BİLECİK SMMM ODASINDAN KURUMLAR VERGİSİ SEMİNERİ

BİLECİK SMMM ODASINDAN KURUMLAR VERGİSİ SEMİNERİ

Bilecik SMMMO, Türmob ve Tesmer işbirliği ile Kurumlar Vergisi Beyanında yol Haritası semineri düzenlendi. Bilecik SMMMO Başkanı Süleyman Kıral seminrde...

A+A-

Bilecik SMMMO, Türmob ve Tesmer işbirliği ile Kurumlar Vergisi Beyanında yol Haritası semineri düzenlendi. 
Bilecik SMMMO Başkanı Süleyman Kıral seminrde yaptığı konuşmada “Mesleğimiz çok aktif bir meslek, çıkan her yeni kanun, tebliğ, yönetmelik ne çıkarsa çıksın illaki bizi, mesleğimizi ilgilendiriyor.  Dolayısıyla bizler de mesleğimiz gereği bu hıza ayak uydurmak ve sürekli canlı olmak zorundayız.” dedi.

seminer

Bilecik SMMMO Başkanı Süleyman Kıral konuşmasının devamında şu ifadelerde bulundu " Türmob Genel Sekreterimiz Sn. Yahya Arıkan’ ın geçtiğimiz hafta bir konuşmasında ifade ettiği gibi; 3 yıl önceki eğitim ile bir başka serbest meslek erbabı bugün mesleğini yapabilir, Ancak Mali Müşavirler 6 ay önceki ya da Aralık ayındaki bilgisi ile bugün bu mesleği Mali Müşavirliği yapamazlar.  Doğru ve güzel bir tespit, Öyle değil mi? 
Hani birçok yerde fıkra olarak hep anlatılır ya,  bir daha dünyaya gelirsem Mali Müşavir değil, imam olmak isterim, çünkü onların Kanunu hiç değişmiyor diye.  Biz de bu nedenle, diyoruz ki Mesleğimiz için meslektaşımız için, eğitim, eğitim, eğitim.  
Bizler de Bilecik SMMM Odamız olarak Türmob ve Tesmer’ in destekleriyle bu görevimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. 
Bildiğiniz gibi Yılbaşından bu yana birçok kanun ve tebliğ yürürlüğe girdi, bir kısmı da hala mecliste veya meclise gelmek üzere çalışmalar yapılıyor, 
Geçtiğimiz yıl ortasında Kırşehir ili Pilot ilan edilip, Muhtasar SGK birleştirmesi yapıldı. 2018 başında da Tüm illerin geçmesi söz konusu idi. Ancak bakıldı ki sistem de problem var 3 il’ e daha pilot uygulama getirilip 6 ay daha uzatıldı. 
Bu yıl ortasında bizlerde sisteme dâhil olur muyuz?  Bilmiyorum ama benim şahsen hala tereddüdüm var ve bu konuda karamsarım, gerçi geçmesek daha iyi diye de düşünüyorum. Sistem hala oturmadı diye düşünüyorum. 
Aralık ayında yapılan bir düzenleme ile Serbest Meslek de Defter beyan sistemi 01.01.2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Girdi Ama burada da sistem hala oturmadı. Hep söylüyoruz. Bu konular aceleye gelmez, sistem test edilmeden,  sisteme çok yönlü yüklenmeden, farklı uygulamalar yapmadan, ben yaptım oldu mantığı ile bazı şeyleri yürürlüğe koymak, bize meslektaşımıza yapılan eziyettir, zulümdür. 
Meslektaşlarımız hiçbir zaman işten kaçmadı, bundan sonra da kaçmaz, ama yeterli alt yapı olmadan, yeterli çalışma olmadan, bazı şeyleri yürürlüğe koymak, gerçekten Meslektaşlarımızı çileden çıkarıyor. Onun için ve bu sebeple, Angaryalara hep hayır dedik ve yine hayır diyoruz.
Değerli Arkadaşlar,  Yılbaşından bu yana birçok konuda yapılan düzenlemeler var bunları hepimiz yakinen takip ediyoruz, 
En son gündem de, KDV kanununda yapılacak değişiklik ile Mali Müşavirlere KDV iade yetki ve sorumluluk verilmesi tasarısı yayımlandığında, Ankara, İzmir ve Gaziantep YMM oda başkanlarının oda sitelerinde yayımladıkları ve Mali Müşavirlere hakaret ve küçük düşürücü bu yazıları üzerine Tüm Mali Müşavir Oda başkanları,  bizlerde Odalarımız sitelerinde ve sosyal medya da kınama yazılarımızı yayımlayıp tepkimizi koyduk. 
Konu Başkanlar Kurulu toplantısında da geniş biçimde ele alındı. Daha sonra bu YMM oda başkanları hem başkanlar toplantısında hem de oda sitelerinde özür mesajlarını yayımladılar.
Değerli Arkadaşlar,    Plan ve Bütçe Komisyonuna sevki yapılan, 23 maddelik KDV ve bazı kanun ve KHK de değişiklik yapan bu Kanun tasarısı Plan bütçe komisyona gelip,  bu hususun Komisyon görüşmelerinde, komisyonda Türmob temsilcileriyle birlikte 11 oda başkanı olarak oradaydık,  2 gün süren komisyon görüşmelerinde en önemli konu mesleğimiz açısından Mali Müşavirlere KDV iadesi ile ilgili inceleme ve rapor tanzimi konusunda yetki verilmesi konusu, tartışmalar ile kabul edildi. Daha sonra meclise gelen yasa bildiğiniz gibi meclis Genel Kurulundan geçti. 
Bu madde çok önemlidir Arkadaşlar, Meslektaşlarımız açısından büyük bir kazanım olmuştur. Yasanın yürürlüğe girmesi ardından bu husus hakkında yine odalarımızda konu ile ilgili yasa gereği eğitimler düzenlenecek ve uygulama ondan sonra başlayacaktır. Bu tasarı ile ilgili öneri ve taleplerimizi hem komisyonda dile getirdik, hem Milletvekillerimize ulaşıp anlattık, taleplerimiz konusunda destek istedik. 
Yakın zamanda Yapılan bazı düzenlemeler ise; 
Mesela 01.01.2018 tarihinden itibaren serbest meslek kazanç defteri, 01.01.2019 tarihinden itibaren İşletme Defterleri, noterden tasdik ettirilmeyecek. Elektronik ortamda tutulacaktır.( vuk 486 gn. tb.)
Yine, e-serbest meslek makbuzu, e-irsaliye ve e- müstahsil makbuzu kullanılması zorunluluktan çıkarılıp, ihtiyari hale getirildi. (VUK 487 GN. TB)
Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 121 inci maddesi “Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi” başlığıyla yeniden düzenlenmiş. Yapılan düzenlemeyle, vergiye uyumlu mükelleflerden belirlenen şartları taşıyanlara yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5’ini, ödemeleri gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirebilmelerine imkân sağlanmıştır. 
23 Aralık 2017 tarih ve 30279 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 301 No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi uygulamasına ilişkin açıklamalar yapılmıştır.   
VUK. 376, maddesini 2 numaralı bendindeki (1/3) üçte biri oranındaki indirim, (½) yarısı indirilir şeklinde değişmiştir. Tarhiyat öncesi uzlaşmalarda Usulsüzlük ve özel usulsüzlük uzlaşma kapsamından çıkarılmıştır.
15.03.2018 Tarihinden İtibaren Yeni Kurulacak Anonim Şirket, Limited Şirket Ve Kooperatiflerin Defterleri Ticaret Siciline Tasdik Ettirilecektir. 
 Şirket Kuruluşunda İşyeri Bildirgesi Vermeksizin İşyerinin Otomatik Sgk Tescili Yapılacaktır: 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştırılmasa dahi ticaret sicil müdürlüklerince tescil edilen şirket kuruluşuna istinaden SGK tarafından otomatik işyeri tescili yapılacak olup, ayrıca işyeri bildirgesi düzenlenmeyecektir.
Valilikler, Belediyeler Ve Ruhsat Vermeye Yetkili Diğer Kamu Ve Özel Hukuk Tüzel Kişilerince Verilen Yapı Ruhsatlarına İstinaden Yapı Ruhsatlarının Verilme Aşamasında İşyeri Bildirgesi Vermeksizin İşyerinin Otomatik Sgk Tescili Yapılacaktır, 5510 sayılı Kanunun 4 ’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştırılmasa dahi Kuruma verilen yetki doğrultusunda yalnızca yapı ruhsatına istinaden SGK tarafından otomatik işyeri tescili yapılacak olup, ayrıca işyeri bildirgesi düzenlenmeyecektir. 
Ayrıca, uyumlu mükelleflere sağlanan vergisel avantajlar yanında, nakit sermayede vergi indirimi, izaha davet, Torba Yasa ile gelen diğer değişiklikler, bilirkişilik, uzlaştırmacılık ve arabuluculuk gibi konular da çıkarılan değişik uygulamalardan bazıları olarak söylenebilir. 
e-tebligat uygulamasında ceza kesilemeyeceğine ilişkin Danıştay vergi dava daireleri kurulu kararı hakkında bir açıklama karar var,  bu konuda muzdarip olan arkadaşlarımız var ise bununla ilgili karar fotokopisini odamızdan alınabilir. Sitemize de ekledik. 
Değerli arkadaşlar Türmob Kart uygulaması bildiğiniz gibi geçen yıl başladı, kartlarını almayanlar, işlemlerini güncellemeyenler e-birlik’ e girerek kişisel bilgilerini güncellemeli ve fotoğraflarını yüklemeleri gerekmektedir. Türmob Kart ile ilgili getirilecek her yeni uygulama birçok meslektaşımızın henüz kart almamış olması nedeniyle aksamaktadır.
Türmob un düzenlemesini yaptığı eğitim sonrası katılımcılara Teşekkür Belgesi verme işlemimiz devam ediyor.  Güzel bir düşünce emeği geçenlere teşekkür ediyorum.   Bu gün de Bu seminere katılım sağlayanlara, eğitim sonunda hazırlanan Teşekkür Belgeleri takdim edilecektir. 
Bu gün burada bizlere,      Kurumlar Vergisi beyanında yol haritası konulu,    sunum yapılacak olan,  Değerli Türmob Eğitmenimiz Sn. Halim Bursalı Üstadıma şimdiden teşekkür ediyor,  kolaylıklar diliyorum.
Hepinizi tekrar şahsım ve odamız tüm kurulları adına sevgi ve saygı ile selamlıyorum” 

Bu haber toplam 1512 defa okunmuştur
Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.