MEHMET ERDEM

MEHMET ERDEM

HERŞEYİ BELEDİYEDEN BEKLEMEK

A+A-

Türk Milleti olarak Uhrevi bütün işlerimizi Allah’a havale etmeyi, Dünyevi işlerimizi de Devletten beklemeyi o kadar alışkanlık haline getirmişiz ki, her şeyi beleş bekler olmuşuz. 
Kapımızın önünü kendimiz pisleriz ama temizliğini Belediyeden bekleriz, İşlerimiz kesat olur, borçlarımızı Devletin ödemesini isteriz, cebimizdeki kredi kartlarını kendi paramız gibi har vurup harman savururuz, ödemesini Hükümetten bekleriz. Yani millet olarak bedava geçinmeye alışmışız, alıştırılmışız. 

Osmaneli nüfusu da, ticaret hacmi de belli bir ilçemizdir. Osmaneli’de yaşayan insanlarımızın çoğu ihtiyaçlarını Cuma günleri kurulan pazardan temin ederler. Haftanın düğer günleri ise çarşılar boştur. Çok zaruri ihtiyaç olmadıkça insanlar mağazalara ve diğer ticarethanelere girmezler. Fakat esnaflar olarak yıllardır çarşıda hareketliliği sağlayacak bir etkinlik, bir değişiklik yapmamışız. 30 yıl önceki ticaret anlayışı ile bugünlere kadar gelmişiz. Böyle gelmiş, böyle gider demişiz. Fakat böyle gelmiş ama böyle gitmiyor. Dünya değişiyor, insanların ihtiyaçları değişiyor, insanlar değişik şeyler istiyor. 

Osmaneli’nin en eski çarşısı olan, Mustafa Kemalpaşa, İsmet İnönü ve Sakarya Caddesinde bulunan yaklaşık 50 esnaf, bir araya gelerek hem Miraç kandilinde, hem de Hıdrellez gününde bir etkinlik yaptılar. Duyduğuma ve öğrendiğime göre bu etkinlikler Osmaneli’de ilkmiş. Bu etkinlikler ile yukarıda yazdığım caddelerde bir hareketlenme oldu. Etkinliğe katılan Belediye Başkanı Münür Şahin Bey’de ister istemez bu caddelere ve esnaflarına bir başka gözle bakmaya başladı. Her şeyi Devletten, Her şeyi Belediyeden beklemeden de bazı işler, birlik ve beraberlik içerisinde oluyormuş. Küçük küçük katkılar ile yapılan etkinlik sayesinde, Osmaneli, esnafların vermiş olduğu Hıdrellez pilavını konuşur hale geldi. Keşke eski çarşının haricinde diğer caddeler de bulunan esnaflarda bu ve bunlara benzer etkinlikler yapsalar. Hem vatandaşları bulundukları caddelere çekerler, hem de bir hareketlilik sağlamış olurlar. Mustafa Kemalpaşa, Sakarya ve İnönü caddelerindeki etkinliklere katılan Belediye Başkanı Münür Şahin, geçtiğimiz hafta Ankara’ya giderek çarşı ile ilgili projelerini bizzat elden takip ederek hızlandırılmasını sağladı. Bu caddeler de hareketliliği daha da artırmak için çalışmalara başladı. Esnaflarımızın birlik ve beraberliğini görünce Başkan Beyde harekete geçti. Demek ki her şeyi Devletten, her şeyi belediyeden beklemeden de bazı işler olabiliyormuş. Hem Miraç kandilinde, hem de Hıdrellez gününde etkinlik düzenleyen bütün esnaflarımıza ben teşekkür ediyorum. Darısı diğer caddelerdeki esnaflarımıza diyorum. İşlerinizin bol ve bereketli olmasını diliyorum. 

Bu yazı toplam 2144 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.