“ÇİMENTO FABRİKASINA HAYIR”

“ÇİMENTO FABRİKASINA HAYIR”

CHP Merkez İlçe Başkanı Gültekin Çalışkan, Vezirhan beldesinde kurulması planlanan çimento fabrikası ile ilgili yaptığı açıklamada, "Vezirhan'da...

A+A-

CHP Merkez İlçe Başkanı Gültekin Çalışkan, Vezirhan beldesinde kurulması planlanan çimento fabrikası ile ilgili yaptığı açıklamada, "Vezirhan'da 3. bir çimento fabrikası ve 5. bir ağır sanayi kurulmasını istemiyoruz" dedi. 
Konuya ilişkin yazılı basın açıklamasında bulunan Gültekin Çalışkan, çimento fabrikasının kurulmasına neden karşı olduklarını açıkladı.

Çalışkan, açıklamasında şunları kaydetti:
"Vezirhan Bilecik iline 18 km mesafede Adapazarı-Eskişehir yolu üzerinde ve 3000 nüfusu olan genellikle yöre halkının tarım ve hayvancılıkla uğraştığı küçük bir belde. Bu yörede toplam 4 adet ağır sanayi vardır. Demirsaş Döküm Fabrikası, Marmara Kağıt Fabrikası, Sançim çimento fabrikası, Dinçer Çimento ile bu sanayi ağır sanayi olarak 4’e çıkmıştır. Ayrıca buna ilaveten Bilecik içinde birçok mermer ocakları da mevcuttur. 
Yeni kurulması planlanan çimento fabrikası ile bu sayı 5’e ulaşacaktır. Bu kadar küçük bir beldenin etrafındaki bu kadar ağır sanayinin yarattığı ve yaratacağı çevre kirliliği, emisyonun artışına, tarım arazilerinin çölleşmesine, su kirliliğine ve en önemlisi de hava emisyonunda ciddi bir artışa sebebiyet verecektir. Bu artış yöre halkında solunum yolu rahatsızlıklarına, astım ve ileriye dönük akciğer kanseri oluşumunda artışa neden olacaktır. 
Özellikle de hamile, çocuklar ve yaşlılar birini derecede etkilenecektir. Çünkü bu beldede daha önce yapılan çevresel ölçümler sonucunda hava emisyonunun tahmini olarak sınır eşik değerinde olduğu ve bu yapılacak ağır sanayi yatırımı ile hava emisyon değerinin artacağı kaçınılmazdır. Çevremizdeki ekolojik dengenin ciddi şekilde etkilenmesine ve bozulmasına yol açacaktır. Bu sebeplerden dolayı yeni yapılacak çimento fabrikası ile bu olumsuzlukların yaşanmaması için ve gelecekte kesin olarak oluşabilecek emisyon ve toz atıklarının artışı yüzünden çevrede yaşayan canlıların, tarım arazilerinin sulak arazilerin kullanılamayacak duruma gelmemesi ve bölgemizde yaşayan halkın kanser belası ile karşı karşıya kalmaması için bu yatırıma şiddetle karşı olduğumuzu ifade etmek isterim.
Ayrıca çimento fabrikası ve benzeri ağır sanayi yatırımlar üretim esnasında yoğun bir enerji kullanımı ile başta karbondioksit, partikül madde, sülfür oksitler ile yoğun bir çevre kirliliğine neden olacak ve buda insan sağlığına olumsuz etki yapacaktır. Halka rağmen doğru olmayan bir yere çimento fabrikasının yapılması en temel insan haklarından olan sağlıklı yaşama hakkının gasp edilmesi olarak kabul edilmektedir.
Kaldı ki kurulmak istenen yere ulaşım sadece Vezirhan belde içinden geçerek ulaşılabilmektedir. 2,5 milyon ton çimento üretimi için 3,5 milyon hammadde gerekir. Günde 800-900 kamyon beldenin içinden geçmek zorunda bunun yaratacağı trafik, gürültü, egzoz kirliliği beldeyi yaşanmaz hale getirecektir"dedi. 


Bu haber toplam 2173 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.