MEHMET ERDEM

MEHMET ERDEM

AMERİKA DOSTUMUZ MU?

A+A-

Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulduğu günden bu yana, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’nin dostu ve Stratejik ortağı olarak adlandırılır ve millete böyle eklin edilir. Nasıl bir stratejik ortaklıksa, nasıl bir dostluk ise, bugüne kadar Türkiye’nin başına gelen musibetlerin ana kaynağı da hep Amerika Birleşik Devletleri olmuştur. 1960 ve 1980 İhtilalinden tutun da, Kıbrıs Barış Harekâtında Türkiye’ye uygulanan ambargolar. Çekiç güçten tutun da en son ki vize uygulamaları. Biliyorsunuz değil mi? Lozan antlaşmasını bugüne kadar imzalamayan tek ülkenin ABD olduğunu. Bu nasıl bir dostluksa, nasıl bir stratejik ortaklık ise. ABD Türkiye üzerinde ve özellikle Müslüman ülkeler üzerinde her türlü melaneti yapar, fakat kendisine iğne ucu kadar dokunulduğunda ya vize koya, ya da ambargo uygular.

Bakınız Avustralya Ekonomi ve Barış Enstitüsü bir rapor yayınladı. Bu raporda: Dünya savaş sanayinin yıllık cirosu 14,3 Trilyon dolar. Bu rakamın % 25 i Amerika’nın kasasına giriyor. Bu cironun % 80 i Müslüman ülkeler tarafından yapılıyor. Terör örgütleri sayesinde son 10 yılda 40 ülkede yeni askeri üs kurdu.

Amerika, Ortadoğu'dan vazgeçmiyor. Zira Amerika yıllık 1 milyar ton olan petrol tüketiminin % 45 ini başta Suudi Arabistan olmak üzere bu bölgeden temin ediyor. ABD in en büyük petrol şirketi EXXON- MOBİL'in petrol rezervi 300 milyar dolara tekabül eden 15 milyar varil. Buna mukabil ARAMCO'nun petrol rezervi 270 milyar varil ve buda 10 trilyon dolara tekabül ediyor. Ve bu ARAMCO'un hisse senetleri yakında New York Borsasında Amerikan halkının hisse almasına sunulacak. İşte Arabistan'daki son gelişmelerin anahtarı da burada.

New York Times'in 2008 yılında yayınladığı bir harita var. Harita, Pentagon kaynaklı. Orta Doğu ve Afrika ülkelerinin bölünmüşlüğünü gösteriyor. Sınırlar yeniden çiziliyor. Eylülde bu harita bu defa Dış Politika Analisti Robin Wright tarafından konu edildi. Analize göre; Irak, Suriye, S.Arabistan, Yemen ve Libya parçalanma potansiyeli en çok olan ülkeler. Ve bu 5 ülkede 14 yeni devlet kurulabileceği belirtiliyor.

Savaşların son 30 yılda hep İslam coğrafyalarında olması ve takriben ölenlerin sayısının 15 milyonu geçmesinin sırrı işte budur.

Ne gelirse dosttan gelir demişler ya, ABD gibi dostumuz olduğu için düşmana zaten gerek yok. Arap ülkelerini hallettikten sonra sıra bize mi gelecek diye beklemeden, Türkiye ABD karşısında tavrını ve gardını almalıdır.

Böyle dostluk ta, Stratejik ortaklıkta olmaz olsun. 

Bu yazı toplam 6652 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.