NALBANT MEHMET ÇAVUŞ

NALBANT MEHMET ÇAVUŞ

Mehmet Çavuş 1885 yılında Osmaneli’nde dünyaya gelir.Yirmili yaşlarında Osmanlının son dönemleridir, dokuz ayrı cephede savaşların olduğu yıllarda...

A+A-

Mehmet Çavuş 1885 yılında Osmaneli’nde dünyaya gelir.Yirmili yaşlarında Osmanlının son dönemleridir, dokuz ayrı cephede savaşların olduğu yıllarda çeşitli cephelerde 16 yıl askerlik yapar , anlattığı hikayelerden akılda kalanlardan Trablusgarp(Libya) cephesinde İtalyanlar ile yapılan savaşta ayağına gelen bir şarapnel(bomba) parçası ile kaval kemiği kırılır, Araplar dan biri çavuşu atın arkasına bindirir, ayağı sallana ,sallana(hatta acıdan bağırdığında sus diye sırtına kamçı ile vurarak)bir sahra hastanesine götürürler o zamanlar kendisi nişanlı; ayağının kesilmemesi için, doktorlara yalvarır, neticesinde kırık bir kaval kemiği ile döner memleketine. Erkek kardeşi Osman da (Daha sonra 1919 yılında doğan oğluna kardeşinin ismini verir.) takip eden yıllarda Çanakkale cephesine gider, dönüşünde gemide sıtma hastalığına tutulup memleketine varamadan şehit olur ve İstanbulda Karacaahmet mezarlığına defnedilir.(Mezarı bilinmemektedir.)
Mehmet Çavuşun yanık bir sesi vardı.Yöre türkülerine hakim biriydi ve güzel bir sese sahipti. 1949 yılında Bilecik ve İlçelerine türküler derlemeye gelen Muzaffer Sarısözen ve arkadaşları tarafından kendisinden çeşitli türküler derlenmiş. Bunlardan TRT repertuarlarında yer alan 4435 sıra numaralı “Annem benim sandığımı açmasın” adlı türkü Nalbant Mehmet Çavuş kayıtlıdır. Yöresine ait oyunları kendisine has bir tavırla oynardı. Gönüllü olarak zaman zaman müezzinlik de yapardı. Asıl mesleği, askerlikte öğrendiği nalbantlıktı. 1970 yılında vefat etti. Mekânı cennet , ruhu şad olsun.

 


Bu haber toplam 13593 defa okunmuştur
Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.