OY KULLANMAK HEM HAKTIR HEM SORUMLULUKTUR

OY KULLANMAK HEM HAKTIR HEM SORUMLULUKTUR

Gazetemizi ziyaret CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün,  anayasa değişikliğine karşı bütün seçmenleri Pazar günü sandığa gitmeye çağırdı....

A+A-

Gazetemizi ziyaret CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün,  anayasa değişikliğine karşı bütün seçmenleri Pazar günü sandığa gitmeye çağırdı. “Milletin makus talihinin yenildiği bu topraklarda, bize bağımsız bir ülke bırakanlara borcumuz var” diyen Tüzün, “Haydi gelin, çocuklarımıza hayırlı bir gelecek bırakalım” dedi. 

yasar-tuzun-oy-kullanmak-hem-haktir-hem-sorumluluktur.jpg

Referandum kampanyası sırasında 40’dan fazla ilde düzenlenen mitinge katılan, Bilecik ilçe ve köylerini dolaşarak hemşerileriyle bire bir temas kurarak değişikliğin sakıncalarını anlatan Tüzün,  Pazar günü hayırlı bir sonuç çıkacağını belirtti. Kampanya süresince gezdikleri bütün yerlerde anayasa değişikliği konusunda doğruları söylediklerini, iktidarın ise konuyu saptırmaya çalıştığını ifade eden Tüzün, “hayır” oylarının sürekli yükseldiğini vurguladı. Anayasa değişikliği için son uyarılarda bulunan Tüzün, şunları söyledi:
Hayır demezsek tek adam her şey olacak.Başkan seçilecek kişi hem hükümet, hem Meclis, hem de mahkeme olacak. Başkan ülkeyi kimseye danışmadan tek başına çıkaracağı kararnamelerle yönetecek.
Hayır demezsek Başkan olan kişi aynı zamanda bir partinin genel başkanı olacak. Bütün üst düzey bürokratları kendisi atayacak, il başkanları vali, valiler il başkanı gibi davranacak. Başkan senin partinden değilse devlet kapısında yerin olmayacak.
Hayır demezsek seçtiğiniz milletvekillerinin hiçbir hükmü kalmayacak. Meclis’te hükümet için güvenoylaması bile yapılamayacak, hükümet denetlenemeyecek, sizin sorunlarınız konusunda milletvekilleri bakanlara soru bile soramayacak.  
Hayır demezseniz Başbakan olmayacak.Bakanlar sadece Başkana karşı sorumlu olacak,Meclise karşı sorumlu olmayacak.
Hayır demezseniz Başkan kendini ve bakanlarını mahkemeye çıkarma girişiminde bulunan meclisi feshedebilecek.
 img_5888.jpg

 

“DAVAMIZ TÜRKİYE DAVASI”
Anayasa değişikliğinin bir seçim olmadığına dikkat çekerek, “Evlatlarımızı düşünerek hayır demek için o kadar sebep var ki saymakla bitmez” diyen Tüzün şöyle devam etti: 
“Davamız, Türkiye davasıdır. Referandum parti işi değildir. Biz Anayasa değişikliğinin nasıl büyük zararlara yol açacağını, memleketin tapusunun devri anlamına geleceğini örneklerle açıklamaya çalışırken akla hayale gelmedik suçlamalarda bulundular. Hayır diyoruz, ne teröristiz, ne Fetöcüyüz,  Büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere emanet ettiği Cumhuriyeti savunuyoruz.Türkiye Cumhuriyeti'nin bölünmez bütünlüğünden, demokrasiden, özgürlükten, barıştan, laiklikten yanayız. Gelin, milletimize, ülkemize, hayırlar getirmesi dileğiyle, Pazar günü sandığa gidelim, vatandaşlık hakkımızı kullanalım. Bizlere bağımsız yaşayacağımız bir vatan bırakmak için, bu topraklarda kefensiz yatan şehitlerimize borcumuzu ödeyelim. Gelin hep beraber HAYIR oyu kullanarak, bizler de gelecek kuşaklara demokratik bir ülke bırakalım. Gelin, milletin makus talihinin yenildiği, kuruluşun ve kurtuluşun başkentinde bir kez daha bize yakışanı yapalım.”
OY KULLANIRKEN DİKKAT…
Tüzün, Pazar günü oylama sırasında dikkat edilmesi gereken konular hakkında da vatandaşlara uyarılarda bulundu: 
Üzerinde Yüksek Seçim Kurulu filigranı, arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulaları kabul edilmeyecek.
"TERCİH" mührü basılmamış ya da hem "EVET" hem de "HAYIR" bölümüne veya birden fazla alana taşacak şekilde "TERCİH" mührü basılan oy pusulaları geçersiz olacak.
Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış, üzerine "TERCİH" mührü dışında herhangi bir işaret, isim, imza kaşesi, mühür ya da parmak izi basılmış oy pusulaları geçerli sayılmayacak.
Üzerinde yer alan bölümleri belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş, üzerinde yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler veya sayılar yazılmış, şekiller çizilmiş birleşik oy pusulaları da geçersiz sayılacak.
Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında yırtılması, bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazaen yırtılması, herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamaması durumlarında oy pusulası geçerli sayılacak
AYNI YERE BİRDEN FAZLA MÜHÜR BASILIRSA
Birleşik oy pusulasının katlanarak zarfa konulması sebebiyle "TERCİH" mührü ile oy pusulasının arkasına basılan sandık kurulu mühür izinin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi, birleşik oy pusulasında "EVET" ve "HAYIR" şeklinde ayrılan alanlara taşmamak kaydıyla, aynı yere birden çok "TERCİH" mührü basılması durumlarında oylar geçerli olacak.
ZARFA BAŞKA BİR ŞEY KOYMAYIN
Birleşik oy pusulasında baskıda silinme veya yanlışlık yapılmış olması halinde, "TERCİH" mührünün vurulduğu bölüm kesin olarak anlaşılan oy pusulaları da hesaba katılacak.Zarfın içinden el ilanı, broşür ya da özel bir işaret, yazı veya şekil taşıyan kağıt veya işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkmış olması halinde, bu zarftan çıkan oy pusulası geçersiz olacak.
HAMİLELER VE HASTALAR SIRA BEKLEMEYECEK
Hamileler, hastalar ve engelliler sıra bekletilmeden oylarını verecek. Yaşlıların, onlara yardım eden seçmenlerin ve görevlendirilen güvenlik güçlerinin de bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilebilecek.
 NÜFUS CÜZDANI YANINIZDA OLSUN 
T.C. kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı,Geçici Kimlik Belgesi, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliği tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanabilecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.Belediyeler ile muhtarlarca düzenlenen kimlik geçerli olmayacak. 
KABİNDE CEP TELEFONU YASAK
Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girilemeyecek. Seçmene hata veya başka bir neden ileri sürülmesi halinde dahi yeni bir oy pusulası verilmeyecek. Seçmenler oy kullandıktan sonra seçmen listesinde isminin karşısındaki alanı imzalayacak.
SANDIK GÖREVLİLERİ ENGELLİLERE YARDIM EDEMEYECEK
Görme engelliler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımıyla oylarını kullanabilecek. Bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemeyecek.Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremeyecek, oy kullanma sırasında yardım edemeyecek.
SANDIKLAR OY VERME SAATİNDEN ÖNCE AÇILMAYACAK
Sandık kurulu başkan veya üyeleri, okuma - yazma bilmeyen seçmenlere oy verme sırasında yardım etmek amacıyla oy verme yerine giremeyecek, oy kullanma sırasında yardım edemeyecek. Sandık seçmen listesindeki bütün seçmenler oylarını kullanmış olmaları halinde dahi oy vermenin bitim saatinden önce sandıklar kesinlikle açılamayacak. Sayım ve döküm açık olarak yapılacak. Oy verme yerinde bulunanlar sayım ve dökümü izleyebilecek.
SANDIKLARA SAHİP ÇIKACAĞIZ
Tüzün, oy vermekle görevlerinin bitmediğini de vurgulayarak, “Oy verme işlemi bittikten sonra sandık görevlilerimiz sandıkların başında bekleyecek. Oy sayımının doğru yapılmasını, tutanaklara doğru geçirilmesini sağlayacak. Herhangi bir hile yapılmaması için gözümüzü dört açacağız” dedi.

Bu haber toplam 4540 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.