MEHMET ERDEM

MEHMET ERDEM

24 HAZİRAN SEÇİMLERİ (3)

A+A-

MHP; Ülkede yönetim sisteminin değişmesine neden olan, yine ülkenin erken bir seçime gitmesini sağlayan MHP, 24 Haziran seçimlerinde herkesi şaşkınlığa uğratmıştır. Türkiye’deki bütün anket firmaları MHP konusunda yanılmışlardır. Hemen hepsi MHP’yi %4-5 civarlarında gösterirken, MHP’nin almış olduğu %11’lik oy birçok kişiyi sersemletmeye kadar varmıştır. MHP 1 Kasım seçimlerinde almış olduğu %11,9’luk oyunu hemen hemen korumuş ve Meclisin kilit partisi konumuna gelmiştir. 

Herkesin yanıldığı nokta, MHP’den ayrılarak İYİ Parti’ye gidenlerin MHP’yi çökerttiği, %4’ten fazla oy alamayacağını sanmasına yol açmıştır. Oysa 7 Haziran 2015 seçimlerinde MHP’nin almış olduğu oy %16 küsur idi. 1 Kasım 2015 seçimlerinde bu oyların %6’lık bir kısmı Ak Parti’ye gitmişti. Ak Parti’ye giden bu oyların geri döneceğini hiç kimse hesaplayamadı. İyi Parti’ye gidenlerin yerini, 1 Kasım’da gidenler geri dönerek doldurmuş oldular. 24 Haziran seçimlerinin tek kazananı MHP ve Devlet Bahçeli olmuştur. Hem baraj altı kalacak denilen partisini tekrardan meclise sokması, hem de kilit hale getirmesi, Devlet Bahçeli’nin bir başarısıdır. 
24 Haziran seçimleri geride kalmıştır. Şimdi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kuracağı hükümet beklenmektedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliği ve Ak Parti’nin iktidarı tamamen MHP ile kurdukları ittifakın yaşamasına veya MHP ile kuracakları Koalisyonun sağlıklı bir şekilde yürümesine bağlıdır. AK Parti MHP Koalisyonu Mecliste salt çoğunluğu sağlasalar da, Anayasayı değiştirecek çoğunluğu elde edememişlerdir. Yani referandumsuz bir anayasa değişikliğinin meclisten geçmesi zor görülmektedir. MHP 19 yıl sonra iktidar ortağı olma yönünde bir başarı elde etmiştir. Fakat şu da unutulmamalıdır ki; MHP’nin başında da ne zaman ne yapacağı, hangi çıkışı yapacağı belli olmayan, belli olsa da bunu belli etmeyen bir Genel Başkan yani Devlet Bahçeli vardır. Bir bakarsınız bir sabah kalktığımızda kurulan ittifaklarda, koalisyonlarda bozulmuş, veyahutta beş yıl sonra yapılacak olan seçimlerde tekrardan bir AK Parti MHP ittifakı ile karşı karşıya kalmışızdır. 
Demokrasiler için seçimler çok önemlidir. Fakat önemli olduğu kadar bazen de Herşeyin belirleyicisi değildir. Siyasette her zaman iki kere iki dört etmeyebilir. 24 Haziranda bunu hem yaşadık hem de gördük. 
24 Haziran seçimlerinin Ülkemize, Milletimize, bulunduğumuz coğrafyaya, Türk ve İslam âlemine hayırlar getirmesini diliyorum. Soğan’ın, Patates’in, Doların, Altın’ın fiyatlarının bir an önce düşmesini, hem bireylerin, hem de toplumun rahatlamasını ve derin bir nefes almasını niyaz ediyorum. Millet 24 Haziran’da gereğini yapmıştır, şimdi gereğinin yapılması sırası seçilmişlerdedir.

Bu yazı toplam 2690 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.