MEHMET ERDEM

MEHMET ERDEM

OSMANELİ “ORTAK AKLIN” NERESİNDE ?

A+A-

Geçtiğimiz hafta sonu Bozüyük Çalı otelde 2 gün boyunca, “BİLECİK ORTAK AKIL” çalıştayında bulunduk. BEBKA ve Bilecik valiliği önderliğinde yapılan çalıştayın ilk gününe, yaklaşık 130 kişi katıldı. Bilecik’in sorunları, Bilecik ilinin kalkınması konusunda yapılacak çalışmalar konusunda Ortak Akıl arandı. Katılımcıların hemen hepsi birer cümlede olsa Bilecik’in kalkınması için fikirlerini, projelerini söylediler.

Yapılan bu çalıştayda öne çıkan sorunların başında, Bilecik İlinin az tanınmışlığı veya hiç tanınmamışlığı ortaya çıktı. Bilecik ilinin tarihi, kültürel ve doğa güzelliklerinin ve değerlerinin tanıtılması, bu konuda bütüncül bir çalışma yapılması fikri ön planda yer aldı. Çok güzel konu başlıkları, çok güzel projeler sunuldu. Tarımdan, sanayileşmeye, Kültürden, Turizme kadar herkes aklında olanları söyledi.

Buna benzer bir çalışma Bursa ilinde 2015 yılında da yapılmış. Bu çalışmadan zannediyorum 13 maddelik bir Bilecik’in kalkınması için proje ortaya çıkarılmış. Çalıştayın birinci gününde 2015 yılında yapılan toplantıda ortaya çıkan 13 madde sıralandı. Yani daha bu konuda ne gibi çalışmalar yapılmış, bu çalışmada ortaya çıkan projelerin kaç tanesi hayata geçirilmiş, kaç tanesine başlanmış, kaç tanesi beklemede. Gösterilen sinevizyonda 2015 yılında ki çalıştayda ortaya çıkarılan 13 projeden hiç birisi gerçekleşmemiş.  Yani 2015 yılında Bursa ilinde yapılan Bursa ilinde kalmış Bilecik’e gelememiş. Gelememesinin nedenini de ben Bilecik Yenişehir yoluna bağladım. Yolun bozuk olması, yıllardır yapılıyor gibi gözükmesine rağmen halen bir adım ileriye gidilememesi, Bursa’da yapılan projelerin Bilecik’e gelmesini engellemiş.

Çalıştayın ana fikri Bilecik için “ORTAK AKIL” dı. Bilecik’te bu ortak akıl sağlanabilir mi? Söylemden öteye giderek, eyleme dönüşür mü? Hala tereddütlerim var. Bilecik’li olan hemen herkes bilir. “HER AKIL BİR OLSA BİLECİK’te İKİ PAZAR KURULMAZDI”  sözünü. Yıllarca biz bu sözü geçersiz kılabilmek adına neler yapmışız, neleri başarmışız? Geriye dönüp baktığımızda günümüzde de Her Aklı bir yapamadığımız ortaya çıkıyor. Madem konu Bilecik, Bilecik derken 225 Bin nüfusuyla, 8 ilçesi 3 beldesi, 248 köyünü içine alarak bir ortak akılda buluşmak istiyorsak, tanınırlığı artırmak, kalkınmayı sağlamak, yaşam düzeyini üst seviyelere çıkarmak istiyorsak, hep birlikte hareket etmeliyiz. Buna önce Belediyeler, Belediye Başkanları başlamalı, ardından diğer dinamikler gelmeli. Bakınız, İstanbul Fatih Belediyesi Bilecik’e tur düzenleyecek. İhalesi, anlaşması, turun güzergâhı her şeyi belirlenmiş. Fatih Belediyesi Bilecik iline yaklaşık 300 Bin yerli turist getirecek. BU Bilecik ölçeğinde büyük bir rakam. Peki, bu turistler nerelere gelecek? Bilecik, Söğüt ve Bozüyük ilçelerine.  Bilecik merkezi, Söğüt’ü, Bozüyük’ü anladım, hepsinin Kuruluştan Kurtuluşa bir değeri var. Bilecik’in Osmaneli ilçesinin bu üç ilçeden değeri daha mı az. Neden bu turun güzergâhına Osmaneli eklenmiyor. Gelecek 300 Bin Turist neden Osmaneli ilçesine sokulmuyor? Bu konuda neden “ORTAK AKIL” devreye girmiyor. Oysa Osmaneli ilçesinin hem fiziki, hem de manevi yönden diğer bu üç ilçeden aşağı kalır yanı yok. Tarihi evleri ve konakları, hanları, Tarihi Kilisesi, yine tarihi şifalı içmeleri, doğal güzellikleri ve Sakarya nehri Osmaneli ilçemizde.  Tüm bunlara rağmen Osmaneli ilçesi, Bilecik’e gelecek 300 Bin yerli Turistten nasip alamayacak. Nerde kaldı “ORTAK AKIL.” Bu turun güzergâhını yapanlar Osmaneli ilçesini tanımıyorlar mı? Bilmiyorlar mı? Tarih ve Doğa Turizmi yönünden son dört yıldır en çok ve en büyük yatırımları başlatan ve yapan Osmaneli Belediyesi. Bu konuda yaklaşık 20 Üniversite ile işbirliği yapan Osmaneli Belediyesi. Sürekli eğitim merkezi ile Osmaneli’nin tarihi Lefke Bezini, Lefke Taşını ortaya çıkartan ve bu konuda Bilecik ilinde en büyük çalışmayı yapan Belediye Osmaneli Belediyesi. Dün harabe şeklinde olan İçmeleri Cennet köşesi haline getiren Osmaneli Belediyesi. Bu 300 bin turistin geleceği Tur güzergahı belirlenirken, bu tura sadece 3 ilçe alınırken, hem de İstanbul yolu üzerinde olan Osmaneli ilçesi nedense günlerce otel salonlarında “ORTAK AKIL” arayan akılların aklına gelmiyor? Unutulmasın ki Bilecik ili sadece Bilecik merkez Söğüt ve Bozüyük’ten ibaret değildir. Bazı ilçeler ön plana çıkartılıp, bazılarının ismi dahi anılmıyorsa, orada “ORTAK AKIL” ne kadar sağlanır, ne kadar bulunur bilemiyorum. Böyle olacaksa, biz daha çooookkkkk “HER AKIL BİR OLSA BİLECİK’E İKİ PAZAR KURULMAZDI” sözünü tekrar eder dururuz. 

Bu yazı toplam 2382 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum