RUS BİLİM ADAMLARINDAN OSMANELİ'NE BÜYÜK  İLGİ

RUS BİLİM ADAMLARINDAN OSMANELİ'NE BÜYÜK İLGİ

Osmaneli insanlığın ilk tarihinden bu yana birçok medeniyetin ilgisini çekmiş ve yerleşim yeri olmuş, İpek yolu, Ordu yolu, Hac yolu gibi çok önemli yolun...

A+A-

Osmaneli insanlığın ilk tarihinden bu yana birçok medeniyetin ilgisini çekmiş ve yerleşim yeri olmuş, İpek yolu, Ordu yolu, Hac yolu gibi çok önemli yolun geçtiği önemli bir yerleşim yeridir. Türkiye'nin üçüncü büyük nehri Sakarya'nın içinden geçtiği ve bu nehre Göksu, Göynük Suyu, Karasu gibi üç nehre sahip kenttir. Nehirlerin çok olması özellikli birçok tarihi köprününde ilçe sınırları içinde kalmasını sağlamıştır.
Sakarya Nehri üzerinde yer alan Roma Köprüsü ve hemen yanında yer alan dönemi araştırılan köprü, İçmeler tesislerine 3 km mesafedeki dönemi bilinmeyen halk arasında Antik Köprü ismiyle anılan köprü, Göksu üzerinde yer alan Taş Köprü Osmaneli ilçesinee büyük değer katmaktadır. Bu Köprülere kayıp birçok köprüyü eklemek için Tarihçilerin çalışmaları sürdürüyor.
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Sami Öztürk ve Koç Üniversitesi Post. Doç. olarak görev yapan Roma Tarihi uzmanı Dr. Roman Shlıakhtin Osmaneli’de köprüler konusunda incelemelerde bulundular. Özellikle Roma dönemine ait ola CP AŞ fabrikasının yanındaki Roma Köprüsü(Justianus Köprüsü) yanında bir köprü daha olduğu ve bu köprünün tarihinin çok daha eski olduğu hocalarca belirlendi. Rus Tarihçi Dr Roman Shlıakhtin köprülere hayran kalırken kullanılan taş ve işçiliğin yeni bir çalışma alanı olacak kadar değerli olduğunu söyledi.

rus-bilim-adamlari-2.jpg
Tarihi belli olmayan İçmeler Tesislerimize 2 km mesafedeki Antik Köprü ise hocaların büyük ilgisini çekti. Bu köprünün tarihide çok geçmişe gidecek ve Osmaneli ve Bilecik için çok önemli bir tarihi varlık olacak. Gözetleme kulelerindede inceleme yapan Rus Tarihçi Dr. Roman Shlıakhtin ve Doç. Dr. Hüseyin Sami Öztürk yeni bulgulara eriştiler. Gözetleme Kulelerinin Selçuklu veya Roma döneminden kaldığını daha önce tarihçiler ifade ediyorlardı. Hocalar bu önemli tarihi varlıkların çok daha eski dönemlere gidebileceğini belirlediler.
Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin hocalarla Prof. Dr. Yunus Söylet İçmeler Tesislerinde sabah kahvaltısında bir araya geldi. Başkan Şahin yaptığı açıklamada;"Osmaneli turizmde değer olurken değerli hocalarımız, değerli bilim adamları ile araştırmalarla yeni bulgular elde ediyoruz. Osmaneli tarihi artık bilimsel verilere, gerçeklere dayanan, çok değerli hocalarımızın araştırmaları sonucu oluşan çalışmalarla çok daha gerçekçi yazılıyor. Yılların yanlış bilgilerini artık gerçek bilgilerle düzeltiyoruz. Değerli hocalarımızın yayınlarını Kültür ve Turizm Bakanlığımızın verdiği yetkiyle yayınlıyoruz. Artık kaynaklarımız kalıcı ve akademik oluyor. Değerli hocalarımızın çalışmaları, bizimle çalışan diğer hocalarımızla birlikte devam edecek. Hocalarımzıa çok teşekkür ediyoruz dedi"dedi.

 

Bu haber toplam 1655 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.