MEHMET ERDEM

MEHMET ERDEM

SİYASETTE 2+2’NİN 4 ETMEDİĞİNİN KANITI

A+A-

31 Mart seçimleri ile ilgili olarak Osmaneli analizlerimize devam ediyoruz. 
31 Mart seçimleri öncesinde yazmış olduğum köşe yazsında siyasette 2+2’nin dört etmediğinden bahsetmiştim. Yine 31 Mart seçimlerinde oy kullanma oranının düşeceğini dile getirmiştim. Öyle de oldu. 
İYİ Parti ve CHP’nin 31 Mart seçimlerine Osmaneli’de ittifakla girmesi her ne kadar Millet ittifakını favori hale getirse de, tabandaki CHP seçmeninin iyi konsolide edilememesi, ittifak’ın tek bacaklı kalmasına neden oldu. Belediye Başkan ve İl Genel Meclisi 1ve 2.nci sıra adaylarının da İYİ partiden olması, ittifakın tam manasıyla oluşmamasına sebep oldu. Birçok CHP’li ya sandığa gitmedi, ya da Millet ittifakına oy vermedi. Oysa 31 Mart seçimleri için sahaya ilk önce Bekir Torun çıkmıştı. Yaklaşık 4 ay boyunca yaptığı seçim çalışmalarından dolayı ben kendisini tebrik ediyorum. Bu kadar uzun süre aynı performansı göstermek, aynı hızla seçim çalışması yapmak herkesin harcı değildir. 
24 Haziran 2018 tarihinde yapılan ve İYİ partinin ilk kez katıldığı seçimlerde İYİ partinin Osmaneli ilçe merkezinde 1583, CHP’nin de 2766 oyu bulunmaktaydı. Bu oyları topladığımızda 4349 oy ediyor. Oysa 31 Mart seçimlerinde İYİ Parti ve CHP yani Millet İttifakı Belediye Başkanlığında 2927 oy aldı. Yani iki partinin 31 Mart seçimlerinde almış olduğu 2927 oy, 24 Haziran seçimlerinden 1422 oy daha az. İşte başta da dediğim gibi Siyasette 2+2 her zaman dört etmiyor. Yani Millet ittifakı Osmaneli’de kurulurken yapılan hatalar, Bekir Torun’un ilk başlarda favori ve en çok ve en uzun süreli çalışan aday olmasına rağmen seçimi kaybetmesine neden oldu. En basit hesapla CHP seçmeninin 31 Mart seçimlerinde Osmaneli’de %50’sinin sandığa gitmediğini ve Bağımsız aday Münür Şahin’e oy verdiğini gösteriyor. 
Yine 31 Mart seçimleri öncesinde siyasi partilerin dışarıdan oy aramak yerine kendi üyeleri ve taraftarlarının gönüllerini yapmalarını, öncelikle kendi üyelerinin oylarını sağlama almaları gerektiğini yazmıştım. Hem Ak Parti’nin, hem de İYİ Parti ve CHP’nin amış olduğu oylara baktığımızda bu tespitimizin de doğru olduğuna şahit olduk. 
Millet İttifakının; 31 Mart’ta ittifakın tek ayaklı kurulması, CHP tabanının bu ittifaka tam olarak inandırılamaması, CHP’li bazı eski yönetici ve üyelerin ellerinden kaçırılması Belediye Başkanlığını kaybetmelerine neden olmuştur. Siyasette 2+2’nin her zaman dört etmediği böylece bir kez daha kanıtlanmış oldu.  

 

Bu yazı toplam 2855 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.