YAŞAMAK ONLARINDA HAKKI

YAŞAMAK ONLARINDA HAKKI

Osmaneli Belediyesi tarafından Sokak hayvanları Mobil Kısırlaştırma Aracı hizmete sunularak sokak hayvanlarının rehabilitasyonu ve kısırlaştırma faaliyetleri...

A+A-

Osmaneli Belediyesi tarafından Sokak hayvanları Mobil Kısırlaştırma Aracı hizmete sunularak sokak hayvanlarının rehabilitasyonu ve kısırlaştırma faaliyetleri yürütüldü. Şimdiye kadar Osmaneli’nin tüm sokaklarından toplanan 100 adet köpek kısırlaştırılarak aşılandı ve bakım alanına yerleştirildi. Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, Sokak Hayvanları Mobil Kısırlaştırma ile kayıt sisteminin de oluşturulduğunu söyledi.

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, Sokak Hayvanları Mobil Kısırlaştırma Aracı’nda yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Veteriner Hekim Abdullah Tetik; Osmaneli'deki başı boş sokak hayvanlarını tek tek yakalayıp, kısırlaştırıp, aşılayıp mikro çip uygulaması yaptıktan sonra tekrar sokaklarına bırakacağız. Diyoruz ki yaşamak tüm canlıların en doğal hakkıdır. Beraberinde burada yapılan uygulama şu; kısırlaştır, aşıla, yerinde yaşat. Yaptığımız bütün uygulamalar 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu ve ilgili yönetmelikler gereği yapılmaktadır” dedi.

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin ise, yapılan çalışmanın önemine dikkat çekerek, “Bütün canlıların yaşama hakkı vardır ve kutsaldır. O yaşama hakkına da saygı gösterme zorunluluğumuz vardır. Bu anlamda sokak hayvanlarının hem çevreye zarar vermemesi, hem onların rehabilite edilmesi, hem onların kontrol edilmesi ve çevreye hastalık veya vatandaşı ısırma gibi tehlikeli durumlardan uzaklaştırması amaçlanmaktadır. Bilecik Doğa Milli Parklar Müdürlüğünün finansmanın da yapılan çalışma ile Osmaneli'de bulunan başı boş hayvanların kontrol edilmesi, onların alınıp belli bir süre 8-10 saat zaman içerisinde kafeste muhafaza edilip, ondan sonra rehabilite etmek amacıyla anesteziye tabi tutulup, ondan sonra küpelendirme ve mikro çip takılarak tekrar doğal hayata bırakma gibi çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar esnasında da sağlık ve hijyenik koşulları gerekli hassasiyet gösteriliyor. Ayrıca mikro çip vasıtasıyla da köpeklerimizin nerde, ne zaman, ne yaptıkları bir kayıt sistemi kullanılarak takip ediliyor. Aynı zamanda bunların aşılandırılmış olması da çevreye verecekleri zararı da asgariye indirmiş oluyor. Netice itibariyle aşılandırılmış ve mikro çip takılmış bir köpeğin çevreye zarar vermesinin de önüne geçmiş oluruz. Bu anlamda yapmış olduğumuz bu çalışma herhalde Osmaneli’de bir ilk olacak. Bundan sonraki süreçte de ilçemize kazandıracağımız 30 padoktan olmak üzere 60 köpek kapasiteli ve serbest dolaşım alanlı barınağımızda oluşturduğumuz ameliyathane, muayene odası, Veteriner Hekim Odası ve Müşahede odası ile belki de bölgemizin en güzel barınağını oluşturmuş olacağız.

Ayrıca Osmaneli içersinde köpek bakıp ta sahipleri tarafından serbest dolaştırılan tüm uyarılara rağmen bağlı tutulmayan hayvan sahiplerine 5199 sayılı yasa kapsamında idari para cezaları kesildi. Ayrıca köpeklerini hala bağlı tutmayan, serbest dolaşıma izin veren ve belediye kayıt defterine kayıt ettirmeyen hayvan sahipleri hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 177.maddesine göre suç duyurusunda bulunulacaktır. Bu kanunun 177. Maddesi şöyle der:

“Hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması

(1) Gözetimi altında bulunan hayvanı başkalarının hayatı veya sağlığı bakımından tehlikeli olabilecek şekilde serbest bırakan veya bunların kontrol altına alınmasında ihmal gösteren kişi, altı aya kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. 

Bu haber toplam 1748 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.