MEHMET ERDEM

MEHMET ERDEM

BEKLEYİP GÖRECEĞİZ

A+A-

Her konuda olduğu gibi, hele ki siyasette şeffaflık, hesap verbilirlik çok önemli. Toplumlar oy verip kendilerini yönetmeleri için seçtikleri yöneticilerinden, şeffaf olmalarını, hesap vermelerini beklerler. Gerçi ülkemizde bu çok alışılagelmiş bir olay değildir ama olması geren budur. 
31 Mart Yerel seçimlerinden sonra özellikle Muhalif Partilerin belediye başkanları, devraldıkları belediyelerin borçlarını afişe etmeye başladılar. Gerek basın yoluyla, gerekse de belediye binalarına astıkları pankartlarla belediyelerin borçlarını ve kasa durumunu halka açıklıyorlar. Elbetteki ülkemiz şartlarında borçsuz belediye yoktur. Bunların bazıları yapılan hizmetler karşılığında oluşan borçlar, bazıları ise israftan kaynaklanan borçlardır. Ulusal ve yerel basında bu konularla ilgili sayfa sayfa haberler okuyoruz. En son Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş açıklamıştı. Önceki yönetimin 1 MİLYAR liraya yaptığı bir ihaleyi, kendilerinin sadece 188 MİLYON liraya yaptırdıklarını söylemişti. Bunun gibi daha birçok örnek var. 
Belediyeler, halkın ödediği vergiler ile kazanç elde edip, halka hizmet eden kurumlardır. Belediye Başkanı olanlar, bu paraları kendi paralarından bile daha çok koruyup kollamak, harcarken kılı kırk yarmak zorundadırlar. Çünkü bu paralarda yetim hakkı vardır, öksüz hakkı vardır. “Borç yiğidin kamçıdır”, “Devletin Malı Deniz, Yemeyen Domuz”, Bal Tutan Parmağını Yalar” sözlerinde olduğu gibi hareket etmemeleri, harcadıkları paralar üzerinden her zaman hesap verbilmelidirler. 
Bilecik ilinde de bazı belediye başkanları geçmiş dönem belediyelerde yapılan borçlanmaları afişe ettiler. Bir önceki belediye başkanlarının bıraktıkları borçları belediye binalarının duvarlarına astılar. Bence çok ta güzel yaptılar. Bazı belediyelerin borçları öyle çok ki, belki de bir dönemde yani 5 yılda kapanmayacak gibi. Bu borçlar altında nasıl hizmet edecekler onu da artık kendileri bilecekler. 
Ben şunu demek istiyorum ki; Bugün Belediye başkanı olanlar, geçmiş dönemlerin borçlarını açıklıyorlar ya, kendi dönemleribittiğinde de acaba beş yıllık hesap durumlarını da açıklayabilecekler mi? 5 yıl sonra yapılacak olan seçimlerde, tekrar aday olsunlar veya olmasınlar, seçimlere 1 ay kala, kendi dönemlerinin hesaplarını da pankartlara yazdırıp, belediye duvarlarına asabilecekleri mi? Basın önüne çıkıp, 5 yıllık icraatlarını bütün halka anlatabilecekler mi? İşte bütün mesele burada. Başkalarının yaptığı borçları ve harcamaları ballandıra ballandıra anlatanlar, “işte biz şu kadar borçlu belediye aldık, belediye kasası tamtakır” diyenler, kendi dönemlerinde yaptıkları ihaleleri, yaptıkları harcamaları, aldıkları banka ve Devlet kredilerini ve bu kredilerin nerelerde kullandıklarını da açık yüreklilikle söyleyebilecekler mi? Gerçi bugüne kadar böyle bir Belediye Başkanı ve yöneticiye rastlamadık ama, inşallah bundan sonra rastlarız. 
Şahsen ben bekliyorum, devraldıkları belediyelerin borç durumlarını açıklayanlardan, kendi dönemleri sonunda da kendi yaptıkları icraatları, bıraktıkları borçları açıklamalarını istiyorum. Allah ömür verirse 5 yıl sonra bu yazımı çıkartıp, bugünkü belediye başkanlarına kendi dönemlerini soracağım. Bakalım hangileri şeffaf, hangileri hesapverebilir, hangilerinde kendi dönem borçlarını açıklayacak mangal gibi yürek olacak. Bekleyip göreceğiz. 

 

Bu yazı toplam 2695 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum