OSMANELİ’de PANAYIR OLSUN MU? OLMASIN MI?

OSMANELİ’de PANAYIR OLSUN MU? OLMASIN MI?

Uzun yıllardan beri yapılan Geleneksel Osmaneli panayırı 19 Eylül 2016 Pazartesi günü başladı. Geçmiş yıllarda 3 gün süreyle kurulu bulunan panayır,...

A+A-

munur-sahin-001.jpgUzun yıllardan beri yapılan Geleneksel Osmaneli panayırı 19 Eylül 2016 Pazartesi günü başladı. Geçmiş yıllarda 3 gün süreyle kurulu bulunan panayır, bu yıl 6 güne çıkartıldı.

Panayırın Osmaneli ilçesinde kurulup kurulmamasıyla ilgili olarak son birkaç yıldır meydana gelen görüş ayrılıkları nedeniyle, Osmaneli’de siyasetle uğraşan, esnaflık yapan bazı siyasetçi ve esnaflarımızın görüşlerini aldık. Osmaneli panayırının, Osmaneli ilçesine yararlı mı, zararlı mı sorusunu sorduk. 

Osmaneli panayırı ile ilgili olarak Belediye Başkanı Münür Şahin, “Geleneksel Osmaneli panayırımızı, yoğun ilgi nedeniyle bu yıl 6 güne çıkardık. Halkımızın bir şölen havası içinde katıldığı ve beklediği panayırımız, tarım ürünlerimiz için de ayrı bir tanıtım fırsatı olacak. Her yıl geliştirerek devam edeceğimiz panayır için bu yıl düşündüğümüz bir takım sosyal etkinlikleri gelecek yıllara bıraktık. Yakın il, ilçe, belde ve köylerimizi geleneksel Osmaneli panayırımıza bekliyoruz” dedi.

hakan-ozkan.jpgİlçemiz de siyaset yapan, Ak Parti İl Genel Meclisi Üyesi Hakan Özkan ile yaptığımız görüşmede, meclis üyesi Özkan, “Panayır yapılsın yapılmasın tartışmaları birkaç yıldır yapılıyor. Geçen yıl Belediyemiz bu konuda kamuoyu yoklaması yaptı. Osmanelili vatandaşlarımızdan panayırın yapılması konusunda bir görüş çıktı. Yıllardır geleneksel olarak yapılan panayırımızı halkımız bekliyor. Osmaneli tarıma dayalı bir ilçe olduğundan, vatandaşlarımız hasat mevsimi sonunda alışverişini panayırdan yapıyor. Osmanelili hemşerilerimiz büyük şehirlerdeki AVM’lere gidip te oralardan alışveriş yapmıyor. Yerli esnafımız açısından sıkıntı olabilir ama panayır Osmaneli ilçemize de maddi bir gelir bırakıyor. Ayrıca halkımız bir hafta da olsa eğlenip, bir senenin yorgunluğunu atıyor. Diğer ilçelerden ve köylerden gelenler buluşup hasret gideriyor. Panayırın geçmişi uzun bir tarihe dayandığı için yapılmasından yanayım” dedi.

orhan-ugur.jpgOrhan Uğur: MHP Osmaneli İl Genel Meclisi Üyesi; “Panayır halkımız için, halkımızın maddi menfaatleri için ne kadar faydalı ise, yerel esnafımız içinde o kadar zararlı. Ben köylerden gelen ve Osmaneli’de yaşayan vatandaşlarımızın panayırda da yerli esnaflarımızdan alışveriş yapmalarını istirham ediyorum.  Halkımızın senede birkaç gün de olsa eğlenmesi açısından panayırın kurulması iyi ama, bu işi yerel yönetimimiz daha iyi organize ederek, yerli esnafımızı ön plana çıkaracak şekilde yapmalıdır.”

 

 

 

 

faik-ustun.jpgFaik Üstün: CHP Osmaneli İlçe Başkanı; “Yıllardır yapılan ve geleneksel hale gelen panayır, halkımızın eğlencesi ve hoşça vakit geçirmesi için güzel bir etkinlik. Vatandaşlarımız bir yıllık ihtiyaçlarının birçoğunu panayırdan karşılıyor. Belki daha ucuza mal ediyor, fakat alışveriş yaparken yine de yerel esnafımızı tercih etmeliler. Panayırda dışarıdan gelen esnaf yerel esnafa darbe vuruyor. Kahvehane, lokanta gibi esnaflarımız kazansa da, diğer esnaflarımız seyyar esnaflar karşısında zarar ediyor. Panayırın festival havasında daha çok eğlenceye dayalı ve yerel esnaflarımız ile ortaklaşa yapılmasından yanayım.”

 

 

 

murat-ozer.jpgMurat Özer: MHP Osmaneli Belediye Meclis Üyesi; Esnafımız için zararlı fakat Osmaneli belediyesi kurulan panayırdan 200 – 250 bin lira gibi bir gelir elde ediyor. İlçe dışındaki büyük illere gidemeyen vatandaşlarımız için faydalı, fakat yerli esnafımız için zararlı bir durum. Köylerden gelen vatandaşlarımız panayırdan yaptıkları alışverişleri daha ucuza mal edebiliyorlar. Belediyenin de buradan elde ettiği gelir de az bir para değil. Bu para da Osmaneli ilçemize yatırıma gidiyor. Panayırın yerli esnaf ve belediye ile iş birliği içerisinde yapılması daha güzel olacaktır.

 

 

 

 

 

saban-gudem.jpgŞaban Güdem: Ak Parti Osmaneli Belediye Meclis Üyesi; “Osmaneli’de kurulan panayır her ne kadar yerli esnaf açısından zararlı olsa da, millet açısından faydalı bir etkinliktir. Milletin menfaati olduğu sürece Osmaneli’de panayırın devam etmesi gerekmektedir.”

 

 

 

 

 

 

 

 

20160920aw852822_05.jpgAydın Yıldız: Osmaneli Esnaf Odası Başkanı: “Osmaneli’de panayırın olması Osmaneli esnafına vurulmuş bir darbedir. Yerli esnafımız zaten iş yapamazken, dışarıdan seyyar satıcıları buraya getirerek panayır kurmak, Osmaneli’nin parasını dışarıya savurmaktır. Belediye Başkanı geçen yıl panayırın olmayacağını, festival şeklinde yapılacağını söylemişti. Fakat bırakın panayırı kaldırmayı, her yıl üç gün olan panayırı bu yıl 6 güne çıkardı. Osmaneli’den her gün Adapazarı’na minibüsler 6 sefer yapmaktadır. Dolu gidip dolu gelmektedir. Keza Bilecik’e aynı şekilde her 20 dakikada bir minibüs seferi vardır. Halkımız Adapazarı’na ve Bilecik’e alışverişe giderken, Osmaneli esnafının kan ağladığı bir zamanda panayırın buraya getirilip kurulması, Osmaneli esnafının bitirilmesidir. Güneydoğu’dan her gün şehit haberleri gelirken, Türk Askeri Suriye’de savaşırken, Osmaneli belediyesi burada milleti eğlendirmek için panayır kurmaktadır. En tehlikelisi de ülkemizin çeşitli illerinde teröristlerce bombalar patlatılmakta. Devletimiz ve Hükümet yetkililerimiz güvenlik nedeniyle milli bayramları ertelerken, Allah göstermesin, bu kalabalığı buraya toplamanın ne anlamı var. Burada olumsuz herhangi bir şey olursa bunun vebalini Belediye Başkanı ödeyebilecek mi? Panayırın, Osmaneli belediyesinin kasasına girecek üç beş kuruş tan başka bizlere hiçbir getirisi yoktur. Demek ki Osmaneli belediyesi panayırda kiralayacağı üç beş yerin parasına kalmış.” 

 

img_1985.jpg

Panayır için dışarıdan gelen esnaflarla yaptığımız görüşmelerde, işlerin kesat olduğunu, milletin alım gücünün yeterli olmaması nedeniyle pazara pek rağbet etmediğini söylediler. Panayırın son iki gününü beklediklerini belirten pazarcılar, “Son iki günde biraz hareketlilik olursa para kazanabileceğiz. Böyle devam ederse bizim işimiz de kötü” dediler.

img_1984.jpg

Panayır konusunda Osmaneli’nin yerli esnafları ile yapmış olduğumuz görüşmelerde, “panayır olacaksa yerel yönetim ve Osmaneli’nin yerli esnafları ile ortaklaşa olmalıdır. Osmaneli halkının parası buraya 3 günlüğüne gelip, ucuz ve kalitesiz malları halkımıza satan yabancı esnaflara kaptırılmamalıdır. Bizler Osmaneliliyiz. Biz senenin 365 günü buradayız. Düğünümüzü de beraber yapıyoruz, cenazemizi de beraber kaldırıyoruz. Burada kazandığımızı burada da harcıyoruz. Belediyenin bizlere sahip çıkması gerekir” dediler.  

Bu haber toplam 3621 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.