1 DERECE YÜZDE 6 TASARRUF SAĞLIYOR

1 DERECE YÜZDE 6 TASARRUF SAĞLIYOR

DOĞALGAZDA TASARRUFUN NASIL YAPILACAĞINIAÇIKLAYAN MUSA UĞURLU “1 DERECE YÜZDE 6 TASARRUF SAĞLIYOR”

A+A-

Havaların soğumasıyla birlikte ısınma kullanılmaya başlanan doğalgaz, bilinçsiz kullanıldığında, kişilerin bütçelerini hayli zorlamaktadır. Uğurlu Doğalgaz’ın sahibi Musa Uğurlu,  doğalgaz kullanırken alınacak önlemler sayesinde, %70’lere varan tasarruf yapılabileceğini söyledi. Musa Uğurlu doğalgaz tasarrufu konusunda yaptığı açıklamada "Binanızın ısı yalıtımını yaptırarak ısı kaybını önleyebilir, iklim şartlarına bağlı olarak yüzde 70'e varan oranlarda doğalgaz tasarrufu sağlayabilirsiniz. Çatı yalıtımı ile yüzde 25, dış duvar yalıtımı ile yüzde 35, kapı ve pencerelerin yalıtımı ile yüzde 25, sızdırmazlık önlemleri ile de yüzde 15 oranında tasarruf sağlanabileceğine dikkat çeken Uğurlu, şöyle konuştu: "Bilindiği gibi binalar pencereler, dış duvarlar, merdiven, ev duvarları, tavanlar, ısıtılmayan hacimler üzerindeki döşemeler, zemine oturan döşemeler ve açık geçitler üzerindeki döşemelerden ısı kaybetmekte ve bu yüzden binaların yakıt faturaları yüksek gelmektedir. Nasıl ki bir cihaz alırken satıcıdan cihaz ile ilgili garanti ve kalite belgesi isteniyorsa, artık bizler de bir bina alırken veya kiralarken o binada ısı yalıtımı projesinin uygulanıp uygulanmadığını ve yıllık yakıt tüketimini soracak ve yakıt tüketimi az binaları tercih edeceğiz." Dedi.
Uğurlu, doğalgaz faturalarında tasarruf sağlanması ve daha verimli kullanılması için önerilerini şu şekilde sıraladı: "Çatı izolasyonunuz yetersiz ise izolasyonunuzu uygun bir şekilde yaptırınız. Sistemlerinize ısı ayarlı termostat monte ettirdiğinizde veya ısı ayarlı termostatı bulunan cihazlar kullandığınızda gaz tüketiminiz optimize olacaktır. Kapı ve pencerelerinizi yeniden yaptırırken izoleli malzemeler tercih ediniz. Konutlardaki tüm ısı kaybının yüzde 25'i pencere ve kapılardan olmaktadır. Mevcut izolesiz kapı ve pencerelerinizin kenarlarındaki boşlukları pencere süngeri ile kaplayınız. Doğalgaz sobası kullanıyorsanız, soba filtrenizi cihazı kullanmaya başladığınız mevsime girdikten sonra her ay kontrol ediniz, gerekiyorsa değiştiriniz."
1 DERECE YÜZDE 6 TASARRUF SAĞLIYOR
Verimli kullanımda oda sıcaklığının 19 derece olduğunu ve 1 derecelik farkın yakıt tüketiminde yüzde 6 tasarruf sağladığına işaret eden Musa Uğurlu, "Termostatınızı, bir günden fazla evden uzak kalacaksanız, kapatınız. Sıcaklığın içeride kalması için geceleri perdelerinizin örtülü olması büyük enerji tasarrufu sağlar. Pencerelerinizden güneş çekildiği zaman perdelerinizi kapatınız. Soğuk havalarda sıcaklığı içeride tutmak için duvar veya pencere klimalarının dış havayla temas eden bölgelerini engelleyiniz. Tüm ısı kayıplarının yüzde 15'i yeniden ısıtılmak zorunda olan hava hareketlerinden dolayı gerçekleşir. Fakat bacalı veya bacasız tipte doğalgaz cihazlarının bulunduğu ortamlarda bulunması zorunlu olan 100 santimetrekare net geçişli havalandırma menfezini kesinlikle kapatmayınız. Radyatörleri mobilya ve benzeri eşyalar veya perdeler ile engellemeyiniz, kapatmayınız. Radyatörler örtülürse yüzde 15 yakıt tüketimi artar. Bacalı cihazları dolapların içerisine yerleştirmeyiniz. Bu durum cihazların ortamdan yanma havası almasını engeller ve yanma verimi düşer." uyarısını yaptı.
Doğalgaz tüketim cihazı ve yeni bir su ısıtıcısı satın alırken verimi yüksek olanın tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Uğurlu, "Pişirme ocağını ısınma amaçlı kullanmayınız. Bulunduğunuz ortamın konfor şartlarına uygun olarak ısınma cihazını ayarlayınız. Sıcak su termostatınızı 50 dereceye ayarlayınız. Aşırı sıcak su sadece fazla enerji tüketmez aynı zamanda insan cildi için yanık tehlikesi oluşturur. Bu nedenle de sağlıksızdır. Su ısıtma kontrol vanasını 'pilot' konumuna getiriniz, eğer evden bir hafta veya daha fazla uzak kalacaksanız kapatınız. Elle bulaşık yıkarken soğuk su ile durulama yapınız, bulaşık makinesinde yıkama yapıyorsanız makineyi tam dolu olarak çalıştırınız. Sıva üstünden döşenmiş sıcak su borularının yalıtımını yapınız." şeklinde tavsiyelerde bulundu.


Bu haber toplam 2213 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.