesisin çevreye vereceği zarar gözönüne alınıyor. Ancak, İnhisar için bu rapor hazırlanmadı. Tüzün bu konuda da şu soruları yöneltti:
-İnhisar’da kurulması planlanan HES için ÇED süreci işletilmiş midir?
- ÇED süreci işletilmeden ÇED Raporu hazırlanmasına gerek bulunmadığı tespit edilmişse “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı hangi gerekçeyle alınmıştır?
İLÇENİN HEMEN DİBİNDE
Hidroelektrik Santralı İnhisar ilçesinin hemen yanıbaşında kurulacak. Bu nedenle santralın kurulacağı yerde evi ve tarlası, bahçesi olanlar buradan çıkarılacak.
Tüzün, önergesinde bu konuyla ilgili şu soruların yanıtlarını istedi:
-HES ve Kum-Çakıl Ocakları ve Kırma-Eleme-Yıkama Tesisleri Projesi için ne kadarlık bir alan kamulaştırılacaktır?
- Projeden doğrudan etkilenecek ve arazisi rayiç bedel yerine bilirkişinin belirlediği fiyattan kamulaştırılacak mağdur edilecek bölge halkının görüşleri alınmış mıdır?
VATANDAŞ GÖÇ EDECEK
- Yapılması planlanan HES’in, hemen her çeşit sebze ve meyvenin yetiştiği İnhisar ve köylerinde oluşabilecek herhangi bir doğal felaketin doğuracağı sonuçlar konusunda yapılmış çalışmalar var mıdır? Varsa bu çalışmaların sonuçları kamuoyundan neden gizlenmektedir? 
-   HES projesi ile bölge halkının kültürü ve tarihi mekanlarına verilecek zararlar nelerdir?   
- İlçenin hemen 1 kilometre yakınında, yoğun tarım arazilerinin ve yerleşim alanlarının bulunduğu bölgede yapılması planlanan HES sonucu kaç kişinin göç ettirilmesi planlanmaktadır? 
FİRMA NASIL BELİRLENDİ ?
-Tüzün, Başbakan Yıldırım’a, HES için Ena Elektrik  Üretim Ltd. şirketinin nasıl belirlendiğini, ihale açılıp açılmadığını da sordu. Tüzün, “Kurulacak HES’in maliyeti nedir? Üretilecek enerji ile bu bedelin kaç yılda karşılanacağı hesaplanmaktadır? Ena Elektrik  Üretim Ltd. şirketinin ortakları kimlerdir?  Ortakların iktidar partisi ile ilişkisi var mıdır?” sorularını yöneltti.


Bu haber toplam 2018 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.