SERKAN KARYAĞDI

SERKAN KARYAĞDI

ÜRETİM PLANLAMA

A+A-

Önlemek, bedel ödemekten ucuzdur. İyi bir planlamayla karşımıza çıkabilecek muhtemel problemleri “önlemek” mümkün. Üretim süresince sorunlarla karşılaştıkça çözüm aramak daima daha pahalıya patlar. Dikimden hemen sonra kullandığımız sistemik bir sinek, güve veya kurt ilacı bizi nasıl birkaç ay boyunca birçok dertten kurtarıyorsa, iyi planlanmış bir üretim programı bütün sene yaşayacağımız birçok maddi manevi önlemi beraberinde getirir. Yağmurdan önce verilen koruyucu maiyetteki bir mantar ilacı yağmurdan sonraki dertleri büyük ölçüde bertaraf eder. Döneminde atılan kırmızı örümcek ya da akar ilacı istilanın önüne geçer. 2 tür zirai ilaç bayii var, 1. Doktor; bu tarz bayileri hastalıkları teşhis ve tedavide uzmandır. 2. Tür Sağlıklı yaşam koçu; bu tarz bayiler ise, iyi besleme ve plan dâhilinde ilaçlama tavsiye eder. Ben 2. Grup bayilerin tercih edilmesi gerektiğine inanıyorum.

Şu konuya da dikkat çekmek isterim. Üç üretici düşünün, bir tanesi Medetli köyünde 20 Nisan tarihinde 50 dekar karpuz dikmiş olsun. İkincisi 50 dekar karpuzu 10’ar dekar olacak şekilde 10’ar gün arayla 15 Nisan-25 Mayıs tarihleri arasında dikmiş olsun. Sonuncusu 10’ar dekarlık parsellere Karpuz, Kavun, Domates, Biber, Patlıcan dikmiş olsun. Bu üç üreticiden bir tanesi büyük kumar oynamış, bir tanesi ise mutlaka para kazanacak. Cevabı biliyorsunuz, üretiminizi planlarken ürün çeşitliliğine önem verin aksi takdirde kendinizi ve tedarikçilerinizi zor durumlara sokma ihtimaliniz var. 5 sene iş yapıp, 4 sene başabaş ya da zarar, 1 sene büyük para kazanma ihtimali kesinlikle cazip değil. Her sene istikrarlı şekilde kazanç sağlama ve aylara dağılmış para döngüsü asıl hedef olmalı. 10 Mayıs’ta diktiğiniz patlıcan Haziran sonu, karpuz-kavun Temmuz ortası, Domates-Biber Ağustos başı para döndürmeye başlar ve don-kırağı olmazsa Kasım’a kadar devam. 20 Nisan Karpuzu ise 10-25 Temmuz arası bitti.

Hatta ülke olarak tarımsal üretimin planlanıp, yıllık iç tüketim ve ihracat hedeflerine göre hububat, yaş sebze-meyve, kuru sebze meyve hatta kesme çiçek ve süs bitkileri için kota teşvik ve desteklerinin belirlenmesi lazım. Gelişmiş ülkelerde yıl içinde üreteceğiniz ürünleri kayıt altına alıp taban fiyat belirleniyor. Böylelikle siz yapacağınız sağlıklı üretimde en az ne kadar para kazanacağınızı üretime başlarken biliyorsunuz. “nerede o günler” demeyin, inanın tarım il müdürlükleri, ziraat odaları ve bakanlık teknik altyapıya sahip. Veri tabanı sağlıklı olmasa da var. Tek iş bilgileri doğru ve güncel hale getirip uygulamaya koymakta. Bıçağın kemiğe dayanmasını beklemeyin, her şeyi devletten de beklemeyin. Bazen ilk adımı siz atmalısınız.

Yüksek verimli, sulanabilir ve 5 büyük şehrin tam göbeğindeki Osmaneli’miz büyük tarımsal potansiyele sahip. Çalışkan ve kabiliyetli üretici bakımından da çok zengin, iyi planlanmış bir üretim ve pazarlama stratejisiyle tarımın gözbebeği olmaya aday. Gelin bu nadide ilçemizi, yerel yönetim, bakanlık, odalar ve üreticiler nezdinde aydınlatıp doğruya ulaştıralım, pilot bölge olalım. Cümleten hayırlı Cumalar, Allah’ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun.

 

Bu yazı toplam 4347 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.