MEHMET ERDEM

MEHMET ERDEM

POŞET MEVZUU

A+A-

01 Ocak 2019 tarihi itibariyle hayatımıza birçok yenilikler giriyor. Bunlardan bir de çevre kirliliğinin önüne geçebilmek amacıyla, Marketlerde poşetler bundan sonra poşetlerin para ile satılması. 
Tabi yeni getirilen bir uygulamaya insanların adapte olması çokda kolay değil. Yılların vermiş olduğu alışkanlar bir günde silinip atılamıyor. Kanunla getirilen yeni uygulamalar neler getirir, neler götürür ileriki günlerde hep birlikte göreceğiz. 
Yalnız aklıma takılan bazı şeyler var. Eskiden bizlere marketlerden verilen bedava poşetlerle çevre kirliliği yaptırılıyordu, şimdi paramızla mı çevreyi kirleteceğiz. 
Mesela, A Marketinin logolu poşetini cebime koyup B marketine alışverişe gitsem, kasada ödeme yaptıktan sonra bu poşeti cebimden çıkartıp aldığım ürünleri A Marketinin poşetine koymama B marketi görevlileri izin verirler mi? Vermezlerse ben B Marketinin poşetini mecburen almak zorundamı kalacağım? 
Poşet parası vermemek adına, markete el arabasıyla veya büyük bir domates kasasıyla gitsem, market yetkilileri bu şekilde içeriye girmeme izin verirler mi?
Markete gittiğimizde ürünlerimizi 25 kuruş vererek aldığımız marketin logolu poşetlerine koyup dışarı çıktığımızda, biz vatandaşlar kendi paramızla o marketin reklamını yapmış olmuyormuyuz? Marketler kendi reklamlarını hem de üste para alarak vatandaşa yaptırmış olmuyorlar mı?
Manavdan, Pazardan, fırından, şarküteriden almış olduğumuz ürünleri koyduğumuz poşetlere ücret alınmayacakmış. Eeee bu poşetler çevre kirliliğine sebep olmuyorlar mı? Veya bu esnaflar çevre kirliliği meydana getirmeyen naylon poşetler mi icat edecekler?
İşte böyle sevgili dostlar. Her yeni kanun, her yeni uygulama birçok soru işaretini de kendi içinde barındırıyor. Çevre kirliliğine neden olan ve yüzlerce yıl toprakta yok olmayan Naylon Poşet’e ücret uygulamaktansa, naylon poşet kökten yasaklansa daha iyi olmaz mı? Eskiden kâğıtlardan yapılan kesekâğıtları vardı. Poşetler yerine Pazar çantaları, hasır sepetler ve elbetteki fileler. Poşet yerine bunlara dönülse daha iyi olmaz mı? 
Bu Poşet mevzuu vatandaşın kafasını epeyce karıştıracak gibi duruyor. Ne dersiniz, sizce de öyle değil mi?

 

Bu yazı toplam 2906 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum