DİDEM UÇAK

DİDEM UÇAK

PANİK ATAK

A+A-

Panik atak bir tür kaygı bozukluğudur. Panik atakta kişiler yoğun fizyolojik belirtiler yaşarlar. Bu belirtiler kişide kaygı(anksiyete)duygusunu arttırır.Kişi bedenindeki bu belirtilere anlam veremez ,kendisine kötü birşey olduğunu örneğin kalp krizi ,beyin kanaması gibi kötü krizlerden birinin ilk belirtilerini yaşadığını düşünür. Kişinin düşüncelerinde bu felaket senaryoları arttıkça panik atak belirtilerinin şiddeti de artar.Kişiler bu durumla başa çıkamaz öleceğini düşünür, yanına en güvendiği insanları çağırır yada hastaneye götürün beni gibi düşüncelere kapılır.

Panik atakların çoğu hastanelerin acil servislerinde kendilerini bulurlar.Ancak doktorlar bu durumun tıbbi bir durum olmadığını psikolojik bir sorun olduğunu söylerler.Çünkü panik atak bir kalp hastalığı ,beyin kanaması ya da felç hastalığı gibi bir sorun değildir.Panik atak yaşayan kişiler bu duruma çok inanmazlar yinede kendilerini sağlık doktorlarına kontrol ettirirler. Fakat sonuç değişmez .Kişide tıbbi bir sorun olmadığı bulunur.Kişideki panik ataklar dışsal bir durum tarafından tetiklenebilir.Örneğin; otobüste ya da  minibüste olma, sık sık asansöre binme, trafikte sıkışıp kalma, köprü üzerinden geçmek, uzun bir sınav sırasında, evde tek başınayken, gece yarısı yatakta olma gibi.

 

Panik Atak Belirtileri

Çarpıntı

Terleme

Titreme ve sarsılma

Nefes darlığı

Soluğun kesilmesi

Bulantı, karın ağrısı

Ölüm korkusu

Uyuşma ve karıncalanma

Kontrolünü kaybedeceği düşüncesi

Üşüme, ürperme, ateş basması

Gerçeklik dışı duygular ya da benliğinden ayrışmış hissetme

Göğüs ağrısı ya da göğüs sıkışması

 

Tedavisi

Panik bozukluğun tedavisinde psikoterapi önemli derecede rol oynar.Panik bozukluk tedavisinde etkili olan bir çok psikoterapi yöntemi vardır. Bunların içinde etkinliği kanıtlanmış , benimde kullandığım bir yöntem olan Bilişsel Davranışcı terapi genellikle ilk tercihtir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayın...

http://www.didemucak.com.tr/tr  

Bu yazı toplam 1976 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.