GÜMÜLCİNE'DEN OSMANELİ'YE

GÜMÜLCİNE'DEN OSMANELİ'YE

Yunanistan Batı Trakya bölgesi Gümülcine kentinden Osmaneli'ye gelen ziyaretçiler, Osmaneli'yi gezdiler.  Yunanistan'ın Gümülcine kentinde ikamet...

A+A-

Yunanistan Batı Trakya bölgesi Gümülcine kentinden Osmaneli'ye gelen ziyaretçiler, Osmaneli'yi gezdiler. 

 Yunanistan'ın Gümülcine kentinde ikamet eden Türk Soydaşlarımız, bir günlüğüne Osmaneli'ye tarım konusunda teknik geziye geldiler. Heyeti Osmaneli'de Osmaneli Kaymakamı Edip Çakıcı, Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, Osmaneli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Serkan Diker, Ziraat Mühendisi Kadir Kevşek, Belediye Sağlık İşleri Müdürü Veteriner Abdullah Tetik, Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kalay tarafından karşılanan heyete önce Osmaneli ilçesinin tarihi evleri ve konakları gezdirildi. Heyet daha sonra İçmeler tesislerine gitti.

25_26.jpg

Gümülcine kentinde kurdukları Tarım hayvancılık Araştırma Enstitüsü (THAE) üyeleri Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsüne gelerek burada 2 günlük tarım konusunda eğitim aldılar.
THAE Yönetim kurulu üyesi Hüseyin Sadık, "Gümülcine bölgesinde Ziraat Mühendisleri, Veterinerler bir araya gelerek bu Enstitüyü kurduk. Amacımız Batı Trakya bölgesinde yaşayan Azınlık Türk hemşehrilerimize tarım konusunda gerekli bilgileri ve destekleri vermektir. Tarımı daha da profesyonel hale getirerek, ihracata dayalı ürünleri yetiştirmektir. Bizim bölgemizde daha çok Tütün ekilmektedir. Bizler yeni karpuz üretimine başladık. Karpuz konusunda bilmediklerimizi öğrenmek amacıyla Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsüne geldik ve burada iki gün boyunca eğitim aldık. Karpuzun merkezi olarak bildiğimiz Osmaneli ilçesine de gelerek burada Medetli köyünde karpuz ekimi yapan köylülerimizle birebir konuşarak, onlardan da gerekli bilgileri sağladık. Medeti köyünde yaşayanların ilgileri ve misafirperverlikleri bizleri çok duygulandırdı. Yunan Hükümeti bizlere hala ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapmaktadır. Geçtiğimiz yıl Yunan Hükümeti bizim bölgemizde toprak konusunda çalışmalar yaptı. Bu çalışmaların tamamı Rum köylerinde oldu. Biz Türklerin yaşadıkları bölgelerde hiç bir çalışma yok. Bizler de onun için Türkiye'ye müracaat ederek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yardım istedik ve bizlere yardım elini uzattılar. TİKA destekli bu eğitim ve araştırma gezimiz üç gün sürdü. Aldığımız eğitimler ve bilgiler sayesinde, Gümülcine bölgesinde Karpuz üretim işini bundan sonra daha profesyonelce yapmak ve hedefimiz, Almanya'ya karpuz ihraç etmektir. Bizlere her konuda sonsuz destekler veren Türkiye Cumhuriyeti Devletimize, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ve tüm yetkililerimize sonsuz teşekkürler ediyoruz. Ayrıca bizleri Osmaneli'de ağırlayan Kaymakamımıza, Belediye Başkanımıza, İlçe Tarım Müdürümüze, yetkililere ve Medetli köyü halkına da teşekkürler ediyoruz" dedi.

25_25.jpg
Heyet ile birlikte Osmaneli'ye gelen Yalova Araştırma Enstitüsü görevlisi Sebzecilik Bölüm Başkanı Ziraat Mühendisi Dr. Oğuz Gündüz de gezi ile ilgili olarak; "Gümülcine'den gelen soydaşlarımıza Yalova'da iki gün boyunca karpuz yetiştirme teknikleri, Karpuz hastalık ve Zararlıları ile mücadele, Karpuzda sulama ve besleme konularında eğitim verdik. Eğitimin üçüncü gününü de Osmaneli ilçemize ve Medetli köyümüze ayırdık. Bilgi ve birikimin çiftçiden çiftçiye aktarımı ve iki ülke çiftçileri arasında sosyal ve kültürel paylaşımın sağlanmasıdır. Eğitim çalışmalarımıza Mersin Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünden Ziraat Yüksek Mühendisi Veysel Aras arkadaşımız da katılmıştır. Batı Trakya bölgesinde yaşayan soydaşlarımıza yardımcı olabildiysek ne mutlu bize" dedi. Heyet Medetli köyü çiftçileri ile birebir sohbet ederek, onların karpuz konusundaki deneyimlerinden de faydalandılar. 

foto-galeri-icin-tiklayiniz-007.png

Bu haber toplam 4128 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.