MEHMET ERDEM

MEHMET ERDEM

ARENA

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, stadyumlardaki ARENA isimlerinin kaldırılması yönünde bir açıklama yaptı. Bu açıklama üzerine başta Galatasaray yönetimi stadındaki Arena ismini kaldırdı. Ardı sıra diğer statlardaki ARENA isimleri de kalkmaya başladı. Arenayı kaldırdık, şimdide STADYUM demeye başladık. Arena ismi İspanyolca, peki Stadyum isminin ne olduğunu araştırdık mı? Yok, ülkenin hâkim gücü bir şey derse anında yaparız da, mühim olan doğrusunu bulup yaparak yanlıştan dönmektir.  İspanyolca ARENA kalkıyor, Latince STADYUM geliyor. Spor yapılacak alanlara Türkçe verilecek hiç mi bir isim yok. Biz Türk’ler tarihimizde alanlarda hiç mi spor yapmamışız? Yoksa bizim dedelerimizde mi ARENA’larda dövüşmüş?

İstanbul’da yapılan 3. Hava limanı inşaatında çalışan kamyonlardan, İstanbul’un Fetih günü münasebetiyle bir filo oluşturulmuş. Tam 1453 Kamyon. İstanbul’un Fethinin 564. Yıl dönümünde oluşturulan bu Filo Guinness rekorlar kitabına girecekmiş. Öyle ya İstanbul 564 yıldır bizim, fakat İstanbul’da yapılan Dünyanın en büyük Havalimanının Teknolojik sistemini İsviçre’liler, Mimarisini de Norveç’liler yapıyormuş. 1453 kamyon ile oluşturulan Filoda yer alan kamyonların markaları ise, Mercedes, M.A.N, Volvo gibi hepside yabancı marka. İstanbul’da gezdiğinizde her işyerinin kapısında, camında hiç anlamadığımız ya İngilizce, ya Fransızca, ya da son yılların modasıyla Arapça tabelalar. Hani İstanbul 564 yıldır bizimdi? İstanbul’un kendisi ARENA olmuş zaten.

Sayın Cumhurbaşkanı spor sahalarındaki Arena kelimelerinin kalkmasını istedi birer birer kalkıyor. Şimdi Arena ismi kalkınca o stadyumlarda yapılan spor yerli olacak. Bir GS’li olarak, Basketbolda Avrupa Şampiyonu olan FB’yi elbette tebrik ediyorum. FB Avrupa şampiyonu olurken, kadrosunun ilk beşini kim sayabilir ki? Bir Türk takımı olan FB’de ilk beşte oynayacak hiç mi Türk oyuncu yok. Türk takımı Avrupa şampiyonu oldu öyle mi? Yine aynı şekilde futbol takımlarımıza baktığımızda sahaya çıkan ilk on birlerin 9 veya 10 tanesi yabancı. Hani diyorum ki biz Stadyumlarımızdaki Arena isminden önce, o stadyumların içinde oynayacak sporcularımızı mı Türk çocuklarından oluştursak? Daha iyi olmaz mı? İçi Türk olsun da varsın adı ARENA olsun ben razıyım.

50 Etiket arasında yapılan bir araştırmada, “Türkiye’de Üretilmiştir” etiketli ürünler 37.nci sırada yer almış. Yani anlayacağınız Türk Malı etiketli mallara rağbet düşük kalmış. Türkiye bu alanda son 12 ay içerisinde imajı en çok kötüleşen 3 ülkeden birisi olmuş. “Made in Turkey” etiketinin sadece Ortadoğu ve Kuzey Afrika gibi bölgelerde rekabet gücüne sahip olduğu araştırmada öne çıkmış. Cumhuriyetin yüzüncü yılına şunun şurasında 5,5 yıl gibi bir zaman kala hala kendi markamızı üretememiş bir ülke olarak, stadyumlardaki ARENA isimlerini kaldırsak ne olur, kaldırmasak ne olur. 

Bu yazı toplam 2186 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.