'SEYİRCİ KALMAYIN'

'SEYİRCİ KALMAYIN'

CNN Türk ekranlarında ünlü belgeselci Güven İslamoğlu’nun hazırlayıp sunduğu ‘Seyirci Kalmayın’ programının bu haftaki durağı Osmaneli’nin Günüören Köyü oldu. Köydeki tarihi ipekböceği konaklarının içler acısı durumunu gündeme getiren İslamoğlu ‘Seyirci Kalmayın’ diyerek yetkilileri harekete geçmeye davet etti.  

 

Güven İslamoğlu, tarihi konaklarda yaptığı incelemede, yapıların ülkemizde eşine az rastlanır konaklar olduğunu söyledi. Yıkılmaya başlayan konakları için seyirci kalınmaması çağrısında bulunan İslamoğlu şunları kaydetti:

seyirci-kalmayin2.jpg

“Seyirci kalmayın diyoruz ama seyirci kalınmış bir manzara ile karşı karşıyayız. Bilecik Osmaneli Günüören Köyü’ndeyiz. Arkamda ipekböceği hanelerini görüyorsunuz. Türkiye’de çok görebileceğiniz türden yapılar değil. Altta ahırlar varmış, ortada insanlar yaşıyormuş, üstte de ipek böceği üretiyorlarmış. Fakat burada 40 hane varken,20 haneye kadar düşmüş çünkü çoğu yıkılmış. Koruyamamışız ve hala daha korunması gereken 18 bina var ve bu 18 binanın mutlaka ama mutlaka korunması gerekiyor.

Artık Bilecik Valiliği mi olur, Belediyeler mi olur, Kültür ve Turizm Bakanlığı mı olur birilerinin bu işe el atıp seyirci kalmaması gerekiyor ki son kalan yapıları da kaybetmeyelim” dedi.

seyirci-kalmayin3.jpg

BİR DİZİ GİRİŞİMLERDE BULUNULMUŞTU

Hatırlanacağı üzere, Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin konakların  koruma altına alınması için bir dizi girişimlerde bulunmuş ve Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü köye gelerek incelemelerde bulunmuştu. Belediye Başkanı Münür Şahin, Kurul Müdürü Mehmet Süleyman Ekşi ve beraberindeki heyet incelemeler sonucunda tarihi konakların restorasyon çalışmalarını hızlandırmak için görüş alışverişinde bulunmuştu. 

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 4265 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.