SATILACAK BUĞDAY MI KALDI Kİ TMO AÇILACAK

SATILACAK BUĞDAY MI KALDI Kİ TMO AÇILACAK

BİR AKSİLİK OLMAZA 18 TEMMUZ’DA BİLECİK’TE TMO AÇILACAKMIŞ “SATILACAK BUĞDAY MI KALDI Kİ TMO AÇILACAK”

A+A-

Osmaneli Haber Gazetesi olarak  5 Temmuz 2017 tarihinde, “BİLECİK’TE TMO AÇILACAK MI? AÇILMAYACAK MI?” başlıklı haber yapmıştık. TMO’nun Bilecik ilinde açılarak buğday alımı yapıp yapmayacağı konusunu ilk önce Osmaneli İlçe Tarım Müdürlüğüne sormuştuk. İlgililer kendilerinin bilgilerini olmadığını, Bilecik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne sormamız gerektiğini söylediler. Bilecik İl Müdürlüğünü aradığımızda kendilerinin de bilgisi olmadığını, bu işle Ziraat odasının ilgilendiğini, onlara sormamız gerektiğini söylediler. Bilecik Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen’e telefonla ulaşarak TMO’nun açılıp açılmayacağını sorduğumuzda, “Bakanlık Buğday taban fiyatlarını açıklamadı, açıklarsa 13 Temmuz’da açılacak ve alım yapacak, taban fiyat açıklanmazsa TMO Bilecik’te açılmayacak” dedi. 
10 Temmuz 2017 Pazartesi günü Bilecik Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız’ın konu ile ilgili açıklaması ile karşılaştık. İl Müdürü Yıldız, bir aksilik olmazsa 18 Temmuz’da TMO’nin açılacağını beyan etmekte idi. Aynı gün gazetemizi ziyaret eden Osmaneli’nin bir köy muhtarı il müdürünün açıklaması ile ilgili olarak, “Osmaneli’de ve Bilecik’in birçok yerinde biçilecek buğday mı kalmış ki, 18 Temmuz’da TMO’ni açacaklar. Osmaneli’de buğdaylar biçileli bir hafta oldu. Biçilecek buğday kaldı ise ancak yaylalarda, yani yüksek yerlerde vardır. Bizler buğdaylarımızı biçtik ve mecburiyetten tüccara götürdük sattık” dedi.
Geçtiğimiz gün TMO ile Bilecik İl Gıda tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğünü aradığımızda bilgilerinin olmadığını söylemelerine rağmen, bugün yapılan açıklama, “Demek ki haberleri Varmış” dedirtti. Bilecik’in birçok yerinde buğdayların biçilmiş olması, bu saatten sonra TMO’nun açılacak olmasının bir şey ifade etmeyeceğinin göstergesidir. Konuyla ilgili görüştüğümüz bazı Osmaneli’li çiftçiler ise, “Müdür beye günaydınlar olsun. Temmuz’un 18’inden sonra açılacak olan TMO hiçbir çiftçinin işine yaramaz. Çünkü çiftçinin elinde buğday kalamadı. Bizler buğdayı ambarımıza koymadan, tarladan götürüp satmaya mecburuz. Çünkü cebimizde biçer masrafını ödeyecek paramız yok. Zamanında veresiye aldığımız mazotun parasını da buğdayı satarak ödemek zorundayız.  Bu senede Çiftçinin yüzü gülmeyecek, güldürmeyecekler” dediler. 
Bilecik Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız’ın konu ile ilgili açıklaması. 
"İlimizde 120-1450 m rakım arasında geniş alanlarda buğday üretimi yapılmaktadır. Çiftçilerimizin ürettiği buğdayın piyasada istenilen değeri bulmasını sağlamak amacıyla TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) nun buğday alımı yapması için İl Müdürlüğümüz tarafından sözlü ve yazılı olarak Eskişehir Şube Müdürlüğüne talepte bulunulmuştur. Siyasi, idari ve sivil girişimcilerin de katkıları ile olumlu netice alınarak Ofis ilimizde alım yapacağı kararını vermiştir.
TMO buğday alımına bir aksilik olmazsa 18 Temmuz Salı günü başlayacak olup 1 ay süre ile alıma devam edecektir. Verim ve kalitenin bölgesel olarak değişmekle birlikte geçen yıla göre daha iyi olduğu gözlenmektedir. Biçerdöver kontrolleri teknik elamanlarımız tarafından yapılmakta olup; dane kayıplarının azaltılması  ve anız yakılması engellenmektedir.
Çiftçilerimizin ürünlerinin bol, kazançlarının bereketli olmasını diler, ofisin açılmasında katkısı olan herkese çiftçimiz adına teşekkür ederim" dedi.


Bu haber toplam 1531 defa okunmuştur
Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.