Ömer ERKAL

Ömer ERKAL

DOĞU’DA VAKTİN ÖNEMİ

A+A-
Vakit,
Aslında bu kavram o kadar önemli ki, birazcık farkına varsak yaptığımız şeyleri ona göre seçeriz. Aslında sorunumuz yaptıklarımızın baki kalacak şeyler olmaması eğer yaptıklarımız baki olursa zamanın kıymetini kavrayabiliriz.
Eski Âlimler ömrü denk ve onunla aynı kıymette olan bir şey olmadığını söylüyor. Çünkü geri alamıyoruz veya hükmedemiyoruz. Telafisi zor da diyemeyiz, imkânsızdır.
Zamanın kıymetini anlamak istiyorsak başımızı öncelikle doğuya çevirmeliyiz. Çünkü İslamiyet’te zamana yemin vardır. Asr suresinin ilk ayeti, bu ayetin çokça meali olsa da zaman ile alakalı olduğunu kabul etmeliyiz.
Doğuda ki bilginler zamanı dolu geçirmesini iyi biliyorlarmış. Çünkü okuduğum hayatlarda bu apaçık görülmektedir. Mesela yemek yerken bile kitap okuyorlarmış şimdi ise televizyonsuz yemeğe oturmuyoruz.
Doğuda ki âlimler ölürken bile bazı konuları tartışmışlardır. Son nefeslerin de dahi önemli konuları bilmek istemişlerdir. Bizlere yansıtılan ise eğer birinin son günleri ise lunaparka gider veya tıka basa yemek yer ama o dönemde bilmediği konuyu öğrenmek onlar için en büyük mutluluk…
Kötü yazmakta aslında ilmin alameti olarak görülüyor çünkü iyi yazmak uzun sürdüğü için israf olarak bakılıyor. Sheaskpeare’ın yazmış olduğu iki yüz kitaba şaşırıyoruz. Çünkü kendimizin ait olduğu topraklarda yaşamış olan bilginlerden bihaberiz, bine aşkın eser vermelerinden bihaberiz, uyumamak için saçlarını tavana bağladıklarından bihaberiz eğer bunları bilir ve farkına vararak yaşarsak saniyelere bile farklı bakarız ve boşa zaman geçirmeyiz ve kafamızı küçük şeylerle meşgul etmeyiz.
Eskiden âlimler dünyayı üç güne ayırıyorlarmış;
“Dün güneşle beraber gitti
Bugün çalış yapman gerekeni yarına bırakma
Çünkü sen yarına yetişemeyeceksin…”
Bu yazı toplam 5264 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum