OSMANELİ AYVASININ FAYDALARI

OSMANELİ AYVASININ FAYDALARI

Evliya Çelebinin seyyahatnamesine konu olmuş Osmaneli Ayvası, bereketli Osmaneli topraklarının tüm özelliklerini taşıyan her derde deva bir meyvadır.Osmaneli...

A+A-

Evliya Çelebinin seyyahatnamesine konu olmuş Osmaneli Ayvası, bereketli Osmaneli topraklarının tüm özelliklerini taşıyan her derde deva bir meyvadır.
Osmaneli Ayvası Kış meyve ailesinin üyelerinden birdir. Ayva içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde sofraların başköşesinde olmayı hakediyor.
Ayva küçük bir ağaçtır. Tohum, meyve ve yapraklar ilaç olarak kullanılır.
Mide ekşimesi, mide ve bağırsakların şişmesi (iltihaplanma), sabah bulantısı, hıçkırık, ülser ve ishale karşı faydalıdır.  Ayva ayrıca öksürük, boğaz ağrısı, astım ve saman nezlesi için ağızdan alınır.
Ayvanın içindeki bazı kimyasallar, bağışıklık sisteminin alerjik reaksiyonlara neden olan maddelere karşı direncini arttırır.
Ayva içeriğindeki C vitamini ve fitokimyasallar bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Günlük C vitamini ihtiyacının 4'te 1’ini karşılayan ayva, bu sayede vücudu patojenlere, virüslere ve bakterilere karşı koruyor.
Ayva şurubu günde iki kez alınması halinde, çocuklarda ve gençlerde kalıcı mide ekşimesi semptomlarını azaltmaktadır.
Glisemik indeksi düşük olan ayva bu sayede kan şekerini çok hızlı yükseltmiyor. Bu nedenle diyabeti olan veya diyet yapan kişiler de rahatlıkla ayva tüketebiliyor. Öğünlerde tercih edildiğinde lifli yapısı sayesinde tokluk süresini uzatan ayva, bu sayede zayıflamaya da yardımcı oluyor. Ayva, diyetlerde haşlanarak ya da buharda pişirilerek de tatlı ihtiyacını karşılayabiliyor.
Yüksek oranda demir, bakır ve çinko mineralleri içeren ayva, bu sayede kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırarak dolaşımda taşınan oksijen miktarını yükseltiyor. Dokulara daha çok oksijen gitmesiyle daha sağlıklı ve daha genç bir cilde sahip olunuyor.
AYVA YAPRAĞI ÇAYI
Ayva yaprağı demlenip çay olarak kullanıldığında en az Ayva meyvesi kadar faydaları vardır. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılır.
 Uykusuzluğu giderir.
 İdrar söktürücü özelliği vardır.
Böbreklerdeki iltihabı temizlemekte yardımcı olur.
Osmaneli Belediyesi de Osmaneli Ayvasının şifasından herkesin yararlanması için yöresel ürün tesislerinde ayva lokumu, ayva reçeli, ayva kurusu, ayva tatlısı olarak üretimine devam etmektedir. Sulu ve bu nedenlede meyva olarakta yenmesi çok keyf verici olan Osmaneli Ayvası her hasat döneminde çok kısa sürede payaşılmakta ve deyim yerindeyse yok satmaktadır.

osmaneli-ayvasinin-faydalari-2.png

 

Bu haber toplam 3794 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.