SUFİ YOLU GEZGİNLERİ OSMANELİ’DE

SUFİ YOLU GEZGİNLERİ OSMANELİ’DE

Osmaneli Yolların kesiştiği, suların buluştuğu ve bu nedenlede 18 medeniyete ev sahipliği yapmış çok önemli bir kent. İpek yolu, ordu yolu, hac yolu...

A+A-

Osmaneli Yolların kesiştiği, suların buluştuğu ve bu nedenlede 18 medeniyete ev sahipliği yapmış çok önemli bir kent. İpek yolu, ordu yolu, hac yolu gibi birçok yolun geçtiği, buluştuğu lojistik merkezi. Bugün Sufi yolunu takip eden ziyaretçiler Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin ile bir araya geldiler. Başkan Şahin Sufi Yolu gezginlerini Osmaneli’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Osmaneli ilçesinin yolların kesiştiği bir kent ve Sufi yolu hakkında açıklamalarda bulundu. Başkan Şahin açıklamasında; “Türkiye’nin tarihte yetiştirdiği farklı yüzyıllarda yaşamış sûfî, şâir, âlimlere ait mekânları yeniden canlandırmak, kültür ve inanç turizmi açısından farkındalık oluşturmak ve geçmişte sahip olduğumuz manevî değerlerimizi ve kültürel hazine zenginliğimizi gün yüzüne çıkarmak amacıyla tasarlanan Sufi Yolu İstanbul’dan başlayarak Konya’ya kadar Doğa yürüyüşcülerine, bisiklet ve kültürseverlere unutamayacakları bir macera sunuyor.

sufi-yolu-gezginleri-osmanelide-2.jpg
Osmanlı döneminde Hac yolunun bir parçası olan bu güzergâh uluslarararası teamüllere uygun olarak Grande Randonne tarzı işaretlenerek, yürüyüş ayrıntılarını içeren Türkçe ve İngilizce rehber kitap hazırlanmış, GPS verileri ve ayrıntılı haritası oluşturulmuştur.
Yürüyüş Yolu’nun toplam uzunluğu yaklaşık 801 km’dir. Sufi Yolu Yürüyüş Yolu projesi, bölgeye 2014 yılından itibaren yapılan yürüyüş etkinlikleri sonucunda uluslararası bir ekip tarafından oluşturuldu.
Bu tip güzergâhların çalışmaları hiçbir zaman bitmeyeceği için çalışmalar ilgili kurumlarca gelecek yıllardada devam edecektir.
Sufi Yolu Rotası İstanbul’da Eyüp Sultan’da başlıyor ve İstanbul içindeki 14 kilomtrelik yürüyüş sonunda Yenikapı İDO terminalinden feribotla Yalova’ya devam ediyor.
Yalova ilinde sırasıyla Samanlı, Akköy, Kaplıca, Gökçedere, Kurtköy ve Güneyköy’e uğranılıyor.
Bursa ilinde Hamzalı, Orhangazi, Cihanköy, Yeniköy, Üreğil, Çakırlı, Keramet, Bayındır, Mahmudiye, Orhaniye, İnikli, Elbeyli üzerinde İznik’e ulaşılıyor. İznik sonrası Çamdibi, Hocaköy, Çiçekli ve Kaynarca.
Bilecik ilinde Bereket, Düzmeşe, Osmaneli (Lefke), Günüören, Bayırköy, Vezirhan, Zobran, Kuyubaşı üzerinden Bilecik merkez. Sonrasında Yeniköy, Küre, Söğüt, Kızılsaray, Savcıbey, Hayriye, Rızapaşa ve Yeşilyurt üzerinden Eskişehir’e devam ediyor.
Eskişehir ilinde Uludere, Eğriöz, Alınca, Tepebaşı, Eskişehir merkez, Odunpazarı, Yukarı Çağlan, Süpren, Karapazar, Sarayören, Taşlıköy, Ayvalı, Aslanbeyli, Seyitgazi, Örencik, Sancar, Sarıcailyas, Şükranlı, Çukurca, Yazılıkaya, Ağlarca, Han ve Başara üzerinden Afyon iline varılıyor.
Günümüzde yurt dışındanda birçok gezginin yürüyerek, bisikletle, araçla seyyahat ettiği yol Osmaneli (Lefke) için turizmde çok önemli bir değer. Lefke Rüstempaşa Kervansarayı'nı hizmete soktuğumuzda bu yoldan turizmde çok daha fazla yararlanacağız. Osmaneli'nin gerçek tarihini, kültürel Değerlerini ve Varlıklarını çok değerli akademisyenlerle gün yüzüne çıkarıyoruz. Osmaneli turizmde sadece Türkiye de değil, Dünya da yükselen değer oluyor” dedi. 

 

Bu haber toplam 3594 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.