TAMAMEN ORGANİK SOLUCAN GÜBRESİ SELİMİYE KÖYÜNDE ÜRETİLİYOR

TAMAMEN ORGANİK SOLUCAN GÜBRESİ SELİMİYE KÖYÜNDE ÜRETİLİYOR

Osmaneli Selimiye köyünde 8 ay önce kurulan, Solucan Gübresi üretme tesisinde üretilen gübreler ile tamamen organik bitki üretmek mümkün olacak.  Babası...

A+A-

Osmaneli Selimiye köyünde 8 ay önce kurulan, Solucan Gübresi üretme tesisinde üretilen gübreler ile tamamen organik bitki üretmek mümkün olacak. 
 

Babası Lübnanlı, Annesi İstanbullu olan Visam Chouman ve ortağı Georges Chehade Osmaneli Selimiye köyünde, Selimiye köyü muhtarı Sadık Dayan’ında teşvik ve yardımları ile kurdukları tesislerinde Solucan Gübresi üretiyorlar.

solucan-gubresi-(4).jpg

Ziyaret ettiğimiz tesiste, solucan gübresinin nasıl oluştuğunu, ne işe yaradığını tesisin ortağı Visam Chouman anlattı. Visam Chouman; Bu solucanlar bizim tarlalarımızda olan bildiğimiz solucanlardan değiller. En fazla 5-6 santim arasında büyüyorlar. Sürekli çalışan ve sürekli üreyen bir yapıları var.

solucan-gubresi-(11).jpg

Tesisimizde oluşturduğumuz havuzlarda hayvan gübresi ile karıştırdığımız toprağın içerine bıraktığımız solucanlar, salgıladıkları sıvı ile toprağı mineral yönünden ayrıca zenginleştiriyorlar. Solucanların yiyecek maddesi ise her türlü bitkisel atık olabiliyor. Kavun, karpuz gibi meyvelerin kabuklarını çok seviyorlar. Havuzlarımızda yaklaşık 6 ila 8 ay arasında beklettiğimiz solucanlı toprağı, daha sonra 2 aylık bir aşamada kurutmaya bırakıyoruz. İki aydan sonra eleyerek gübre haline getiriyoruz. Bunun içerisinde hiçbir kimyasal madde yoktur.

solucan-gubresi-(10).jpg

Tarlaya ektiğimiz ürünlerin dibine bu gübreden atıyoruz. Gübrenin içinde solucanların bıraktığı yumurtalar çoğalarak, toprağın solucanlı hale gelmesini sağlıyor. Solucanlar bitki köklerine ve bitkinin kendisine asla zarar vermiyor. Solucanlı gübreden 3-4 yıl bir tarlada kullanıldığında, o tarlaya bir daha fenni gübre atmak gerekmiyor. Solucanlı gübre ile yetiştirilen ürünlerde tamamen organik oluyor. Solucan gübresini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da tanımış durumda. Bununla ilgili kanun ve mevzuatları da çıkardılar” dedi. 

solucan-gubresi-(5).jpg

Selimiye köyü Muhtarı Sadık Dayan’da; “Visam beyler köyümüzde böyle bir yatırım yapacaklarını söylediklerinde memnuniyetle karşıladık. Gelecekte çiftçilerimizi kimyasal gübrelerden kurtaracak, zehirli maddelerden kurtaracak bir gübre üretiyorlar. Kendi tarlamda solucan gübresinden bende kullandım. Deneme amaçlı Tarlamın yarısında kullanırken, yarısında kullanmadım. Gübre kullandığım ürün ile kullanmadığım arasında çok fark var. Her türlü tarla ve bahçe ürününde kullanılacak bir gübre” dedi.   

solucan-gubresi-(18).jpgsolucan-gubresi-(15).jpgsolucan-gubresi-(14).jpgsolucan-gubresi-(3).jpg

 

Bu haber toplam 5365 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum