BAKAN YARDIMCISI DANİŞ OSMANELİ'DE ÇİFTÇİLERİ DİNLEDİ

BAKAN YARDIMCISI DANİŞ OSMANELİ'DE ÇİFTÇİLERİ DİNLEDİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Osmaneli'de düzenlenen iftar programının ardından Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü...

A+A-

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Osmaneli'de düzenlenen iftar programının ardından Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz, Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, Bilecik Gıda Tarım ve Hayvancılık  İl Müdürü Necmettin Yoldaş'ın eşliğinde bazı kurum ve kuruluşların temsilcileri ve üreticilerin katıldığı toplantıda, çiftçilerin sorunlarını istek ve şikayetlerini dinledi.

img_4216.jpg

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin'in İlçedeki tarımla ilgili konuları bakanlığa taşıması ve sonrası bakan yardımcısı Mehmet Daniş çiftçiler ile Osmaneli de bir araya gelme isteği iftar programı sonrası Sakarya Salonun da gerçekleşti.

İftar sonrası düzenlenen değerlendire toplantısında açılış konuşmasını yapan Bilecik Milletvekili Halil Eldemir “Osmaneli tarım acısından Bilecik ilinin en verimli topraklarına sahip, ilçenin köylerle birlikte toplam nüfusunun %50 sinin tarımla uğraştığı önemli bir tarımsal üretim merkezi Osmaneli köylerinde 7.000 kişi yaşıyor ve tarımla geçimini sağlıyor.

bakan-yardimcisi-danis-osmanelide-ciftcileri-dinledi-(4).jpg

Beşevler, Yeşilcimen, Oğulpaşa, Çerkeşli, Gaziler, Ağlan, Düzmeşe, Medetli, Soğucakpınar, Selcik gibi büyük köylere sahip, bu köylerimizde 2002 den sonra yapılan 7 den fazla gölet’e yenileri ilave ediliyor. Yapımı devam eden Soğucakpınar ve proje aşamasında olan Göynük barajı, Kızılöz barajı sonrası sulanabilir alanlar çok daha artacak, Toplam 134.000 Dönüm tarım arazisinin % 60 şu an sulanabilir konumda.

bakan-yardimcisi-danis-osmanelide-ciftcileri-dinledi-(5).jpg

Toplam tarım arazisinin %80 lik kısmında sırasıyla karpuz, Domates, Ayva, Şeftali, Buğday üretimi yapılıyor. Raf ömrü çok kısa olan karpuz, domates, şeftali aynı zamanda pazar riski taşıyan ürünler. Son yıllarda teşviklerle kanatlı hayvan üreten 10'nun üzerinde büyük tesis yapılmış 5.000.000 TL üzerinde hibe sağlanmıştır. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık tekrar canlanmaya başlamıştır. CP Standart Gıda AŞ en önemli gıda sanayimizdir. Ürün çeşitliğinin son yıllarda artmaya başladığı gözlenmektedir. Bağcılık, Kırmızı Biber, Fasulye, yem bitikleri, kavun üretimde artış gösteren ürünlerdir. Yeni ürünlere ürün çeşitliğinin artması çiftçimiz için riskleri azaltacaktır dedi.

bakan-yardimcisi-danis-osmanelide-ciftcileri-dinledi-(6).jpg

Tarım ve Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, Tarım ve Kredi Kooperatiflerinin artık çok daha aktif konuma geleceğini anlattı. Yapılan anlaşmalarla Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve Kredi Yurtlar Kurumunun, Üniversitelerin tarımsal ürün ihtiyaçlarının Tarım ve Kredi Kooperatifleri tarafından karşılanacağını ve İhracat cabalarının devam ettiğini, Çin başta olmak üzere yeni pazarlar araştırdıklarını, Kooperatifin sözleşmeli alımlar yapmak suretiyle yeni pazar olanaklarını yaratacağını, Kooperatifin çiftçilerin lehine rekabet ortamı oluşturduğunu ifade etti.

bakan-yardimcisi-danis-osmanelide-ciftcileri-dinledi-(3).jpg
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş "Biz Osmaneli'de neye ihtiyacımız va, neyimiz var, neyimiz eksik neyi yapabiliriz bunu konuşacağız. Bizim için en önemli şey tarım yapmak isteyen insan nüfusunun varlığı Osmaneli'de de gerçekten iyi üretici profili olduğunu arkadaşların bana aktardıklarından, okuduklarımdan, Osmaneli ile aldığım bilgilerden görebiliyorum. Tarım yapıyoruz iklime ve her türlü meteorolojik etkiye açık risklere açık bir şekilde yapılıyor dünyada da böyle. Artık eskisi gibi değil müthiş bir rekabet var tarım ürünlerinde sadece ülke içinde değil dünyada da ciddi bir rakabet ile karşı karşıyayız yapısal problemlerimiz var, bölgesel sorunlarımız var, pazara erişimde sıkıntılarımız var. Biz burada Osmaneli'nin öncelikli problemleri neler bunları anlamaya calışağız hep beraber bunların tespitini yapacağız sizin yapmanız gerekenler, bize düşen görevler neler konuşup bir eylem planı takvim oluşturacağız.

img_4212.jpg
Çiftçiler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş'e gübre fiyatlarının yüksek olduğunu, girdi maliyetlerinin giderek arttığını, besicilik destekleri, bankaların kredi destek konularında istek ve şikayetlerini söylediler. Daniş çiftçilerinin istek ve taleplerini dinleyerek bir bir not aldı.

img_4221.jpg
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş aldığı notların ardından yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi. "Vizyonel bir yaklaşımla tarıma bakmamız lazım. Sadece üretip bu yılki mahsulu alalım diye değil yarın ne olacak üç,beş yıl sonra ne olacak buna bakabilmemiz lazım. Haklı olduğunuz bir konu var. Girdi maliyetleriniz yüksek ve yükselmeye devam ediyor. Gübre,yakıt, tohum girdilerimiz yüksek. Özellikle yakıt ve gübrede dışa bağımlığız. Gübretaş bununla ilgili İran'da fabrikalar var yeni yatırımlar peşinde  en azın  piyasayı regüle etmeye çalışıyoruz ama dışa bağımlığız petrol ürünü doğalgaz olmazsa gübre üretemiyorsunuz.

bakan-yardimcisi-danis-osmanelide-ciftcileri-dinledi-(8).jpg
Tarımda yurtiçinde ve yurtdışında müthiş bir rekabet içerisindeyiz. Artık farklılaşmamız lazım siz biraz geç bile kaldınız soğuk hava depomuz olacak, boylama paketlememiz olacak, markalaşmamız lazım siz karpuzunuza, şeftalinize coğrafi işaret almanız gerekecek. Bir farklılık oluşturmanız lazım iyitarım uygulamarı yapmamız lazım. Birinci yapmamız gereken şey  soğukhava  depolama imkanlarımızı genişletmemiz lazım. Bu soğukhava depoları para kazanıyor sokağa atılmış bir yatırım değil özel girişimciler yapıyor. Bunun yanında da ebatlama tesisleri lazım. Pazara göre hem üretip yapıp hem de ürettiğimiz malı sunmamız gerekiyor.

bakan-yardimcisi-danis-osmanelide-ciftcileri-dinledi-(7).jpg
Çks sorunu önemli bir sorun Osmaneli'de, Bilecik'te önemli bir sorun anladığım kadarı ile bununla ilgili bir hazırlık çalışmamız var bakanlık olarak. Burada şöyle yapacağız siz topladığınız araziyi muhtara ve iki azaya  onaylattınızda biz bunu ÇKS'ye kaydedeceğiz.Bunun hazırlığını yaptık inşallah bu birçok sorununuzu giderecek.
Afetlerle ilgili mevzuatı daha öncede yaşadık. Bir yerin afetten faydalanabilmesi için tanzimat alabilmesi için tüm mal varlığının yüzde kırkını kaybetmesi lazım. Bu da aslında hiçbir afette hemen hemen olmaz dolu da falan filan. Dolayısıyla Tarsim tarımın vazgeçilmezi. Devlet bunu da yüzde 50-60'a kadar destekliyor. Aynen gübre gibi mazot gibi. İklim değişikliklerini çok birebir yaşayan bir ülkeyiz artık. Tam kiraz çıkyor yağmur bastırıyor. Yağmuru bile kirazda destek kapsamına aldık. Kirazın hasadı iki hafta topluyorsun bitiyor. Tam o zamanda yağmur yağıyor kiraz çatladığında bir yığın emek boşa gidiyor. Dolayısyla Tarsim tarımın vazgeçilmezidir. Yaptığmız en önemli işlerden biridir tarım sigortaları. Bir çok ülkeyede biz tarım sigortasını tanıtıyoruz. Dolu olayını her sene yaşıyoruz. Nisanda yağan yağmurlar Mayıs'a kaydı. Bizim çeşitlerimiz ona göreydi. Bunları ıslah etmemiz yıllar alacak. Dolayısıyla sürekli risk altındayız.
Ziraat Bankası' nın kredi maliyetlerinden dolayı şikayetinizi not aldım. Zaman zaman Bakanlıkta Ziraat Bankası ile toplantılar yapıyoruz. Ziraat Bankası her ne kadar devletin bankası olsada özel sektör şartlarında da çalışan bir banka bazı talepleri muhakkak olacak verdiği krediyi teminatladıracak ama zaman zaman zirai kredilerde gayrımenkule yönleniyor. Bu sorunları da dile getireceğiz. Parlamentoda iken bir tane yasa çıkardık. Menkul malların haczi ile ilgili hayvanların teminat olarak kabul edilmesi, ağaçların temninat  kabul edilmesi ile ilgili yasa çıkardık ancak noterden bununla ilgili bir sicil oluşturması gerekiyor. Bundan sonra hayvancılık kredisi veya zirai kredi çekiyorsan banka senin hayvanını ipotek kabul edebilecek. Bunun çalışmasını noterler birliği yapıyor.
Genç çiftçi insanlarımızın kolayına gittiği için hayvancılık desteğinde bulunuyorlar. Biz bu sene bunuda tartıştık genç çiftçiye hiç hayvancılık desteği vermeyelim tamamen bitkisel üretime destek verelim. Bitkisel üretimde sezonluk geri dönüyor para. Özellikle kışlık örtü altı yapsa birkaç ayda bu parayı geri alma şansı var. Hayvancılıkta düve veriyoruz bu hayvanın geriye dönmesi 3 yıl sürüyor. Genç çiftçi zaten  parası yoksa parayı geri döndürmede sıkıntı yaşıyor. Dolayısyla genç çiftçi projelerinde bitkisel üretim destekleri yapılabilir. Şuna her yerde rastlıyoruz. O kadar çok destek veriyoruz ki 14 katrilyonu geçti bizim verdiğimiz tarımsal destek. Bunu parça parça verdiğimiz zaman bunu çoğu üreticimiz hissetmiyor.
Mazot desteği veriyoruz çiftçiye. Mazot desteğini buğdaya 6 litre mazot desteği veriyoruz 3 litresini biz veriyoruz. Desteklemeler bütçelendirmesi gereği ancak seneye biz  bunu ödeyebiliyoruz bütün destekler böyle. Bu sene verdiğimiz destekler 2017'nin desteği mazot desteğinide bir sonraki yıl veriyoruz. Bunun çalışamlarını bankalarla, tarım kredi ile çalışmalar yaptık acaba biz bunu pompada verebilirmiyiz? Çiftçi mazot almaya gittiğinde yarısını versin ama halledemedik. Renkli mazot yapalım diye düşündük maliye bakanlığı ve bddk buna teklif olarak mümkün olmadığını ifade etti. Biz bu mazot desteğini veriyoruz ama bir sene sonra hatta bu sene akaryakıtın fiyatının çok artmasından dolayı 800 milyon ek bakanlar kurulu destekleme bütçemize katkı yaptı. Artan mazot fiyatlarını karşılayabilmek için dolayısyla ümit ederim ki 2019'da çiftçi pompanın başında aldığı mazotun yarısını ödeyebilmesi mümkün olabilir bunun için çalışıyoruz.

 Osmaneli de hayvancılık konusunda hızlı bir gelişim var. Kanatlı hayvancılık konusunda da büyük tesislere sahip ve bunların her gün sayısı artıyor. Başta Tarım ve Kredi Kooperatifleri ve genel müdürü Fahrettin Poyraz abimizin kooperatifi olmak üzere pazar olanakları yaratmalıyız. Hayvancılık çiftçi için tarımın yanında mutlaka olmalı Tarsimden yararlanmalıyız. Buradan çıkan önerileri mutlaka değerlendireceğiz. Belediyemizin tarıma ilgisi ve mezbaha, paketleme tesisi, hal binası yatırımları çok güzel Başkanımıza tarıma yatırımları ve destekleri için teşekkür ediyoruz. Sütçülük, süt toplama konusunda sorunlarınızın notunu aldık ve mutlaka çözüm bulacağız.

Doludan zarar gören köylümüzün çiftçimizin de yanındayız

Geçtiğimiz hafta Soğucakpınar Köyü ve Kaşıkçı mahallesinde yaşanan dolu ve sel felaketinde zarar gören çiftçilerimize öncelikle geçmiş olsun diyorum. Tarım Bakanlığı olarak çiftçilerimizin zararlarını gidermek için gerekeni yapacağız zarar tespit çalışmalarımız hızla devam ediyor.” dedi.

bakan-yardimcisi-danis-osmanelide-ciftcileri-dinledi-(2).jpg

Belediye Başkanı Münür Şahin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş,  Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz, Bilecik Milletvekili Halil Eldemir'e, yoğun programlarına rağmen Osmaneli ‘ye zaman ayırdıkları ve Osmaneli tarımına destekleri için teşekkür ederek yöresel ürünlerden oluşan hediyeleri günün anısına kendilerine takdim etti.

 

Bu haber toplam 4116 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.